Borrell ridiculitza Cinca i deixa clar que el subsidi d’atur és innegociable en l’acord amb la UE

El ministre d’Exteriors espanyol recorda al Govern que “si vostè juga a ser europeu, ha de jugar-hi amb totes les conseqüències” just en el mateix moment que el titular de Finances pretenia fer creure el contrari 

Comentaris

-
-
No hi ha pitjor cosa que voler creure el que no és quan tens al costat qui et pot desmentir. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha quedat clarament ridiculitzat aquest dimecres. Just mentre ell en una sala de l’edifici administratiu afirmava que en el marc de l’acord amb la Unió Europea (UE) tot és negociable, a la sala del costat el titular d’Exteriors de l’executiu espanyol, Josep Borrell, deixava clar que la prestació d’atur sobre la qual els darrers dies ha estat avisant el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, és innegociable. “Si vostè juga a ser europeu, ha de jugar-hi amb totes les conseqüències”, ha recordat el ministre espanyol. Tota una sentència als morros de Cinca, Toni Martí, Maria Ubach i companyia.

En la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, a Cinca se li ha demanat pel debat obert a partir de l’advertència de Bartumeu i sobre si la UE exigeix una prestació d’atur o no l’exigeix. El portaveu governamental ha deixat clar que al mateix moment segur que hi havia persones molt més qualificades que no pas ell -es referia al mateix Borrell i a la titular d’Afers Exteriors andorrana, Maria Ubach- que podien respondre. Però, per si de cas, ha vingut a dir que Brussel·les de ben segur s’avindria a negociar certes condicions i que encara s’està lluny de tractar encara aquesta qüestió en el marc de les converses que es mantenen amb els negociadors europeus.

El titular d'Exteriors espanyol ha deixat ben clar que “la ministra (en referència a Maria Ubach) sap perfectament quines són les regles de joc a la UE i dels països que s'associen” i ha afegit que “tots dos estem d'acord que aquest és un tema que ha de formar part de l'acord d’associació”, alhora ha deixat clar el polític català del gabinet de Pedro Sánchez que la qüestió està damunt la taula. Que se’n parla, doncs. Però que creu que “no és un problema”. I no ho és perquè Espanya, com la UE, ho tenen clar. Hi ha el que hi ha. Andorra ha de passar pel tub.

Borrell ha afegit que la prestació de desocupació per aquells residents assalariats en un país i que com a conseqüència de quedar-se sense feina han de tornar al seu lloc d’origen és un principi general i que el que ara cal es veure com això s'implementa. “No hi pot haver discriminació des del punt de vista de la protecció social”, ha reiterat. Segons el ministre, Europa cada vegada camina més cap a un caire social i “difícilment un país es pot associar a la UE i no voler participar en aquesta marxa cap a l'Europa social”. De manera paral·lela, la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, també ha confirmat que aquest punt està sobre la taula de l'acord d'associació, però que encara s'ha d'examinar a nivell tècnic. 

Amb aquestes afirmacions, tots dos, al marge de deixar amb un pam de nas Cinca i donar la raó a Bartumeu, a més a més han desmentit les paraules de l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros, membre de la delegació espanyola que durant tot el dia ha mantingut diverses trobades institucionals i reunions de treball al Principat. El Govern, evidentment, ha intentat minimitzar la qüestió del subsidi d’atur i ha posat l’accent en altres temes. Per l’executiu andorrà, allò cabdal durant la trobada és que Ubach i Borrell han tractat els convenis que s’estan negociant entre els dos països, així com la propera celebració de la Cimera Iberoamericana 2020. I que també s’ha tractat la negociació per l’acord amb la UE, és clar. 

La ministra Ubach ha celebrat la bona col·laboració que hi ha amb el país veí, i ha posat com exemple, ehem, ehem, les converses sobre Europa. Cert que Borrell ha garantit que Espanya té la més ferma voluntat de cooperar perquè s’assoleixi un bon acord d’associació. El ministre espanyol també ha anunciat una futura reunió del cap de Govern, Toni Martí, amb el president espanyol, Pedro Sánchez, que tindrà lloc a Madrid i que serà “ben aviat”.

-

Relacionat

La CASS ja estudia la prestació de desocupació que el Govern nega que estigui negociant amb la UE
-

Relacionat

L’exministra Meritxell Mateu “corrobora” que les negociacions amb la UE “no avancen” pel subsidi d'atur
-

Relacionat

La negociació de l’acord amb la UE forçarà el debat sobre la necessitat d’instaurar un subsidi d’atur

Comentaris (2)

Trending