Política

El PS acusa el Govern de “jugar amb el patiment de les persones” amb una llei sobre l’habitatge “mesquina i despietada”

El president i líder parlamentari de la formació avisa que el text òmnibus promogut per l’executiu té mil vies d’escapatòria i, en canvi, atorga “regals fiscals” per poder promoure habitatges que res no tenen a veure amb el lloguer

Carles Sánchez i Pere López durant la compareixença.. PS
Carles Sánchez i Pere López durant la compareixença. | PS

Altaveu

El president del Partit Socialdemòcrata (PS) i líder parlamentari de la formació, Pere López, ha criticat amb duresa el Govern per la seva política d’habitatge. Especialment contundent s’ha mostrat amb la llei òmnibus de mesures per al mercat de lloguer tramitada al Consell General, text al qual la formació ha presentat una esmena a la totalitat, ja que considera que no dóna solució al problema i, a més, incorpora mesures que, fins i tot, “poden ser contraproduents”. En aquest sentit, ha estat clar a l’hora de retreure a l’executiu el que considera una “actuació mesquina i despietada” en voler “jugar amb el patiment de les persones” afectades amb un projecte legislatiu que no arreglarà res. 

López, juntament amb el secretari d’organització del partit, Carles Sánchez, han comparegut en roda de premsa per anunciar l’esmena a la totalitat a una llei que “no serveix per solucionar el problema” i que “té elements que preocupen perquè encara poden comportar un increment de preus”, en referència a la possibilitat de facturar a part serveis o despeses comunitàries. Tampoc s’està d’acord amb “rebaixes fiscals àmplies” que es preveuen per a noves promocions d’edificis que destinin els habitatges al lloguer sense que “hi hagi cap límit sobre quin ha de ser el preu futur o si s’ha de vincular a algun índex com ara el salari mínim”. És a dir, ha advertit, d’aquests “regals fiscals” es podran beneficiar projectes destinats a pisos d’alt estànding. A l’entendre de López, l’única mesura en tota la llei que ataca una mica el problema és la taxa als habitatges buits, però ha lamentat que “hi ha mil vies d’escapament per evitar pagar”. Així, ha indicat, “tot just caldrà posar-lo al mercat, ni que sigui a un preu desaforat”

Els socialdemòcrates consideren que el text, al qual presenten una esmena a la totalitat, no planteja cap mesura essencial per solucionar el problema

Per aquests motius, el president del PS i també conseller general no ha dubtat en qualificar la llei òmnibus de “nova decepció sobre la política de l’habitatge per part d’aquest Govern”, ja que no agafa “cap mesura essencial per solucionar la problemàtica que ells mateixos han generat”.  López ha retret amb duresa el que considera “una actuació mesquina i despietada”, ja que “llegint les declaracions, el que fan és jugar amb el patiment de les persones que tenen dificultats per pagar el lloguer i crear una falsa esperança de millora” amb un text que “no tracta les qüestions clau”. Així, ha lamentat, no té, en cap moment, en compte propostes que des del PS s’han fet com “el registre de propietat, una borsa d’habitatge, mecanismes de concertació entre sector públic o privat o un fons de garantia pels lloguers”. Per al dirigent socialdemòcrata, “el Govern les coneix i sap quines són necessàries però o bé no vol o bé no té valentia política per prendre les decisions que fan falten”.

En la mateixa línia s’ha expressat Sánchez, tot defensant la necessitat de fer una esmena a la totalitat a un text que “no enfoca adequadament el problema”. I és que, ha argumentat el secretari d’organització del PS, “hi ha una qüestió de l’accés al mercat, que aquests lloguers puguin ser assequibles per la majoria de la població”. Al seu entendre, l’objectiu de la llei “hauria de ser garantir aquest accés i això es pot fer des de la intervenció del mercat immobiliari, que recull béns de primera necessitat i que està blindat per l’article 33 de la Constitució”. Per això, no ha dubtat en afirmar que el projecte legislatiu “és una oportunitat perduda perquè no va en servei a l’objectiu que hauria de tenir”.

Comentaris

martiplandolit;
2.

Si, si...i els elefants són de color groc i volen...
He he.. Si no fos per la gravetat de tot plegat diria que aquest home no para d'explicar acudits des de fa sis mesos...

  • 1
  • 0
moska;
1.
1500 mil.lions de diposits que han sortit dels bancs Andorrans + aprop de 2000 mil.lions de diners que NO han entrat durant aquest ultims mesos = 3500 millions durant els 6 ultims mesos.
A Andorra sabem que quand al veí dels sur hi ha problems politics o socials Andorra surt beneficiada , ara els diners han volat a altres paisos. En refereixo que amb tot el problema de l'independencia Catalana , els diners han volat cap altres indrets NO els porten a Andorra per culpa de la inseguretat del nostre sistema bancari i financer.
Mes Danys col.laterals per culpa del cas BPA. i només es el proincipi.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article