El document enviat pel Govern a Brussel·les podria deixar en no-res el futur acord amb la UE

Davant la insistència andorrana de posar negre sobre blanc diversos compromisos per obtenir ‘beneficis’ com la transitòria sobre el tabac, els negociadors europeus s’haurien reservat el dret de trencar el futur pacte davant qualsevol incompliment

Comentaris

-
-
El document de compromís polític que el Govern hauria lliurat a la comissió europea en el marc de les negociacions amb la UE per l’acord d’associació podria acabar suposant el trencament en el futur del pacte que finalment s’acabi signant. Els grups de l’oposició parlamentària -especialment els independents integrats al grup mixt i escindits al seu dia dels liberals i el representant de Socialdemòcracia i Progrés (SDP)- continuen malfiant de les prevendes governamentals.

El conseller general progressista Víctor Naudi hauria tornat a sol·licitar al Govern el document, després que la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en revelés la seva existència i, almenys inicialment, assegurés que no hi havia cap impediment per lliurar-lo. Ubach va informar del document en una darrera reunió de la comissió legislativa de Política Exterior per sorpresa de tots els seus integrants. Però de moment, una setmana després, no s’ha entregat cap paper.

Els grups volen saber el contingut exacte, la lletra petita, d’allò a què s’hauria compromès el Govern. Fonts coneixedores d’alguns detalls genèrics del document haurien explicat que davant l’oferiment de l’executiu per posa negre sobre blanc certs compromisos a canvi que la Unió Europea respecti certes especificitats o, per exemple, la transitòria dels trenta anys sobre el tabac, Brussel·les hauria incorporat també una clàusula de salvaguarda.

Així, segons les fonts consultades, davant de qualsevol incompliment que Andorra dugui a terme respecte d’allò a què per un document presentat de forma unilateral pel Govern demòcrata, la UE estaria legitimada a poder deixar sense efecte l’acord d’associació que al seu dia sigui el resultant de la negociació que s’està duent a terme. Els compromisos que figurarien en el document lliurat a la comissió europea anirien vinculats, en gran mesura al tabac. I serien qüestions que també es van garantir al ministre d’Acció i Comptes Públics francès, Gérald Darmanin.

Etiquetes

Tabac recentment plantat en un camp d'Andorra la Vella.

Relacionat

Alerta al Consell pel ‘compromís polític antifrau’ del Govern amb la UE

Comentaris

Trending