Política

Liberals acusa el Govern de vendre’s la sobirania per les filtracions de dades de Banco Madrid

La formació assegura que demanaran “dimissions si les explicacions no són creïbles” atès que es podria tractar d’un cas de “connivència entre el poder polític i el poder judicial”

T. S.

Tot i la prudència que asseguren que pretenen emprar en les seves paraules, els consellers generals liberals han denunciat aquesta tarda que les informacions i documentacions aparegudes en relació amb la filtració de dades sobre Banco Madrid ocorreguda el 24 de març a l’ambaixada espanyola demostrarien que “el Govern ha venut la sobirania i no sabem a canvi de què”. Arran d’això, el president de la formació i líder parlamentari, Jordi Gallardo, ha assegurat que es demanaran “dimissions si les explicacions no són creïbles” atès que es podria tractar d’un cas de “connivència entre el poder polític i el poder judicial”.

Gallardo, juntament amb Ferran Costa i Judith Pallarès han comparegut públicament per exigir a l’executiu que no esperi al 8 de novembre a donar les explicacions que no podrà evitar donar atès que Liberals ha formulat una pregunta de control parlamentari arran de les diverses informacions que ha anat publicant l’Altaveu sinó que, ha reclamat el president de la formació, l’executiu ha de donar explicacions per esvair dubtes i mirar de posar tranquil·litat on no n’hi ha. El Govern “no pot al·legar ignorància”, ha remarcat Costa, perquè al seu entendre qualsevol demanda de cooperació judicial havia d’haver passat pel ministeri d’Interior i s’està tractant d’una qüestió que podria afectar “l’Estat de dret” i la separació de poders que, sense voler faltar a ningú, han remarcat els parlamentaris liberals, fins i tot demanant “perdó”, pot estar més que qüestionat amb un cas que podria arribar a tenir “conseqüències bastant greus”.

El líder liberal ha recordat que fins ara ningú no ha negat les informacions aparegudes ni ha considerat falsos els documents publicats, amb la qual cosa, tot i la prudència, es pot començar a veure que no es van respectar els canals adequats i preceptivament legals. En cas contrari, ha exigit al Govern que faci “una comunicació oficial” rebatent tot allò que s’ha publicat i que “posaria absolutament en qüestió la paraula” del cap de Govern, Toni Martí, que en seu parlamentària el 14 de maig del 2015 va assegurar arran d’una pregunta del propi Gallardo que la informació que s’havia facilitat s’havia entregat en seu judicial i amb el pertinent control d’un secretari judicial. La documentació publicada per l’Altaveu deixa clar que les dades incloses en un disc dur van ser aportades a l’ambaixada i amb posterioritat es va poc menys que escenificar el control judicial que hauria pertocat.

“L’acció d’amagar el cap sota l’ala no ens sembla ni seriosa ni responsable”, ha anat insistint el president liberal, que ha lamentat també que el Govern “mirar per la finestra com si no passés res” i, alhora, tracta la qüestió “com si fos un tema menor” i generant “una nuvolosa molt gran” que, en qualsevol cas, deixaria, en condicional, ha remarcat també Gallardo, molt tocada “la sobirania de l’Estat andorrà”. El parlamentari ha recordat que de ser els fets com els ha anat explicant l’Altaveu, tota la informació tramesa podria ser nul·la i anul·lada o anul·lable, fet que podria generar importants conseqüències. Tants dubtes, ha apuntat en aquest cas Pallarès, l’únic que fan es demanar-se si situacions com aparentment aquesta “passen més vegades”.

Gallardo ha lamentat també que el ministre portaveu, Jordi Cinca, respongui a les preguntes que se li han fet sobre la qüestió de manera despòtica i queixant-se que sempre es pregunta del mateix i ha recordat que han aparegut documents i informació que “no havien aflorat”. “Molta gent mira cap a un altre costat”, ha lamentat també el líder liberal que hi ha afegit que “ens sorprèn” que només dues formacions -l’altra seria SDP- que s’han manifestat sobre la qüestió. “Vull pensar que no som els únics a qui ens preocupa. I és que s’ha arribat a un moment que s’ha de dir que ja n’hi ha prou.”