Infraestructures

El projecte d’heliport a les Tresoles està mort i gairebé enterrat

El ministre d’Ordenament que continuava defensant la iniciativa ja admet ara que la infraestructura pot ser que quedi ajornada fins a la propera legislatura

Altaveu

El projecte d’heliport a la zona de les Tresoles, entre Escaldes i Encamp encara que en terme d’aquesta darrera parròquia, està mort i gairebé enterrat. La cònsol escaldenca, Trini Marín, va clavar la ganivetada definitiva a la iniciativa. Aquest dimecres, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, ha admès que és possible que el projecte no es tiri endavant aquesta legislatura. És a dir, li ha començat a cantar formalment l’hora dels adéus. Després de tot plegat, promotors de la plataforma que s’oposa a l’heliport a les Tresoles reclamen que no es gasti ni un euro més en un projecte que consideren inviable i que genera un fort rebuig.

Torres ha admès que “podria ser que quedés per a la propera legislatura” l’execució de l’heliport nacional en funció de la data en què es convoquin les eleccions generals. De fet, això més o menys ja ho havia anticipat el cap de Govern, Toni Martí, però el titular d’Ordenament es resistia a tòrcer el braç després dels acords als quals ell mateix va arribar. Amb el comú d’Encamp, s’entén, és clar. Durant el cap de setmana, Trini Marín, davant els micròfons d’Andorra Televisió va assegurar que potser era un bon moment per aparcar el projecte. Mai no s’havia manifestat, la cònsol, tan obertament.

El titular d’Ordenament, en declaracions recollides per l’agència ANA, ha destacat que ell “no parlaria de deixar-lo aparcat”, el projecte, i ha insistit en què s’estan fent “tots els passos que calen” per poder tirar endavant aquesta infraestructura. Des del departament que dirigeix “no es modifiquen els tempos de treball” i que estan duent a terme els diferents passos per plasmar aquesta infraestructura amb la idea que la legislatura s’esgotarà. D’aquesta manera, Torres ha destacat que ja s’ha contactat una empresa francesa de les que treballa amb la direcció general de l’Aviació Civil (DGAC) gal·la que estaria disposada a fer l’informe per avaluar els primers estudis que avalen la ubicació a les Tresoles.

Després que la cònsol d’Escaldes reclamés aparcar la proposta, membres de la plataforma opositora demanen que no es gastin més diners públics

Un cop s’ha trobat aquesta empresa -cal recordar que la direcció civil francesa va declinar dur a terme aquestes avaluacions-, Torres considera que ja s’està en disposició de fer l’adjudicació, un pas que es podria concretar el mes de setembre. El titular d’Ordenament Territorial ha reiterat el compromís que van “agafar amb la plataforma veïnal” contrària a l’heliport a les Tresoles de fer aquest informe i ha afegit que una vegada estigui enllestit es passarà a la DGAC per a la seva validació. Així, ha concretat que després de l’informe es farà “el següent pas” i ha recordat que l’equip multidisciplinari que hi està treballant ja té “feina avançada” a l’espera d’aquest estudi. 

Torres ha recordat, a més, que es disposa de les partides necessàries per executar l’heliport, tot i que ha reconegut que no sabia “si abans de finals d’any” tots aquests tràmits poden estar conclosos. Davant de tot plegat, però, fonts properes a la plataforma que s’oposa al projecte han reclamat que vistos tots els dubtes existents i, el fet, fins i tot, que ja hi hagi demandes des del món polític demòcrata d’aturar la iniciativa de Tresoles, que es renunciïn a fer més estudis i que s’estalviïn diners públics. En aquest sentit, es demanen les fonts si no n’hi ha hagut prou amb un ‘cas The Cloud’.