Una reforma taronja (i només taronja) de la Funció Pública

L’oposició acusa el Govern i DA de tirar endavant uns canvis que poden tenir un molt curt recorregut atès que no han estat pactats ni políticament ni laboralment

-
-
Els uns, si poden, la modificaran; els altres, si governen, la derogaran. En tot cas, la reforma de la Funció Pública només satisfà el Govern i Demòcrates per Andorra (DA) i tant la resta de l’arc parlamentari com els funcionaris no comparteixen ni poc ni gens la modificació projectada de la llei que regula l’activitat dels treballadors públics. Oposició i majoria han mostrat dues visions molt diferenciades sobre com s’hauria d’haver afrontat la reforma funcionarial.

El que és clar és que totes les forces que DA té enfront al Consell General han lamentat la poca cintura de la majoria governamental. Poca cintura que ha fet que ni els sindicats de l’administració vegin res de bo amb el projecte de llei de modificació de la legislació dels funcionaris ni cap dels altres grups polítics vegin que la reforma plantejada sigui l’escaient. Tot i amb això, la majoria demòcrata ha tombat les esmenes a la totalitat que havien plantejat tant l’aliança de lauredians i massanencs, com Liberals i Partit Socialdemòcrata (PS). Ara caldrà treballar les parcials en la comissió legislativa pertinent.

La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, ha defensat a pany i forrellat el text assegurant que és “una ocasió única per fer un pas endavant” atès que el model que es planteja garanteix la sostenibilitat del sistema i assegura les necessitats actuals del personal i de la ciutadania. De fet, tant ella com el conseller general liberal, Marc Ballestà, han demanat que sigui en comissió quan s’acabin de polir els serrells i han reclamat a la resta de grups (i també els sindicats) que s’impliquin en el treball per desenvolupar el text.

Justament, una de les crítiques dels grups de l’oposició és que la llei passa en moltes coses la pilota a reglaments que s’han de redactar. I que deixen molt marge de maniobra i, per tant, poden comportar més inestabilitat per al funcionariat. La manca de consens -s’ha arribat a parlar fins i tot de “pèrdua de temps” o de “fractura” i “imposició”- ha estat una crítica global de l’oposició (Ballestà ha respost, en certa manera, recordant que totes les formacions duien al seu programa electoral del 2015 la necessitat de reformar la Funció Pública). També s’ha lamentat el fet que no es doni resposta real a les necessitats de l’administració a parer de liberals o socialdemòcrates, per exemple.

El conseller general i líder parlamentari del PS, Pere López, ha criticat que “en el fons volen fer desaparèixer la figura del funcionari. Aquí hi ha dos models: o una administració forta al servei del ciutadà o una debilitada subjecta a lobbies, pressions o control polític. Nosaltres volem el primer; DA, el segon”. “No és una veritable reforma de la Funció Pública, hem de mirar més enllà. Cal que inclogui una reforma de l’administració i com dona una millor atenció a l’administrat”, ha reclamat el president liberal i també parlamentari Jordi Gallardo.

Gallardo ha apuntat diverses propostes que a parer seu millorarien el text. La simplificació de l’administració, la revisió de la política retributiva, la inversió en formació, la flexibilització horària, la mobilitat entre administracions o reduir càrrecs de confiança. López ha estat més contundent encara en anunciar que “el programa del PS derogarà la llei i apostarà per retornar als 33 acords assolits a la taula de funció pública, posats al dia, i sempre dins d’un ambient de diàleg, acord i respecte mutu”.

Comentaris (2)

Trending