Els processats per la causa general del ‘cas BPA’ es preparen per portar l’afer a Estrasburg

Les defenses reben la desestimació del recurs de súplica que havien presentat davant el Tribunal Constitucional amb la intenció d’’expulsar' el Govern del judici que es reprèn dilluns

Comentaris

-
-

Les defenses dels processats per la causa general del ‘cas BPA’ ja s’han posat a treballar aquest dimarts mateix en l’elaboració de la demanda que presenten promoure davant el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg. El Tribunal Constitucional (TC), com ja preveien els advocats dels acusats, ha desestimat el recurs de súplica que havien presentat contra la inadmissió del recurs d’empara que sol·licitava, de fet, l’expulsió del Govern com a acusador en el judici que s’ha de reprendre dilluns de la setmana que ve.

Malgrat que tant els processats com els seus assessors jurídics estan acabant de perfilar aquests dies les línies de defensa que pensen dur a terme durant les sessions de la vista oral que inicialment es reprèn dilluns a raó de tres o quatre jornades setmanals, alguns dels juristes que participen de la defensa de les dues dotzenes de persones que s’asseuran a la banqueta dels acusats començaran a articular l’escrit que pensen elevar a Estrasburg. El termini, però, és força ampli. 

El recurs de súplica, segons les fonts consultades, era un tràmit que s’havia de complir per poder deixar oberta la porta per poder acudir al TEDH. Les fonts consultades, properes a les defenses, han assegurat que la desestimació era clara després que el 16 de juliol el TC dictés un aute pel qual ni tan sols admetia el recurs pel qual consideraven els recurrents que admeten el Govern com a part acusadora es deixava amb indefensió per desigualtat d’armes els processats a l’hora que, entre altres, hi havia una confusió de poders. Els recurrents, en menor mesura, també es queixaven de la presència a la vista oral de petits accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA) i d’alguns preferentistes constituïts en actors civils.

Però el TC ja va deixar clar que la presència de l’executiu i la seva legitimació per ser part acusatòria no era “ni il·lògica, ni irraonable, ni arbitrària”. L’Alt tribunal va considerar en el seu aute del juliol que “el Govern és responsable d’assegurar a través de tots els mitjans el dret de defensa de l’interès general i de les institucions andorranes” i manté que el ‘cas BPA’ “afecta la imatge d’Andorra i la reputació de les institucions públiques andorranes, les quals estan a càrrec del Govern”. En certa manera, desestimant el recurs de súplica, el TC avala, com no podia ser d’una altra manera, aquest mateix argumentari així com el procediment seguit per arribar a les conclusions anunciades.

Veneçuela

D’altra banda, entre algunes de les persones investigades en el marc d’una de les moltes peces que configuren el sumari global del ‘cas BPA’, la que fa referència a l’empresa pública petroliera de Veneçuela (PDVSA), hi ha cert malestar perquè la batlle instructora, una Canòlic Mingorance que aquesta setmana deixa la seva tasca per incorporar-se a partir de la setmana vinent al Tribunal de Corts, ha citat per aquest dijous investigats que ni tan sols han declarat encara per l’esmentada causa amb la intenció de processar-los. Les fonts consultades han lamentat i denunciat la “pressió orquestrada” de l’aparell judicial andorrà per ‘escalfar’ el reinici del judici de la causa general.

Imatge d'una de les sessions del judici, que continua ajornat per ara.

Relacionat

El Constitucional obre la porta a la represa del judici del ‘cas BPA’ al setembre avalant la presència del Govern

Comentaris

Trending