Salut suprimeix de pressa i corrents la necessitat de recepta per poder comprar la píndola de l’endemà

El ministeri ha revisat les condicions d’accés als fàrmacs i tenint en compte el seu perfil de seguretat ha enviat una circular a les farmàcies deixant sense efecte l’exigència de la prescripció mèdica

Comentaris

-
-
De cop i volta, de pressa i corrents, i després d’anys i panys exigint les farmàcies una recepta per subministrar la pastilla de l’endemà davant les exigències de Govern, ara la prescripció ja no caldrà. Això sí, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) sols cobrirà el fàrmac si l’usuària presenta la recepta mèdica pertinent. Evita així l’executiu el que es preveia com una polèmica agra i per la qual tenia totes les de perdre malgrat que de ben segur el Govern hauria utilitzat el retrovisor per recordar que altres gabinets ministerials anteriors van emprar el mateix sistema.

Sia com vulgui, i segons un comunicat emès pel Govern, el ministeri de Salut ha revisat les condicions de dispensació dels dos medicaments que existeixen actualment a les farmàcies indicats con a anticonceptius d’urgència en cas d’haver mantingut relacions sexuals sense protecció o si ha fallat el mètode anticonceptiu utilitzat. És a dir, els fàrmacs Norlevo® (levonorgestrel) i Ellaone® (ulipristal), més coneguts com la píndola del dia després o de l’endemà.

Aquest dimecres, Salut ha enviat una circular a les farmàcies i a d’altres professionals sanitaris informant que, tenint en compte el perfil de seguretat d’aquests medicaments, la importància de facilitar un accés ràpid que n’asseguri l’eficàcia, i seguint el règim de dispensació dels països d’origen, es poden dispensar sense recepta mèdica. El Norlevo®  s’ha d’administrar com a màxim 72 hores després de la relació i l’Ellaone® es pot prendre fins a 120 hores després. En cas dels menors de 16 anys la dispensació d’aquests medicaments sense recepta requereix el consentiment dels pares o tutors legals. 

La CASS finança el medicament si és dispensat amb recepta; les menors necessiten el consentiment dels pares o els tutors legals

A la circular s’hi detallen aspectes tècnics de cadascun dels medicaments per tal que el farmacèutic informi de la forma correcta de prendre’ls. També es recorda que el paper del farmacèutic en el marc de la dispensació d’una anticoncepció d’urgència és molt important en matèria d’informació, consell i en cas necessari d’orientació cap a un altre professional de la salut. 

Salut recomana als farmacèutics que juguin un conscienciador i educador respecte de les eventuals usuàries del fàrmac, sempre, clar, tenint en compte l’edat i la situació de la dona. Així, és recorda que la contracepció d’urgència no s’ha d’utilitzar com a mètode anticonceptiu habitual; que la seva eficàcia depèn sobretot del temps transcorregut entre la relació no protegida i el moment en que es pren el medicament; i que la contracepció d’urgència no protegeix contra el risc d’infecció de malalties de transmissió sexual. 

La CASS finança el medicament Norlevo® i Ellaone® que s’hagin dispensat amb recepta mèdica, com s’ha dit. Alhora, el Govern recorda que al país existeix un recurs que és la Consulta Jove en tots els centres de salut, que informa, orienta i dóna eines als joves per tal que puguin millorar els seus coneixements afectivo-sexuals mitjançant actuacions en els àmbits principalment de la prevenció de les malalties i promoció de la salut. 

La qüestió s’havia tornat a posar sobre la taula aquest dilluns arran d’un article periodístic. I havia generat una allau de crítiques o, com a mínim, d’estupefacció en diversos àmbits. Diferents col·lectius van posar el crit al cel i la consellera general socialdemòcrata Rosa Gili va presentar ràpidament una pregunta de control a l’executiu, que els responsables governamentals hauran de respondre dijous de la setmana que ve, sobre la qüestió. Les traves a l’accés al fàrmac, que la pròpia caixa posa que no necessita prescripció mèdica, podia suposar que organismes internacionals donessin un toc d’atenció al Govern.

Etiquetes

-

Relacionat

La contradicció de la píndola de l’endemà

Comentaris

Trending