Malestar i incomprensió perquè una avaria elèctrica de vint segons pugui fer caure Internet

Tècnics en comunicacions consideren inconcebible que Andorra Telecom no tinguin -o no demostrin tenir- els equips d’emergència necessaris per fer front a anomalies “previsibles”

Comentaris

-
-
El tall elèctric d’una durada mitjana de 20 segons que va afectar pràcticament tot el país ha causat més indignació amb Andorra Telecom que amb FEDA. L’avaria patida en el cablejat aeri exterior d’entrada a l’estació transformadora (ETR) de Ransol va comportar a tot estirar una manca de servei d’un minut. En canvi, la xarxa de telefonia fixa i Internet van patir problemes de molt més abast. Com a mínim quant al temps. Diverses fonts han considerat incomprensible aquesta situació.

Les fonts consultades han lamentat que un servei tan sensible i crític avui dia com les comunicacions siguin tan vulnerables al Principat, donant la sensació, com a mínim la sensació, d’una manca de previsió per part d’Andorra Telecom i d’una falta de plans de contingència. O, almenys, de plans de contingència prou efectius. “Estem amb el cul a l’aire”, han indicat les fonts. En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que és inconcebible que un tall en el subministrament de l’energia elèctrica de tot just uns vint segons pugui fer caure Internet.

"Els sistemes i els servidors d'Andorra Telecom haurien de tenir tots onduladors i generadors d’emergència”, han remarcat les fonts, que desconeixen l’existència o no dels mateixos però, en qualsevol cas, no van actuar. A més, han recordat els consultats, si bé el tall elèctric va ser d’uns pocs segons, d’un minut en les zones més compromeses, la represa de la normalitat en els serveis lligats a la telefonia, els dependents d’Andorra Telecom, hi va haver casos que no es va donar fins al cap de mitja hora i, fins i tot, prop d’una hora.

Algunes de les fonts consultades han lamentat, a més, que via xarxes socials l’operadora anés donant missatges contradictoris. “Que si ara reiniciar els servidors, els routers, que si després no fer res perquè tot es restablia de forma automàtica”. Les mateixes fonts han lamentat la dependència tan forta amb una parapública que “no fa les coses com caldria fer-les i que difícilment respondria amb eficiència si hi hagués algun desastre natural. Si per un tall elèctric de vint segons se’n va tot en orris fins a una hora, imagini’s una riuada com la del 1982 o una situació que fos encara més rellevant”.

Les fonts també han remarcat els perjudicis que poden suposar una caiguda del servei encara que sigui de ‘només’ mitja hora o una hora en plena jornada laboral de moltes empreses. I han lamentat que no recaiguin contra Andorra Telecom resolucions que obliguin la companyia a haver de satisfer quantioses compensacions, “per veure si d’una vegada per sempre algú reacciona i s’afronta el problema de cara i de veritat”. La manca d’una associació d’usuaris, com la que hi havia hagut anys enrere, tampoc no ajuda. 

En aquest sentit, les fonts consultades han explicat que esperen que el renaixement o nova constitució d’una associació de consumidors suposi també un seguiment i ‘control’ de les actuacions i activitat d’Andorra Telecom i es denunciïn aquelles situacions “incomprensibles” en què es causen danys “totalment evitables i encara més previsibles”.

Etiquetes

-

Relacionat

Vint segons sense llum… ¿què passaria si no tinguéssim energia elèctrica?

Comentaris

Trending