El PS reclama que la Cambra de Comerç se sotmeti als mateixos controls que totes les entitats de dret públic

La formació esmena la llei que ha de regular l'ens cameral i recorda que rep una importantíssima subvenció per part del Govern

Comentaris

-
-
Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat fins a catorze esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei de creació de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, ara a tràmit parlamentari. Des de la formació es considera necessari que aquesta entitat, que rep una important subvenció per part de Govern, sigui sotmesa al mateix control que altres organismes de dret públic i, per tant, que se li apliqui els mateixos criteris de supervisió que a altres entitats que reben importants transferències econòmiques de Govern. Així, entre altres, es proposa que les liquidacions anuals siguin auditades pel Tribunal de Comptes i que se sotmeti al règim de contracció pública.

Així, amb l’esmena 2 es proposa afegir un nou article al text que estipuli que la Cambra “es regeix per aquesta Llei, per les normes reglamentàries que dicti el Govern i, amb caràcter supletori, per aquelles disposicions legals sobre règim jurídic i procediment de l’Administració pública del Principat que s’adiguin a la seva naturalesa i funcions”. També es deixa clar que “la contractació i el règim del seu patrimoni s’ajustaran al dret públic en l’exercici de totes les competències de caràcter públic”. En la motivació de la proposta de modificació es remarca que l’entitat “rep finançament públic” i, per tant, “és lògic que la contractació i el règim del seu patrimoni s’ajustin al dret públic”

En una direcció similar es fa l’esmena 13. En concret, el PS proposa que els estats financers de la Cambra siguin auditats anualment no pas per una empresa independent sinó pel Tribunal de Comptes. A més, s’afegeix l’obligació, ja existent per a moltes entitats de dret públic, d’haver de retornar a Govern a final de cada exercici les transferències rebudes i no utilitzades ni compromeses. La consellera general del PS, Rosa Gili, ha posat en relleu que la tramitació de la llei “ens ha evidenciat que calia esmenar-la per unificar els criteris que s’apliquen a la Cambra, com a institució pública en relació a les altres entitats de dret públic que tenim al país”. Per això, considera important que “hi hagi  aquesta fiscalització del Tribunal de Comptes i altres coses a unificar”, tot recordant que el text actualment vigent “és del 1993 i molt antic”. 

Un altre punt de la modificació legislativa a tràmit que no convenç el PS és la possibilitat que la Cambra presenti iniciatives legislatives a Govern. Per això, amb l’esmena 4 suprimeixen l’article que ho permetria, tot argumentant que l’entitat “no té potestat legislativa per si sola”. Des de la formació entenen que les propostes per fer o canviar textos legals es poden fer perfectament des de l’organisme sense aquest canvi normatiu. El PS també ha presentat una esmena en relació a la nova fórmula de finançament de l’entitat que vol impulsar Govern, ja que “no ens sembla adequada”. Així, pel que fa als recursos ordinaris se suprimeix la partida variable en funció de la creació neta de societats mercantils i establiments comercials i la possibilitat d’aportacions voluntàries per part dels seus electors. També es vol treure de la llei l’opció de demanar transferències extraordinàries en funció de les activitats o serveis que es proposin des de la Cambra. Per últim, també s’elimina el punt que volia permetre un increment de la transferència de fins a un 10% per assumir projectes “d’alt valor afegit”.  

Els consellers generals socialdemòcrates també modifiquen l’article de la llei original que establia un salari per al president de la Cambra. En concret, amb l’esmena 11, inclouen que aquesta remuneració ha de tenir en compte “la seva dedicació horària” i que, en tot cas, ha de ser com a màxim de dues vegades el salari mínim. Una altra esmena important és la número 11, que fa referència a l’article 14 de la llei, que permet a la Cambra mantenir relació amb òrgans estatals estrangers únicament amb una comunicació prèvia a Govern. El PS vol canviar aquest redactat per exigir que s’hagi de demanar “autorització prèvia” a l’executiu”, ja que, recorden, és a qui correspon “la potestat relativa a les relacions internacionals”. Una altra de les esmenes del PS persegueix una major transparència en el funcionament de la Cambra, especialment en les eleccions a la direcció. En concret, es proposa que els criteris de reparticions dels membres del ple es publiquin al BOPA abans de cada renovació.

Comentaris (1)

Trending