El comú d’Andorra la Vella es planta davant el Govern per les transferències

La corporació liderada per Conxita Marsol considera que els càlculs de l’executiu no s’ajusten al que fixa la llei i impugna el repartiment perquè li assignen 296.000 euros menys del que creu

Comentaris

Una vista general de la sessió de consell al comú de la capital.
Una vista general de la sessió de consell al comú de la capital.
Conxita Marsol i el comú d’Andorra la Vella no s’estan per orgues. Encara que a l’altre cantó de la paret hi hagi el Govern. La corporació de la capital ha impugnat el repartiment de les transferències perquè considera que amb els càlculs que ha fet l’executiu se li ‘estafen’ 300.000 euros. La interpretació que fa de la llei Andorra la Vella també beneficiaria el comú d’Escaldes, però en aquest cas no hi ha hagut impugnació. De fet, cap altra corporació no ha qüestionat la distribució.

El comú de la capital ha celebrat aquest dijous sessió de consell. I ha estat el conseller de la minoria liberal i membre de la Coalició d’Independents Jordi Minguillon qui s’ha interessat per la impugnació que la corporació hauria fet efectiva el 2 d’agost. Marsol ha confirmat la qüestió i, amb el suport de tot el plenari, ha explicat de què es tractava. La cònsol d’Andorra la Vella ha recordat que per davant de tot i per sobre de tot “defensem els interessos de la parròquia”.

Marsol ha explicat amb posterioritat a la sessió que després de les dues primeres assignacions trimestrals a partir d’uns càlculs estimatius, quan el Govern ha informat de les transferències definitives que pertoca a cada corporació, des d’Andorra la Vella ha detectat que “no s’ha aplicat bé la llei”. En el rerefons de tot plegat hi ha els nous conceptes incorporats a la normativa a partir de la modificació d’aquesta i els canvis que va obligar a introduir-hi el Tribunal Constitucional (TC) en considerar que alguns dels articles vulneraven la Constitució i s’havien d’anul·lar.

Segons els càlculs fets per Govern, dels 55 milions en xifres rodones que cal transferir als comuns, 9.640.039 euros corresponen a Andorra la Vella. El comú, però, entén que amb la interpretació que es considera correcta els correspondrien uns 296.000 euros més. Amb l’anul·lació d’alguns articles determinada pel TC, l’executiu hauria imputat unes partides de forma inadequada a l’entendre del comú, i com que “entenem que ens perjudica” s’ha impugnat el repartiment.

Marsol ha deixat clar que s’ha impugnat a partir del criteri dels serveis tècnics comunals. “Potser hem llegit malament” la llei, els seus annexos i el que escaigui. Però mentre no ho vegin de diferent manera, “defensarem la nostra part”. Ara estan a l’espera de la resposta que els hagi de donar el Govern. La cònsol no ha anticipat encara que pot passar amb posterioritat. “Esperarem la resolució de Govern i valorarem.”

La mandatària de la capital ha donat a entendre que potser la resposta que doni l’executiu porta incorporat un argumentari prou clar i contundent que permet, després, al comú de la capital veure les coses d’una manera diferent. Si no és el cas, no es pot descartar que el repartiment de les transferències acabi a la Batllia. Marsol ha recordat que partint de la base que alguns dels criteris de la llei ja d’entrada no els semblaven justos, si a més a més, la seva aplicació encara perjudica més la capital caldrà defensar-se. L’oposició així li ho ha demanat.

En el marc de la impugnació feta per Andorra la Vella, el Govern ha hagut de traslladar la posició de la capital a la resta de comuns perquè es manifestin. I és que, en funció de com acabi tot, com que això de les transferències són com una mena de vasos comunicants, si a Andorra la Vella li correspon rebre més diners, voldrà dir que a d’altres corporacions ni tocaran menys. En principi, el que defensa la capital també serviria per a Escaldes. 

El comú escaldenc també en sortiria beneficiat. O dit d’una altra manera, si la interpretació que fa Andorra la Vella és la bona, el repartiment que fa el Govern també perjudica el comú d’Escaldes. Però, en aquest cas, no s’ha recorregut contra la distribució transferencial.

Comentaris (1)

Trending