Martí recorda a la patronal que les mesures sobre la CASS “han de ser equilibrades entre assalariats i empresaris”

El cap de Govern respon als dards enverinats llançats pel president de la CEA i assegura que ara que s’acaba la legislatura convidarà tots els grups parlamentaris a fer una “reflexió” serena sobre la reforma sanitària

Comentaris

El cap de Govern, Toni Martí, passa revista als agents de la policia durant la celebració de la patrona.
El cap de Govern, Toni Martí, passa revista als agents de la policia durant la celebració de la patrona.
El cap de Govern, Toni Martí, assegura que en relació a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) "el que no s'hi val és prendre només mesures que penalitzin un sector, sinó que han de ser equilibrades entre assalariats i empresaris”. Martí, en plena celebració de la patrona de la policia, ha respost d’aquesta manera les crítiques llançades contra el Govern i contra el president del consell d’administració de la parapública pel president de la patronal Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir.

Altimir va assegurar dilluns, durant la presentació de la candidatura que la CEA presenta a les eleccions de la CASS, que ni el Govern ni els màxims òrgans de representació de la parapública han estat suficientment diligents per resoldre la situació que viu la Seguretat Social i, d’aquesta manera, l’han deixat al llindar de la insostenibilitat. Tanmateix, va criticar al president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, que tot sovint, a parer d’Altimir, criminalitzi els empresaris.

Martí ha explicat que la reforma sanitària i, per extensió, la de la Seguretat Social, s’han d’adoptar amb consens. Per aquest motiu, just ara que s’arriba al tram final de la legislatura i que hi ha un col·lapse de textos legislatius més que significatiu, el cap de Govern proposa demanar per carta als grups parlamentaris d’iniciar un procés de “reflexió” i un “debat serè” que condueixi a adoptar les millors decisions escaients en relació al document de propostes efectuades per la parapública.

El mandatari governamental refusa la crítica que els demòcrates no han pres decisions sobre la parapública i explica que a final de legislatura és més complicat resoldre res 

Martí ha assegurat que el Govern demòcrata ha aplicat mesures, començant pel fet que han estat els primers en augmentar la cotització a la branca general, així com establir l'obligació que l'executiu hagi d'aprovisionar els fons de jubilació si baixen per sota dels 1.000 milions d'euros. També ha recordat que estan treballant per posar en marxa el nou sistema de via integrada i metge referent. Així, el màxim responsable de l’executiu ha recordat que la gent no entendrà que s'apliqui un augment en les cotitzacions si abans no s'ha racionalitzat el sistema i no s'han solucionat les disfuncions.

Per això, mandatari governamental ha assegurat en declaracions recollides per l’agència ANA que la reforma sanitària s'ha de fer amb consens, i que al final de la legislatura és difícil prendre decisions perquè "no es poden agafar de qualsevol manera". En aquest marc pretén que es faci "un debat serè" i no "una batalla política entre bons i dolents", independentment que després, de cara a les eleccions, "cadascú és lliure d'exposar els seus plantejaments". La "reflexió", en la qual també vol que hi sigui present la CASS, ha de servir per donar resposta al document de mesures que va elaborar la parapública. Martí també ha respost a la CEA que el que no s'hi val és prendre solament mesures per un costat, que penalitzin a un sector. "Han de ser mesures equilibrades entre assalariats i empresaris”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending