Els botiguers del centre històric d’Andorra la Vella donen per (gairebé) liquidat el model comercial del país

L’associació de comerciants del nucli antic de la capital constata una davallada del 30% en les vendes del mes de juliol respecte un any abans, en part pel mal temps

Anna Riberaygua i Enric Bartumeu durant l'assemblea de l'entitat.
Anna Riberaygua i Enric Bartumeu durant l'assemblea de l'entitat.
L’estiu ha estat comercialment fluix. Com a mínim per als botiguers del centre històric d’Andorra la Vella, que són conscients que el model andorrà de comerç s’està esgotant i que cal buscar nous atractius i al·licients per tal que el visitant, el turista, no només vingui al país. Que també hi compri. L’entitat ha constatat una caiguda de les vendes del 30% el passat mes de juliol respecte del mateix període d’un any abans, malgrat que el mal temps hi tindria a veure.

L’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella ha celebrat la seva assemblea hi ha fet un balanç de l’estiu a nivell comercial i de restauració és força decebedor. Les vendes, especialment les corresponents al mes de juliol, no han estat gaire bones, segons el col·lectiu. En part, “entenem que això rau en les males condicions climatològiques que han condicionat la primera part de l’estiu. Un fet que també ha influït negativament en el balanç que en fan les terrasses del nucli antic”.

A grans trets, alguns restauradors xifren el volum de negoci fins un 30% per sota el registrat el mes de juliol de l’any passat. El mes d’agost, també ha estat més fluix que el 2017, tot i que no de manera tant marcada. Tanmateix, des dels establiments hotelers de la zona es reconeix l’impacte pel que fa al volum de visitants que té el Cirque du Soleil a la zona, tot i que això no sempre es tradueix en vendes, ni activitat dins el barri. La Vuelta Ciclista a Espanya, un altre dels grans esdeveniments de l’estiu, en aquesta ocasió -i segurament a causa del recorregut escollit, segons es matisa- no ha tingut cap impacte en el dia a dia del centre històric.

Des de l’associació del Centre Històric d’Andorra la Vella, “som conscients que el model andorrà de compres s’està esgotant i que cal buscar nous atractius pels visitants”. És per aquest motiu, que “des de fa un any s’està treballant en la implementació d’un pla estratègic que vol ser el punt de partida de la revitalització d’una de les zones amb més potencial de la capital, i amb un pes específic en l’àmbit històric i cultural d’Andorra.”

Des del comitè executiu del pla estratègic del Centre Històric d’Andorra la Vella, que lidera la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, i amb la complicitat de la Cambra de Comerç i Andorra Turisme, es treballa per implementar els línies generals d’un pla que actua de forma global, tant a nivell urbanístic, com d’ordenació i promoció del comerç i la restauració. En la seva assemblea anual, l’associació comercial va aprovar tant la memòria d’activitats com els comptes i el pressupost actual. L’entitat destaca la bona entesa entre tots els implicats i la consciència compartida de la necessitat de treballar plegats per fer créixer el barri i  sumar esforços per fer-ho possible. I es valoren molt positivament iniciatives com la Nit de copes i el Jambo, i s’estan estudiant millores per una altra de les activitats destacades del centre històric com és el Mercat dels Dissabtes, que tornarà a omplir els carrers del nucli antic el 6 d’octubre.

Comentaris

Trending