Comú i funcionaris d’Andorra la Vella aniran del bracet per resoldre l’afer del GAdA d’una vegada per sempre

La Batllia assegura que la corporació no va executar correctament les sentències que van concloure que es va rebaixar indegudament la valoració del rendiment obtingut pel personal

Comentaris

La cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la presidenta del sindicat de treballadors, Emi Matarrodona, durant la compareixença conjunta.
La cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la presidenta del sindicat de treballadors, Emi Matarrodona, durant la compareixença conjunta.
Els treballadors del comú d’Andorra la Vella i els mandataris comunals aniran del bracet per intentar trobar la solució definitiva que posi punt final al mal endèmic respecte d’un complement que una part dels funcionaris haurien d’estar cobrant des del 2010. La Justícia acaba de resoldre que la corporació, el 2015, va executar indegudament les sentències que donaven la raó als empleats públics. En el rerefons de tot plegat hi ja la deficient aplicació d’un coeficient corrector a les notes obtingudes pels funcionaris de la gestió de l’acompliment (GAdA) que anava a cavall dels anys 2008 i 2009.

La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, i la presidenta del Sindicat de treballadors del comú d’Andorra la Vella (Sitca), Emi Matarrodona, han celebrat la decisió de la Batllia malgrat que el comú, molt probablement, apel·larà la decisió de primera instància per tal que el Tribunal Superior (TS) la confirmi i així mai ningú pugui retreure a l’actual majoria comunal haver pagat quelcom que potser no caldria. Marsol ja defensava que la corporació al seu dia liderada per Jordi Minguillón havia executat malament les resolucions judicials. Alhora, i en plena campanya electoral, va assegurar que es pagaria el GAdA als funcionaris. 

La cònsol deixa entreveure que s’apel·larà la decisió però amb l’objectiu que el Superior la confirmi atès que Marsol és la primera que considera que al seu dia es va fer malament

Matarrodona també ha assegurat que els empleats públics estan “satisfets” amb la decisió dictada aquest dimecres en forma d’aute. El ‘bonrotllisme’ durant una compareixença conjunta després que el Sitca hagués mostrat els seus temors a possibles mans negres que estaven manegant la Justícia ha estat aquest dijous ben evident. I això que la cònsol, sense assegurar-ho del tot perquè ho ha d’acordar la junta de govern dimecres que ve, ha anunciat una possible apel·lació. És clar, també, que Marsol té ganes de resoldre la situació, “que no és fàcil” perquè cueja des de fa gairebé deu anys, i pagar el que hauria tocat al seu dia. Entre 150 i 177 persones es podrien veure beneficiades per la decisió. Era un compromís electoral i és un as a la màniga per guanyar suports davant de qualsevol altra aspiració política que pugui tenir en ment.

La situació ve de lluny. El comú abonava un complement als funcionaris en funció del seu rendiment. Periòdicament es feia una avaluació d’aquest rendiment. Les notes obtingudes pel personal entre el juliol del 2008 i el juny del 2009 obligaven el comú llavors liderat per Rosa Ferrer a fer un important desemborsament. Per atenuar la despesa i amb un criteri “economicista” com ha remarcat Conxita Marsol aquest dijous, es va aplicar una rebaixa lineal i general del 10% a les notes. El sindicat va impugnar aquella decisió i a partir d’aquí es va iniciar el combat legal que va acabar donant la raó als treballadors. 

El reglament del GAdA establia la possibilitat d’aplicar factors de correcció. Però no de forma general. Per acabar-ho d’adobar, quan el comú hauria d’haver executat la resolució a les portes de les comunals del 2015, en una controvertida decisió Jordi Minguillón i el seu equip va triar una fórmula que ha resultat ser inadequada. Així ho ha confirmat ara la Batllia, que ve a afirmar que individualitzar la comunicació de la rebaixa de la nota però provenint aquesta nota d’una decisió general és mantenir l’error. És a dir, el vici de fons perdura. 

Essent com va ser una promesa electoral de la llavors candidata demòcrata, la mandatària buscarà la solució més adient per acontentar uns treballadors satisfets amb la decisió judicial 

Per tant, cal que el comú pagui. “Entenem que és un dret dels treballadors, però hem de ser molt curosos”, ha advertit Conxita Marsol. La cònsol ha recordat en diverses ocasions que “estem gestionant diners públics” i, per tant, allò normal seria esgotar tots les vies jurisdiccionals. Però amb la intenció que es confirmi que la corporació ha de desemborsar, perquè la pròpia cònsol, jurista de formació, ha deixat clar que “l’aute és força ben fonamentat i trobem que és correcte”. També satisfets pels termes de la resolució judicial estan els treballadors públics si es té en compte el parer de la presidenta del Sitca.

La qüestió ara és quant, quan i com es paga. Marsol ha afirmat que serà molt difícil de tornar a avaluar el personal en els termes que s’hauria d’haver fet el 2008 i el 2009. Hi ha gent que ha canviat de departament, persones que han deixat la feina, difunts… I tot plegat fa impossible saber encara hores d’ara quant caldria pagar per aquests vuit anys que no s’ha abonat el complement. I és que allò que no es va pagar el 2010 per la deficient valoració del 2008-2009 s’hauria d’haver anat retribuint mensualment fins avui. La cònsol no ha volgut parlar de xifres malgrat deixar en l’aire una forquilla que va dels 300.000 euros al milió.

Emi Matarrodona ha remarcat que una molt bona part dels afectats són dels funcionaris amb els salaris més baixos de la corporació. El sindicat havia proposat que si la Justícia admetia que el comú havia actuat malament, es comencés a abonar d’immediat el que pertocaria hores d’ara. I que després s’analitzi com es pot abonar el que es deu d’aquests vuit anys enrere. Ho ha explicat la cònsol, que ha afirmat que la quantitat, sigui la que sigui, “anualment no afecta tant. Quan parlem de pagar els deu anys és una altra cosa”. Per tant, “la solució serà arribar a un acord”. I el sindicat no s’hi posarà pas de cul.

-

Relacionat

Justícia mane-GAdA?

Comentaris

Trending