Les atribucions que s’atorguen als inspectors fan saltar tot el món sociosanitari

Les inspeccions que s’han fet a les guarderies es basen en un reglament que no ha entrat en vigor fins avui i que permet, per exemple, que es pugui accedir als historials sanitaris personals dels usuaris

Comentaris

-
-
Els centres sociosanitaris del país estan que trinen amb un nou reglament que, consideren, dóna “poders il·limitats” als inspectors per fer i desfer. O almenys així ho consideren. Fins al punt que alguns dels professionals del sector al Principat consideren que aquesta normativa, que entra aquest dijous en vigor, pot ser contrària a la Constitució. Les atribucions que s’atorguen al personal inspector estan en el punt de mira.

Hi ha un element, entre molts d’altres, que està generant un enorme malestar. El reglament que estableix l'organització i el funcionament del servei d'inspecció social i sociosanitària aprovat en la sessió del consell de ministres del dimecres de la setmana passada a proposta del ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, faculta els inspectors a poder accedir als historials socials i sanitaris individuals dels usuaris dels centres, una potestat que entenen els professionals consultats que va en contra dels principis més elementals de protecció de la intimitat personal.

En el seu conjunt, però, l’article del reglament que habilita els inspectors a dur a terme diverses tasques, revisions i controls es considera del tot abusiu. No s’entén, per exemple, que els inspectors sociosanitaris, en virtut d’un ‘simple’ reglament i sense necessitat de cap mena d’autorització judicial, puguin accedir al contingut de gravacions o, fins i tot, “als programes informàtics i demanar-ne la transcripció per qualsevol tractament apropiat en documents directament utilitzables”.

El neguit i el malestar, segons que ha pogut constatar l’Altaveu, va molt més enllà de les guarderies, encara que en aquest cas hi ha una circumstància nova a tenir en compte. S’han realitzat ja inspeccions a diverses escoles bressol partint d’unes atribucions que atorga un reglament que fins aquest dijous no ha entrat en vigor. Així doncs, les inspeccions realitzades fins ara podrien arribar a ser declarades nul·les. Perquè les exigències realitzades per les inspectores, segons s’evidencia amb la publicació del reglament al BOPA, feta aquest dimecres, no estaven legalment cobertes fins ara. O, almenys, legalment es poden arribar a qüestionar molt.

Per tant, indiquen les fonts, en el moment que es van fer les inspeccions que han posat contra les cordes a més d’una guarderia, les inspectores no estaven habilitades per anar fins on han anat. Professionals del sector sociosanitari que van més enllà de les llars d’infants -l’equip d’inspecció, evidentment, no ho és només de les guarderies- lamenten que, com moltes vegades passa al Principat, la nova regulació “acaba sent una mala còpia del model espanyol”.

Etiquetes

-

Relacionat

Guarderies privades en peu de guerra contra l'assetjament inspector de Govern

Comentaris

Trending