“La nostra batalla és que la gent cobri el dia 25 de cada mes i deixar-nos de punyetes”

Els representants sindicals dels cossos uniformats treuen foc pels queixals pel nou funcionament de la mútua de funcionaris i lamenten la manca de solidaritat de Sipaag i SEP

Joan Ramon Rodríguez, Jean-Paul Cuberes, Joan Torra, Gabriel Ubach i Salvador Prieto durant la compareixença.
Joan Ramon Rodríguez, Jean-Paul Cuberes, Joan Torra, Gabriel Ubach i Salvador Prieto durant la compareixença.
Els sindicats dels col·lectius uniformats de l’administració treuen foc pels queixals. Amb el nou sistema de funcionament del reglament de la mútua de funcionaris i amb els representants que el Sipaag i el SEP van triar per a la comissió de control i que, han deixat clar USd’A, bombers, duaners, policies i penitenciaris, no defensen, o no haurien de defensar, les organitzacions concretes sinó els mutualistes en general. Més enllà de fractures i distanciaments, els sindicalistes que es mantenen dins la plataforma ho tenen clar: “La nostra batalla és que la gent cobri el dia 25 de cada mes i deixar-nos de punyetes.”

Els representants de l’USd’A i dels sindicats d’uniformats —Gabriel Ubach, Joan Torra, Salvador Prieto, Jean-Paul Cuberes i Joan Ramon Rodríguez— han comparegut per exposar la seva posició en relació amb el funcionament de la mútua de funcionaris (que garanteix el cent per cent del salari dels treballadors públics quan estan de baixa) i per manifestar el seu parer després de l’anunci del Sindicat de personal adscrit a l’administració general (Sipaag) i del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) d’abandonar la plataforma conjunta. Tots plegats consideren que la divisió no els resta força alhora de plantejar reivindicacions com l’oposició a la reforma funcionarial o la promoció de les dues ILP en marxa, però han admès que més enllà de negociacions i enteses puntuals és complicat que es refacin ponts i la plataforma torni a ser global.

Els sindicalistes dels cossos especials recorden que els tres representants dels treballadors a la mútua ho són de tots els mutualistes i no d’alguns col·lectius en concret

De forma general, tots els cossos especials refusen el nou model de la mútua que fa que en algun casos els funcionaris, en funció de quan es posin de baixa i quan agafin l’alta, triguin gairebé un parell de mesos en cobrar la nòmina. “El problema és de la comissió”, han recordat, tot explicant que va ser aquest organisme de control de la mútua qui va impulsar el redactat del reglament, que ja no garanteix el cobrament del salari cada 25 de mes, i sobre el qual “els treballadors no han pogut dir-hi la seva”, en paraules de Gabriel Ubach. Només un dels integrants de la comissió -en aquest cas Joan Torra- es va oposar al sistema triat.

Tots els sindicalistes, però, han explicat que mai no s’ha preguntat directament als funcionaris quin model volen. Ni quan volen cobrar. I Ubach ha recordat que “la mútua és dels mutualistes, no és dels sindicats ni dels representants”. Era una referència indirecta als membres designats pel Sipaag i el SEP. “Ningú no ha acusat ningú”, ha deixat clar el secretari general de l’USd’A tot recordant que la plataforma no havia assenyalat cap persona en concret. “No entenem el rebot dels sindicats.” 

Però a mesura que s’ha succeït la compareixença s’han anat entenent coses. El president del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), Salvador Prieto, ha estat més clar i més rotund. I ha recordat als representants sindicals inicialment designats pel Sipaag i el SEP que “estan allà per representar tot els funcionaris”. En aquest sentit, ha lamentat amb noms i cognoms que el representant del Sipaag, Toni Molné, hagués qualificat de “sindicats o comitès menors”, en paraules de Prieto, les organitzacions que representen els cossos uniformats. I ha manifestat també i visiblement enutjat que “la mútua són els partícips. Estem parlant dels drets de tots els funcionaris, no dels col·lectius”.

Ubach explica que fa més d’un any que la comissió de control disposa d’un informe econòmic que avala una fórmula que fa compatible cobrar el dia 25 i complir la Llei de la CASS

Prieto, que ha recordat que “la democràcia també és solidaritat”, ha demanat que es faci un referèndum o una consulta entre tots els mutualistes i, per tant, tots els treballadors públics, per comprovar com i quan es vol cobrar. De fet, tots els sindicalistes compareixents han explicat que és de lògica i sentit comú que es voldrà cobrar el 25 de cada mes i que aquesta possibilitat és factible. Ubach ha explicat que el novembre de l’any passat va trametre a la presidenta de la comissió de control, Yolanda Font, un informe econòmic que avalava la fórmula per poder cobrar el dia 25 de cada mes tot complint estrictament amb la Llei de la CASS. “Però la presidenta ens diu ara que fa poc que ha rebut aquest informe.”

