La batlle del ‘cas BPA’ activa la Interpol per tal que cerqui a tot el món i capturi una dotzena de clients de l’entitat

Just abans de fer el salt cap al Tribunal de Corts, la batlle Mingorance pretén detenir per poder prendre declaració a tot de persones veneçolanes que vincula a la companyia petroliera estatal

La Batllia no acusa de res la immensa majoria dels 129 bloquejats en el \'cas Landstreet\'
La Batllia no acusa de res la immensa majoria dels 129 bloquejats en el \'cas Landstreet\'
La batlle instructora del ‘cas BPA’ ha posat recentment la cirereta del pastís a la seva feina, al cas judicial més mediàtic dels darrers anys, abans de fer el salt al Tribunal de Corts tot dictant una ordre de recerca i captura internacional contra una dotzena de clients veneçolans de l’entitat intervinguda que, d’una manera o altra, tenien vincles al seu dia o bé amb la societat estatal Petróleos de Venezuela (PDVSA) o bé amb el sector energètic d’aquell país centreamericà. 

Canòlic Mingorance ordena la detenció amb la finalitat de poder-los prendre declaració en el marc d’un suposat cas de blanqueig de capitals procedents de la corrupció pública. Mingorance, segons fonts jurídiques dels Estats Units -on viuen alguns dels recercats-, hauria ja ordenat l’activació d’una alerta vermella a Interpol per tal que totes les policies del món estiguin al cas que Andorra busca set homes i cinc dones per un cas que de final del 2012 a mitjan 2014 va mantenir bloquejats al Principat uns 180 milions d’euros que la mateixa batlle va decidir desbloquejar, una situació que el Tribunal de Corts va confirmar, atès que no hi havia prou indicis disponibles per considerar que aquells diners ‘congelats’ provenien de qualsevol activitat il·lícita. Poc després de ser destravats, la immensa majoria dels diners van ‘volar’ d’Andorra.

De fet, segons que han recordat les fonts coneixedores de la investigació consultades, la instructora disposava ara de la mateixa informació que tenia el 2014 quan va decidir alliberar els fons. Les mateixes fonts han recordat que des del 2014 fins a l’actualitat no hi ha hagut cap moviment dinerari nou, ja que les úniques operacions que es van fer van ser les transferències ordenades pels clients dels comptes bloquejats una vegada es va acordar, de forma definitiva, l’alliberament dels dipòsits. Unes transferències que estan degudament documentades i el rastreig de les quals era i és d’allò més senzill de corroborar.

La jutge furga a partir dels casos oberts fora del Principat i a partir de la mateixa documentació interna que al 2014 li va servir per alliberar 180 milions per falta d’indicis delictius

Segons les fonts, la instructora considera que totes les persones de les quals es reclama internacionalment la seva detenció tindrien alguna o altra relació amb l’empresari veneçolà Diego Salazar, detingut des de fa mesos al seu país i cosí de qui va presidir al seu dia PDVSA alhora que, avui per avui, és un clar oponent de Nicolás Maduro: Rafael Ramírez. La investigació feta des d’Andorra vindria a considerar els cercats com a facilitadors de negoci de l’assessoria energètica i de les assegurances. 

Sospita Mingorance que la intervenció de les persones sobre les quals s’ha activat l’alerta roja d’una manera o altra hauria facilitat el control de les licitacions públiques de l’empresa petroliera estatal i dels encàrrecs dels treballs de construcció fets per les filials energètiques de PDVSA. La batlle basa les seves suposicions i després acusacions perquè considera que l’operativa bancària realitzada al Principat té un origen delictiu -i ho afirma a partir de l’anàlisi que fa la policia de la mateixa documental de què ja disposava el 2014 quan es va considerar que no hi havia elements per continuar bloquejant els dipòsits- i amb els casos judicials sobre PDVSA que s’han obert a Espanya, Estats Units i, especialment, a Veneçuela.

Les fonts consultades han destacat el fet que en bona mesura, i en moltes ocasions, s’han iniciat investigacions judicials arran d'informacions publicades al diari espanyol ‘El País’ que partien d’elements que contenia el sumari andorrà del ‘cas BPA’. Les fonts han recordat que l’esmentat rotatiu ha estat publicant durant temps, de forma periòdica, suposats articles d’investigació sempre signats pels dos mateixos periodistes. Alhora, han recordat les fonts que, curiosament, des que el periòdic madrileny ha canviat de direcció i torna a buscar el camí reputacional que havia perdut, ‘El País’ ha deixat misteriosament de tractar el cas. De perdre l’interès per la qüestió.

A banda de les alertes activades a Interpol, que hauria de suposar la detenció de les persones sobre les quals s’ha posat en marxa el procés de recerca amb la voluntat que puguin respondre davant la batlle per, suposadament, tancar la seva investigació sobre la derivada veneçolana del ‘cas BPA’, Mingorance també ha promogut dues comissions rogatòries internacionals davant les autoritats judicials de Veneçuela i l’Uruguai per poder prendre declaració a dues persones més per videoconferència. La instructora, doncs, deixa la Batllia especialitzada mobilitzant mig món. O el món sencer.

Comentaris (2)

Trending