Diners d’un cas de presumptes suborns de la companyia Siemens haurien passat per Andorra

Arran del denominat escàndol dels ‘Papers de Panamà’ s’ha reactivat una investigació que esquitxa col·lateralment Andbank, on haurien estat ‘refugiats’ un temps poc més de dos milions d’euros

Comentaris

-
-
Amb una multa d’uns quants milers d’euros, 40.000 per ser exactes, es va tancar el 2012 un judici contra un alt directiu de Siemens acusat de subornar institucions i companyies, especialment a l’Amèrica Llatina, per aconseguir adjudicacions, encàrrecs. Quan tot estava ja gairebé mort i enterrat, el denominat escàndol dels ‘Papers de Panamà’ va reactivar la investigació, i anant descabdellant la madeixa un entramat societari prou complexe hi acaba apareixent Andbank. Una part, molt petita, que quedi clar, de la muntanya de diners que se suposa que es van usar en tota la trama van passar per l’entitat andorrana.

L’alemany Hans-Joachim Kohlsdorf va ocupar durant molts anys diversos càrrecs de comandament de Siemens, especialment a l’Amèrica Llatina. Se’l va jutjar el 2012 per haver mogut, suposadament, diners per poder subornar altres companyies i institucions. Inicialment va salvar la cara amb una ‘petita’ multa, però l’esclat del cas dels ‘Papers de Panamà’ va deixar al descobert el dipòsit de més de 375.000 unces d’or a les Bahames, associat, el dipòsit, a un compte del banc francès Société Générale a nom de l’esmentat Kohlsdorf. L’or en qüestió equivalia a uns 480 milions d’euros.

A partir d’aquell dipòsit i, sempre segons fonts del consorci internacional de periodistes que va destapar el cas dels ‘Papers de Panamà’, es va començar a reconstruir molts dels moviments desconeguts fins llavors que hauria dut a terme el directiu de Siemens. I és que fins llavors ningú no havia parat compte en la intervenció del despatx panameny d’advocats especialistes en la creació de societats Mossack Fonseca. Justament, el ‘Panamà Papers’ està basat en la filtració de documents d’aquell bufet.

Els fons haurien anat a parar a l’entitat bancària andorrana degut a la seva estreta relació amb el despatx legal panameny Mossack Fonseca

I en tot l’entramat de moviments amb el fons Mossfon pel mig -que tenia com un dels bancs amb què operava Andbank- i tot de societats que ara per ara la investigació oberta des del 2016 i que ara va prenent forma i es va delimitant, hi acaba apareixent Andorra. La companyia fictícia Gillard Managment tindria almenys un compte, gràcies a les gestions suposades de Mossack Fonseca, a Andbank. Dit compte hauria servit a Kohlsdorf per fer algunes dels centenars, milers d’operacions que hauria fet o ordenat per ocultar la seva operativa.

Més de dos milions de dòlars -usava diverses divises or a banda- de tot plegat haurien vingut a parar al Principat, segons informacions del consorci periodístic. Tot plegat estaria encara sota investigació judicial a petició de les autoritats panamenyes, que estan mirant d’aclarir alguns dels casos més voluminosos descoberts arran dels ‘Papers de Panamà’. L'estiu del 2012, quan es va tancar la investigació contra Kohlsdorf, dos milions de dòlars del compte andorrà van viatjar cap a l’UBS a Zuric. D'acord amb el document de transferència, el compte d’UBS pertanyia a un empleat del banc. En aquest moment, Kohlsdorf ja no treballava per a Siemens des de feia tres anys.

Hans-Joachim Kohlsdorf va ocupar durant molts anys diversos càrrecs de comandament de Siemens, especialment a l’Amèrica Llatina. | ARXIU

 

Aquesta part de la trama no va acabar de rutllar com els seus ‘inventors’ pretenien i es va descobrir que el suposat banquer titular del compte era el propi directiu de Siemens. D'acord amb els ‘Papers de Panamà’, els diners restants al compte d’Andbank també es van distribuir. Mossack Fonseca va rebre 80.000 euros com a comissió, i Kohlsdorf va transferir 20.000 dòlars més a un excol·lega de Siemens a Equador. 50.000 dòlars més es van mantenir al compte de l’entitat bancària andorrana. 

Segons Mossack Fonseca, al banc ja se li havia dit que els diners se li pagarien a un amic. (Des del compte de Gillard). Aquest ‘amic’ va resultar ser el mateix Kohlsdorf. Com mostrarien els documents de Panamà citats pel consorci internacional de periodistes, a la primavera de 2013 els 50.000 dòlars van acabar exactament en el mateix lloc que ho van fer els aparents 480 milions de dòlars -en format or- sis mesos després: a Société Générale a les Bahames.

Comentaris

Trending