L’acció de Más Móvil s’ha revaloritzat un 56% des que Andorra Telecom en va vendre la major part de la participació

Si els diners invertits d’entrada en la petita companyia andalusa Avatel s’haguessin mantingut a la quarta operadora espanyola, d’executar-se avui aquella quantitat s’obtindria un benefici de nou milions

Comentaris

-
-
L’estratègia diversificadora d’Andorra Telecom és més que dubtosa. L’octubre de l’any passat l’operadora de telecomunicacions del Principat va decidir vendre la major part del paquet accionarial que tenia en la quarta companyia espanyola. La realització de la venda dels títols va comportar una plusvàlua de més de setze milions. Avui, aquesta xifra seria escandalosament superior perquè l’acció de Más Móvil s’ha revaloritzat un 56% en tan sols un any.

Al seu moment es va dir que es venien les accions que Andorra Telecom tenia a Más Móvil per mantenir el muscle financer davant les obres imminents de ‘The Cloud’ i, també, per poder invertir en un altre projecte, el de la petita empresa de fibra òptica andalusa controlada majoritàriament per empresaris andorrans Avatel. Els setze milions que es van injectar almenys inicialment en aquella companyia, si s’haguessin mantingut a Más Móvil i avui se’n venguessin els títols corresponents donarien un benefici de 8,9 milions.

I és que l’acció de Más Móvil ha pujat com l’escuma el darrer exercici. I això que ara no està en el moment més alt d’aquest trajecte de dotze mesos. Això sí, en el darrer any el preu de l’acció de l’operadora espanyola sempre ha estat per sobre del preu pel qual va vendre ara fa un any Andorra Telecom. Per tant, una visió estratègica financera molt dubtosa o no massa acurada. Fa un any llarg, Andorra Telecom va desprendre’s de la major part -que no tot- del paquet accionarial que tenia de Más Móvil a raó de 64 euros l’acció, preu mig. 

Al final del mateix mes que l’operadora andorrana va vendre, el preu de l’acció ja s’havia enfilat fins a 70,3 euros. Això vol dir que en tot just un mes, Andorra Telecom hauria guanyat un milió i mig més d’euros del que ho va fer llavors. Avui, el preu de l’acció de Más Móvil està situat en 109,60 euros, després d’arribar, el mes de març, a més de 120 euros. En conseqüència, si aquelles accions executades l’octubre de l’any passat s’haguessin venut ara haurien deixat una plusvàlua de 27,7 milions, és a dir, 11,5 milions d’euros més.

Fonts financeres remarquen que tot plegat “és un cost d'oportunitat que no es pot permetre” deixar de guanyar Andorra Telecom. “La salut financera del Govern, únic accionista de l’operadora i que gràcies als dividends de l'operador li ha permès perllongar una situació insostenible sense incrementar excessivament el deute fa que calgui ser molt curós en qualsevol operació”. I hi afegeixen que “aquest cost d'oportunitat i altres costos reals els hauran d'assumir aleshores els usuaris, els nacionals amb unes tarifes... i els turistes amb uns preus de ‘roaming’ totalment fora de mercat”.

Comentaris

Trending