Els representants sindicals dels cossos especials asseguren no intuir o no saber veure quins interessos ocults hi ha en tot plegat. I han explicat que tant SEP com Sipaag els asseguren que van posar a votació en les seves respectives assemblees el model de funcionament de la mútua i que haurien avalat no cobrar el 25 però, en canvi, les queixes més pronunciades i el volum més gran hauria arribat tant de mestres com de personal de l’administració general. Alhora, ha recordat Ubach, tot i sent cert que aquest mes la situació s’ha agreujat “per unes disfuncions entre la CASS i el departament de Funció Pública”, és clar que a partir d’ara, i si no es canvia el reglament que tot just ara ha entrat en vigor, s’anirà cobrant amb dilacions.

Ubach i Torra s’han encarregat de fer una exposició altament tècnica en alguns casos d’un funcionament força complexe per aquells que no estan avesats a conèixer el funcionament de la mútua. Però han deixat clar que no hi ha d’haver cap problema perquè des de l’organisme, que gestiona Funció Pública, es puguin pagar salaris a l’avançada a la prestació de la CASS perquè ara mateix la mútua disposa d’un superàvit superior al milió d’euros amb una cotització de l’1% per part de cada mutualista. La cotització, si fos el cas, es podria apujar lleugerament. “Ens diuen que s’ha d’estudiar com pagar el 25, quan els hem facilitat un informe que diu que és possible, però en canvi no s’ha hagut de fer cap estudi de viabilitat per incloure a la mútua batlles i magistrats, per posar un exemple”, han denunciat els sindicalistes.

El fracàs de la Llei de la Funció Pública

Els cossos especials esperen que hi hagi una reconsideració i que es pugui trobar la fórmula perquè tots els funcionaris, actius o de baixa, puguin cobrar els seus salaris i prestacions el dia 25 de cada mes. I això no treu que la plataforma s’hagi esquerdat i els cossos uniformats vagin per una banda, el SEP per una altra i el Sipaag per una tercera via. Asseguren els uniformats, a l’hora, que això no ha de tenir efectes en la lluita contra la modificació de la Llei de la Funció Pública. Ubach s’ha mostrat molt contundent i ha enviat un dard enverinat per als docents, als quals ha recordat que si s’aprova la modificació tal i com està plantejada tothom en sortirà malparat per molt que hagin acordat textos sectorials concrets.

Consideren que la fractura de la plataforma no farà perdre força en reivindicacions com l’oposició a la modificació de la Llei de la Funció Pública

“S’ha desvestit un sant per vestir-ne un altre”, ha afirmat gràficament el secretari general de l’USd’A per remarcar després que “serà un gran fracàs per tota la Funció Pública, sigui pels educadors, pel personal de l’administració general o pels uniformats”. Més enverinat encara ha estat Joan Torra quan ha recordat que es van reduir les prejubilacions als cossos uniformats i ara s’atorguen als docents (possibilitats de jubilar-se als 60 anys amb el 60% del salari). “Però és que clar, al cos d’educació són un miler i potser sí que cal cuidar-los bé.”

Ubach ha recordat que “no hi ha hagut cap acord, cap consens” sobre el text que està a tràmit parlamentari. “Hi ha hagut imposició, la mateixa imposició que hi ha hagut amb el Codi de relacions laborals o la Llei de convenis col·lectius. Totes les lleis socials i laborals d’aquest país han de quedar en un cistell” per  a la propera legislatura. El portaveu sindicalista ha criticat que “el Govern dels millors gira l’esquena a tots els treballadors d’aquest país, siguin públics o siguin privats”.

-

Relacionat

La tossuderia de Funció Pública i la CASS va acabar portant a l’‘incompliment salarial’ amb els funcionaris de baixa
Representants sindicals integrants de la plataforma assistents a una de les trobades amb responsables de Govern.

Relacionat

El nou sistema de la mútua de funcionaris fa saltar pels aires la plataforma sindical entre greus retrets
-

Relacionat

La CASS responsabilitza al Govern de l’impagament dels treballadors públics
El ministre d'Educació, Eric Jover, ha respost davant el Consell General en nom del Govern.

Relacionat

Els funcionaris de baixa cobraran la prestació aquest divendres enmig d'un intercanvi de retrets entre Govern i CASS
-

Relacionat

La plataforma sindical es planteja impulsar accions judicials pels salaris que no han cobrat els funcionaris de baixa
-

Relacionat

Els funcionaris de baixa treuen foc pels queixals: la CASS els confirma que no pagarà fins al mes que ve
-

Relacionat

Malestar entre els funcionaris que estan de baixa perquè l’aplicació del nou reglament de la mútua els ha deixat sense cobrar el dia 25

Comentaris (3)

Trending