El Govern i el comú d’Andorra la Vella ‘canvien’ el ‘The Cloud’ per un mercat de Nadal

El ministre d’Ordenament Territorial confirma que l’executiu no farà cap proposta malgrat que pensa que la zona s’ha d’edificar i anuncia que la part posterior la corporació la convertirà en un espai per al lleure

La zona que havia estat ocupada per l'antiga caserna dels bombers es convertirà a partir del 30 de novembre en un mercat de Nadal.
La zona que havia estat ocupada per l'antiga caserna dels bombers es convertirà a partir del 30 de novembre en un mercat de Nadal.
El Govern s’ha compromès a alliberar la part del terreny que anteriorment havia ocupat l’antiga caserna dels bombers i que estava previst que ocupés l’edifici ‘The Cloud’ per tal que el comú d’Andorra la Vella hi pugui muntar un mercat de Nadal. En realitat, la corporació de la capital pensa fer a la zona activitats vinculades a l'esmentat mercat, no el mercat pròpiament dit. No hi ha res més de clar sobre el futur de la parcel·la on s’havia de construir el singular immoble que s’ha descartat per inassumible. Fins ara, la despesa associada al fallit projecte ja puja a 3.330.000 euros i Andorra Telecom ha d’abonar cada mes 8.555 euros de lloguer per les oficines i despatxos que ocupa provisionalment a l’inici del carrer Prat de la Creu.

El descartat projecte de ‘The Cloud’ ha estat matèria de debat aquest dimarts al Consell General. Diversos parlamentaris s’han sumat a les preguntes inicialment plantejades pel liberal Ferran Costa per demanar aclariments sobre una qüestió amb la qual, segons Costa, el Govern “ha llançat” molts diners i “ha marejat la perdiu”. El ministre d’Ordenament Territorial i president del consell d’administració d’Andorra Telecom, Jordi Torres Falcó, ha defensat l’atur del projecte en comprovar que amb el cost de construcció de l’edifici no seria rentable. 

L’aturada no ha estat qüestionada per cap parlamentari. En canvi, els consellers han estat, en general, molt durs amb el desgavell mostrat per l’executiu i la manca d’un pla de negoci i viabilitat seriosos, retrets dels quals Torres Falcó ha mirat de desempallegar-se com ha pogut. En qualsevol cas, el titular d’Ordenament Territorial ha afirmat que “no volem comprometre el futur al Govern” i per això l’executiu actual no pensa prendre cap decisió sobre què caldria fer a la zona malgrat que els actuals dirigents són partidaris que “s’ha d’edificar” per treure rendiment a un solar “preciós”.

Ara per ara, l’únic que hi ha clar és el compromís amb el comú d’Andorra la Vella de posar a la seva disposició a partir del 30 de novembre l’espai que queda a tocar del carrer Sant Salvador, és a dir, l’illa que anteriorment havia ocupat la caserna dels bombers, per fer-hi un mercat de Nadal o activitats que hi tinguin relació, com ara alguna atracció especial que es llogui per a les festes nadalenques i, amb posterioritat, convertir l’espai en una zona de lleure. Sobre la part davantera, la que ocupaven les instal·lacions pròpiament dites d’Andorra Telecom i que confronta amb l’avinguda Meritxell, s’està treballant amb un projecte d’adequació de l’espai per embellir la zona de Riberaygua i entorns.

El projecte fallit ha suposat una despesa de 3.330.000 euros, als quals cada mes que passa Andorra Telecom hi ha d’afegir 8.555 pel lloguer de les oficines comercials provisionals

Torres Falcó ha defensat en certa manera que els edificis enderrocats s’haurien hagut de tirar igualment a terra perquè estaven fora de normativa i hauria estat més car adaptar-los a les directrius urbanístiques vigents. En qualsevol cas, el ministre d’Ordenament Territorial ha explicat que fins ara s’han gastat 3.330.000 euros, dels quals, 732.000 es van destinar a les obres d’enderroc, 326.886 euros més a llogar diversos espais per a Andorra Telecom i 1.744.000 euros més amb estudis i altres elements que, a parer del titular ministerial, es podran aprofitar en el futur.

El ministre ha explicat que anualment, l’operadora de les telecomunicacions abona 105.000 euros en lloguers per a les seves dependències comercials. I que s’estan avaluant altres possibles fórmules per no haver de pagar aquestes rendes vist que ara mateix no se sap on acabaran les oficines futures d’Andorra Telecom. Torres Falcó no s’ha volgut mullar en absolut sobre les eventuals responsabilitats en relació als càlculs que han acabat fent inassumible el projecte. El ministre ha explicat que s’ha rebut l’informe de l’arquitecte responsable del projecte ‘The Cloud’ però s’està a l’espera del treball sol·licitat a la propietat delegada.

El ministeri espera encara informes ‘propis’ per acabar de delimitar responsabilitats per les males estimacions pressupostàries i no descarta demanar-ne d’externs independents

El titular d’Ordenament Territorial ha assegurat que si el preu no hagués anat massa enllà dels 39 milions inicialment estimats, “l’edifici s’hauria tirat endavant”. Torres Falcó ha explicat que malgrat que ja es tenia algun element per pensar que el cost del projecte s’incrementaria per “un encariment de les matèries primeres” en cap cas es va preveure que dit augment arribaria, com les ofertes presentades van demostrar després, a un 40%. “Un cert encariment del 10% encara hauria permès fer rentable” el projecte, ha deixat clar el ministre.

Torres Falcó, que ha afirmat que “fins que no tinguem en disposició tots els informes” no es buscaran responsables del daltabaix amb les estimacions pressupostàries i que ha deixat clar que si els estudis sol·licitats “ens generen dubtes, demanarem un informe independent extern”, s’ha hagut de sentir, per exemple del parlamentari liberal Ferran Costa que en el cas que el ministre hagués fet la mateixa gestió “en el sector privat, faria temps que hauria estat acomiadat” i el progressista Víctor Naudi ha afirmat que tot plegat “no és seriós, fins i tot ridícul”.

Comentaris

Trending