La fiscalia de l’Estat firma un acord de cooperació amb la seva homòloga de Mèxic

Alfons Alberca és aquests dies a la capital mexicana, on participa a l’assemblea ordinària de l’Associació Iberoamericana de Ministeris Públics, que aglutina 21 països

Comentaris

Moment de la signatura entre Alberto Elías Beltran i Alfons Alberca.
Moment de la signatura entre Alberto Elías Beltran i Alfons Alberca.
La fiscalia de l’Estat andorrà ha firmat els darrers mesos els memoràndums d’entesa amb altres països, normalment d’Amèrica del Sud o de l’Amèrica Central, que no havia signat mai abans. El darrer acord de cooperació s’ha rubricat amb Mèxic. El principal interès que tenen els altres països és poder-se quedar el 50% dels diners que eventualment es puguin comissar al Principat d’algun nacional de l’Estat signatari. Sempre o gairebé sempre, si aquell nacional té diners dipositats a Andorra, que molt probablement responen, com a mínim, a l’evasió fiscal.

El memoràndum d’entesa (MOU) amb Mèxic es va firmar a darrera hora de dimecres, hora andorrana, entre el subprocurador jurídic i d’afers internacionals de la Procuradoria General de la República de Mèxic, Alberto Elías Beltran, i el fiscal general del Principat d’Andorra, Alfons Alberca. L’acord, formalment, “pretén enfortir les accions de cooperació entre totes dues institucions”. Alberca és a la capital mexicana, aquests dies, per participar en la 26a assemblea ordinària de l’Associació Iberoamericana de Ministeris Fiscals, una organització que aglutina 21 països i que posa en comú algunes formes d’actuació especialment en relació amb la corrupció i la criminalitat organitzada. Allí, s’hi Alberca no firma més acords, probablement sí que posarà les bases per materialitzar-ne algun més, encara que són diversos els que s’han firmat ja.

Des que va esclatar la crisi de BPA, com que des d’Andorra mateix, i especialment des de l’entorn judicial i polític, s’ha filtrat, especialment mitjançant mitjans de comunicació espanyols, que després se n’han fet ressò la premsa dels països concernits, que suposadament al Principat hi havia dipositats molts diners o bé d’empresaris o bé de polítics de tot de països americans, els responsables d’aquells països han tingut interès en signar acords de cooperació amb Andorra -aquells que no els tenien ja, que eren pocs- perquè només així poden després quedar-se una part del pastís dinerari si la Justícia andorrana acaba embargant aquells dipòsits. Sense memoràndum, el comís de qualsevol quantitat anava directament, tot, a les arques andorranes. Amb acords, el producte dels comisos es reparteix al 50%.

 

Comentaris

Trending