Salut

Surt de l’UCI l’home que va resultar intoxicat més greu per la ingesta de tora

Els responsables mèdics de l’hospital donen per tancada la situació més crítica i ara estan a l’espera de rebre els resultats de les analítiques enviades a un centre especialitzat d’Espanya

Altaveu

L’home que va resultar intoxicat molt greu dimecres de la setmana passada després d’haver menjat, suposadament, un parell de bols d’una amanida que ell considerava d’api salvatge i que els metges creuen que era tora sortirà aquesta tarda de la unitat de cures intensives. L’home està molt dèbil, però en relació amb la previsió inicial que tenien els experts mèdics, és gairebé un miracle que se n’hagi sortit.

L’intoxicat va estar les primeres 14 hores d’ingrés produint arítmies gairebé constants. En el cas de l’home, de 64 anys, la toxina que incorpora la tora el va atacar amb molta força al cor. En el cas de la seva dona, de 63 anys, la intoxicació li va malmetre de forma preeminent el sistema nerviós. Però la seva evolució, la de la dona, també va ser molt positiva fins a rebre l’alta aquest dimecres. L’home podria sortir del centre hospitalari en dies propers. De moment, a partir d’avui quedarà ingressat en una planta ordinària.

També va resultar afectada la filla i la parella d’aquesta. La primera, de 29 anys, va estar ingressada a l’UCI durant unes quantes hores, mentre que la segona, de 23, va estar hospitalitzada en observació a urgències però el seu estat sempre va ser el menys greu. En tot cas, les dues noies van deixar el centre hospitalari divendres passat a la tarda. Tots quatre havien menjat de la mateixa amanida dimecres de la setmana passada per dinar. El volum d’herba ingerida, però, va diferir.

L’hospital espera rebre en unes setmanes els resultats de les analítiques de sang i orina fetes als intoxicats i enviades a un centre espanyol expert en l’avaluació de tòxics. Els responsables de l’esmentat centre han assegurat que en l’actualitat es pot detectar la presència d’aconitina en les mostres si realment hi és. Des del punt de vista clínic, la simptomatologia que presentaven els quatre afectats no deixa lloc a dubtes, als professionals de l’hospital, que es tractava d’un episodi d’intoxicació per tora, una planta silvestre altament letal.