Estupefacció mèdica per l’anunci del concurs d’idees per la unitat de radioteràpia sense un pla funcional definit

L’entorn del ministre Saboya, partidari d’intentar atraure al país el doctor Baselga, tornaria a insistir en analitzar les possibilitats d’implantar al Principat un institut oncològic

Una vista del centre hospitalari del Principat.
Una vista del centre hospitalari del Principat. ALTAVEU
La comunitat mèdica del país, especialment a l’entorn del centre hospitalari, ha rebut amb estupefacció i certa incredulitat l’anunci del Govern d’impulsar un concurs d’idees sobre la  construcció d’una unitat de radioteràpia. La sorpresa ve marcada pel fet que no hi ha cap pla funcional dissenyat i menys encara establert per a l’esmentada unitat, que ni tan sols se sap quins requisits hauria de complir des del punt de vista mèdic.

I és que el consell de ministres va aprovar aquest dimecres la licitació d’un concurs d’idees per a la selecció d’un arquitecte encarregat de la redacció del projecte i direcció de les obres de construcció d’una unitat de radioteràpia. Aquesta nova unitat assistencial que manca de qualsevol definició des del punt de vista mèdic segons que ha pogut constatar l’Altaveu s’hauria de construir en una parcel·la situada a cavall de les parròquies d’Andorra la Vella i d’Escaldes- Engordany. Queda just al costat de l’hospital i disposa d’una superfície de 462 metres quadrats. 

Les fonts consultades han lamentat que l’anunci respongui més a la concreció d’un compromís electoral que no pas d’una voluntat real de voler impulsar un servei amb cara i ulls, perquè ara manca de qualsevol definició. No sols això, segons les fonts consultades, des de l’entorn del ministeri d’Economia s’hauria tornat a impulsar, a partir de la consultora Antares, l’anàlisi de la viabilitat de la implantació al Principat d’un institut oncològic. 

I és que el ministre Gilbert Saboya era i sembla que continua sent un ferm defensor d’intentar portar a Andorra, com sia, l’Institut Baselga o un succedani, per molt que ni les pretensions de la institució dirigida pel prestigiós oncòleg català ni les necessitats-possibilitats del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) no encaixin per enlloc. Després de diversos estira-i-arronses, Saboya havia abandonat la idea. Ho havia deixat estar. Però ara, de manera encoberta, s’intentaria de nou mirar de trobar l’excusa per tornar a posar sobre la taula, encara que sigui en calçador, el projecte.

I seria en aquest marc, i sense que tingui una connexió directa però que sí que evidencia, segons les fonts, que no hi ha definit realment allò que es pretén, ni les característiques de la unitat ni, sobretot, l’atenció que realment s’ha d’oferir i com, que es posa en marxa l’esmentat concurs d’idees. Es tem en la comunitat mèdica que no passi com altres suposats projectes arquitectònics, que s’ha començat fent la casa per la teulada, sense estudiar què hi havia d’anar, i al final han quedat en no res.

Segons l’anunci fet per l’executiu, la unitat aniria en una nova edificació que constaria preferiblement d’una sola planta, o dues com a màxim segons les previsions del Govern, i que hauria de preveure que sobre ella s’hi pugui realitzar l’ampliació del centre hospitalari. Les propostes es poden presentar fins al 29 d’octubre.

Etiquetes

Comentaris

Trending