L’oposició treu foc pels queixals amb ‘The Cloud’, denuncia la improvisació del Govern i reclama dimissions

El PS exigeix responsabilitats polítiques pel desgavell generat a l’entorn d’un projecte del qual els liberals promouran les preguntes necessàries i les demandes escaients d’informació per saber-ne tots els detalls del cost

\'The Cloud\' passa del ministre del \'sí, segur\' al ministre del \'no ho sé pas\'
\'The Cloud\' passa del ministre del \'sí, segur\' al ministre del \'no ho sé pas\'
L’oposició treu foc pels queixals amb la decisió d’Andorra Telecom, que la del Govern, de deixar sense efecte el projecte ‘The Cloud’. I no pas perquè no es faci, que tant liberals com socialdemòcrates i progressistes d’SDP han deixat clar que des del primer moment era evident que es tractava d’una proposta inviable, sinó pel ‘mareig’ provocat per l’executiu amb el projecte i el dispendi generat. El PS ha arribat a sol·licitar dimissions i Liberals ha deixat clar que la decisió és una mostra més que “DA continua improvisant amb els diners de tots”.

Els liberals Judith Pallarés i Ferran Costa han denunciat que “aquesta és una prova de la manca de previsió de Govern i del malbaratament de diners públics en projectes inviables”. Per tal de saber “quan ens ha costat a tots el projecte fallit del The Cloud, demà mateix, entrarem una pregunta oral i una demanda d’informació a Govern per conèixer en detall el cost de totes les accions que s’han portat a terme en aquest projecte” ha indicat Costa. Els dos parlamentaris s’han mostrat indignats amb la qüestió.

En la pregunta oral, el Govern haurà de respondre “el cost dels concursos d’idees, estudis, plans estratègics i projectes encarregats respecte aquest edifici”. També ha d’informar del “cost anual del lloguer” que ocupen les oficines comercials d’Andorra Telecom, “l’import que s’ha pagat fins ara pel lloguer d’aquestes oficines” i, finalment, “quin cost ha suposat l’enderrocament de l’edifici antic d’Andorra Telecom”. Pel que fa a la demanda d’informació, es sol·licita a l’executiu una “relació exhaustiva de tots els concursos d’idees, estudis, plans estratègics i projectes encarregats respecte a aquest edifici, tant pel que fa a la seva construcció com a la seva ocupació comercial, i el seu respectiu cost” i també es demana una “còpia del contracte de lloguer dels espais que actualment ocupa l’oficina d’atenció comercial d’Andorra Telecom al centre d’Andorra la Vella”.

"Fracàs anunciat"

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que el Govern i Demòcrates per Andorra (DA) ha de plantejar-se “alguna dimissió” entre la gent que ha donat suport al projecte de The Cloud. Així ho han reclamat la consellera general de la formació Rosa Gili i la primera secretària, Susanna Vela, en una compareixença davant els mitjans per valorar la decisió anunciada per Andorra Telecom de suspendre la construcció de l’edifici després de comprovar que totes les ofertes rebudes excedien en molt el cost estimat. Els socialdemòcrates valoren positivament aquest anunci, que evitarà un malbaratament futur de recursos públics, però han lamentat tota la despesa generada ja fins ara amb una iniciativa molt poc sòlida. I han demanat que a l’indret on estava projectat l’edifici no s’hi faci res irreversible i que cada partit pugui fer les seves propostes en els seus programes electorals vinents.

Vela ha remarcat “abans de començar ja hi havia una important desviació econòmica i no s’augurava res de bo”. Per tant, en certa forma, es veu com “un fracàs anunciat”. Així, ha recordat que “no hi havia projecte clar” i això ha estat clau per provocar un sobrecost. “Tens un edifici, però no es fa un disseny funcional del que ha de tenir. Així és complicat per a un constructor proposar xifres econòmiques”, ha argumentat. La primera secretària del PS també ha denunciat els “tres milions gastats fins ara”. Gili ha apuntat que “s’ha constatat que no tenien ni idea de què aniria allà”, fet que, al seu entendre, també ha contribuït a la decisió de suspendre el projecte. La parlamentària ha deixat clar que “estem indignats per com s’ha portat el projecte”, tot afirmant que “un govern seriós, responsable i bon gestor no pot fer les coses d’aquesta forma”. A més, s’ha preguntat, a banda dels tres milions gastats fins ara, “què costarà anul·lar aquest projecte” i “quan ens costarà la broma”. De fet, ha avançat que en els dies vinents es prepararà alguna iniciativa en forma de pregunta o de demanda d’informació perquè s’expliqui quina ha estat la despesa esmerçada fins ara en el projecte i fins a on pot arribar pels compromisos adquirits.

Plaça de la Constitució

També el conseller general progressista Víctor Naudi ha recordat que “‘The Cloud’ no és ni ha sigut mai un projecte viable” I ha lamentat la “quantitat estratosfèrica de diners” que ja s’han esmerçat per una cosa que ha quedat en no-res i el fet que, mentrestant, Andorra Telecom estigui de lloguer en uns locals provisionals. Fonts de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) han assegurat que la formació “es decanta per fer una plaça verda i batejar l’espai com a Plaça de la Constitució”. Alhora, l’indret, que permetria “guanyar un pulmó al centre i obrir un pas a l’avinguda Riberaygua i les travesseres de Prada Ramon” podria servir, també, “per emplaçar l’escultura mal aparcada al costat del Consell General” i que és, justament, commemorativa de l’aprovació de la Carta Magna.

Etiquetes

Comentaris

Trending