Govern afirma que dos dels il·legals localitzats al forn de la Massana han estat regularitzats en trobar feina

Els dos expedients oberts, per les irregularitats en les contractacions del personal i per suposada explotació laboral, continuen seguint el seu curs

Comentaris

-
-
Govern assegura que el departament d’immigració ha regularitzat la situació de dos dels quatre treballadors il·legals que es van localitzar en la inspecció feta a uns establiments de restauració i forneria de la Massana fa tot just quinze dies. Els altres dos tindrien el mateix oferiment condicionat, però, a trobar una feina. Dos dels tres locals que tenia en marxa el negoci Fornera 1985 i que durant uns dies van tancar han reprès la seva activitat.

Els expedients oberta per l’administració contra el negoci d’un resident al Principat des del 2009 per presumpta explotació laboral i per tenir treballadors de forma il·legal continuen el seu curs, segons les fonts oficials governamentals consultades. Interior ja ha descartat que hi hagués hagut tràfic d’éssers humans. No consta, però, que hi hagi cap causa oberta per intentar aclarir, per exemple, com eren captats els treballadors que venien al Principat amb promeses que mai no es complien. 

Govern afirma que no pot facilitar informació de caràcter confidencial i privat de les empreses que permetin, per exemple, saber si el negoci en qüestió ha tingut amb anterioritat -que els ha tingut- altres problemes amb el departament de Treball o amb el d’Immigració. Ni tampoc es pot saber quants treballadors ha arribat suposadament a declarar com a contractats en el període de tres anys que fa que el negoci està obert. 

La rotació de personal, segons totes les fonts consultades per l’Altaveu, era molt alta. I encara que Fornera ha operat amb personal que ja prèviament estava establert al país, hi ha un volum important de treballadors que han prestat servei per la cafeteria i forn de pa que han arribat de l’Amèrica Llatina (Colòmbia en especial, i d’on eren tres dels il·legals localitzats durant la inspecció; però també del Brasil, d’on era la quarta persona en situació irregular i una de les que hauria normalitzat la seva situació) amb feina sota el braç. 

La feina que els prometia un empresari que llavors, en molts casos, els feia pagar -o els descomptava del salari- 700 euros per despeses de tramitació burocràtica, més enllà de fer-los firmar en el país d’origen un pagarés per assegurar-se, almenys en alguns casos, que acabaria recuperant la inversió feta en el trasllat dels futurs contractats.

Govern, però, no entra en tots aquests detalls, com a mínim de forma pública, i es limita a informar que “de les quatre persones afectades, dues ja han trobat feina i per tant ja se'ls ha regularitzat, i les altres dues estan pendents de regularitzar la seva situació, però quan trobin feina es farà”. Segons una de les persones afectades que estaria en recerca de feina, se’ls va oferir l’oportunitat de regularitzar la situació per tot el que havien passat. L’oferiment, això sí, els va arribar després que inicialment se’ls hagués convidat amablement a marxar del país.

Etiquetes

Un cartell a la porta de l'establiment d'Escaldes anuncia el seu tancament culpant a les informacions aparegudes.

Relacionat

“Pel que havíem passat, se’ns donava l’oportunitat de ser legals”
Imatge d'un dels establiments que l'empresari investigat té a la Massana.

Relacionat

L’empresari investigat per tràfic de persones reclutava treballadors a través d’una oficina que tenia muntada a Colòmbia
Un dels establiments -que ara ja no existeix- que regentava l'empresari ara multat.

Relacionat

Immigració investiga un possible cas de tràfic de persones per a la seva explotació laboral al Principat

Comentaris

Trending