Una investigació oberta arran de l’escàndol dels ‘papers de Panamà’ involucra Andbank

La fiscalia panamenya segueix un procés en relació amb un compte de valors de la filial del banc andorrà en aquell país que hauria rebut dipòsits de presumpte origen il·lícit

Comentaris

-
-
La fiscalia panamenya manté obert un procés judicial que involucra Andbank arran dels denominats ‘papers de Panamà’, un cas que té el seu origen en la filtració de documents ‘xuclats’ del prestigiós bufet d’advocats panameny Mossack Fonseca, especialitzat en constitució de societats i que tenia el banc andorrà entre els seus clients. La investigació que se segueix a Panamà tindria el seu origen en una comunicació realitzada de manera espontània pel ministeri públic del Principat d’Andorra.

El diari alemany Süddeutsche Zeitung, que va destapar l’escàndol dels ‘papers de Panamà’, que també van afectar el ministre de Finances, Jordi Cinca, en relació al seu controvertit pas per l’empresa fonedora Orfund, ha fet un repàs recentment amb la procuradoria panamenya per veure l’efecte que va tenir aquella filtració massiva de dades procedent de Mossack Fonseca. En global, la fiscalia de Panamà ha imputat càrrecs a 71 persones per delictes contra l’ordre econòmic.

Un dels casos citats pel propi ministeri públic panameny té a veure amb Andbank Panamà. Així, la fiscalia d’aquell país centreamericà explica que segueix un procés per la comunicació espontània de la fiscalia general del Principat d’Andorra per l’obertura d’un compte de valors a Andbank Panamà “mitjançant l’ús de societats incorporades per la firma Mossack Fonseca, amb fons de possible origen il·lícit procedents de Suïssa”.

Andbank era un dels bancs de referència de Mossfon, una filial de Mossack Fonseca. Segons les memòries d’aquell fons filial del prestigiós bufet jurídic panameny, aquest treballava, almenys el 2015, essencialment amb set bancs que tenien o implantació o molt bones connexions amb Panamà. Un d’aquests és Andorra Banc Agrícol Reig SA (Andbank). La investigació oberta que afecta l’entitat andorrana deriva d’un compte en concret, però les fonts consultades han recordat que de les dades filtrades al seu dia pels denominats ‘papers de Panamà’ en resultava que Mossfon, que obria societats arreu del món per col·locar-hi dipòsits, n’havia obert 490 a Andorra.

Certament, al llarg del temps, Mossack Fonseca va treballar amb altres bancs del país al marge d’Andbank, però atès que aquest va acabar sent entitat de referència pels lligams que mantenia amb algun dels professionals del despatx jurídic, moltes d’aquelles societats que estan sota l’ull de l’huracà haurien passat, d’una manera o altra, pel banc del Centre de Negoci.

Comentaris

Trending