Un home en estat crític, la seva dona en coma i la filla a l'UCI després d’ingerir una planta muntanyenca letal

ACTUALITZACIÓ.-Els tres familiars més la companya de la jove estan ingressats des d'aquesta tarda i els metges intenten neutralitzar els efectes de la tora que haurien consumit en confondre-la amb api salvatge

-
-
Tres integrants d’una família resident pateixen una intoxicació molt greu després que suposadament per una confusió hagin ingerit una planta de bosc d’efectes pràcticament letals en funció de la quantitat que se’n mengi. L’hospital està atenent quatre persones: un matrimoni d’una seixantena d’anys, la seva filla, de 29 anys, i la parella d'aquesta darrera, que en té 23. 

La parella més gran està molt malament i el pronòstic és molt pessimista, especialment quant a l’home, que revestiria una situació tant crítica que, segons les diverses fonts consultades, difícilment se’n podrà sortir. Tant ell com la dona estan intubats a la unitat de cures intensives (UCI) de l’hospital. La dona presentaria també una afectació ventricular molt aguda i els metges que intenten neutralitzar els efectes altament tòxics de la planta silvestre ingerida han decidit induir-la al coma per poder-la tractar millor.

La filla de la parella també roman a la unitat de cures intensives i presenta els mateixos símptomes malgrat no revestir el seu estat tanta gravetat; la companya de la jove és la quarta afectada

Tant el matrimoni com la seva filla i la companya d’aquesta haurien menjat tora, una planta altament tòxica i que quan és petita es pot arribar a confondre, pel que fa a la fulla i si no se la coneix prou bé, amb les xicoies o, especialment, amb l’enciam de font. La ingesta d’aquesta planta, que fa una flor blava molt habitual en molts camps de pastura, pot ser mortal. Més encara en funció de la quantitat que se n’ingereix. De fet, els animals en són tan conscients, de la perillositat d’aquesta planta, que ni s’hi acosten.

Aparentment, el matrimoni n’hauria consumit una quantitat notable. I el desenllaç, segons les fonts, no està gens clar i s'haurà d'esperar l'evolució de tot plegat en les properes hores. La filla del matrimoni, de 29 anys, també està ingressada a l’UCI. I ja hauria començat a mostrar els mateixos símptomes que els seus progenitors però dins de la gravetat estaria relativament bé. De fet, al cap d’un parell d’hores de la ingesta és quan més s’evidencia la simptologia que la tora genera. La parella de la noia, de 23 anys, també estaria ingressada en observació. En aquest cas només per precaució.

Una fulla de tora. | ARXIU

 

Aquesta darrera pràcticament no hauria consumit tora, segons que han comentat les fonts consultades en deducció del que hauria explicat la pròpia afectada. Tots quatre, residents al país, haurien acudit al centre hospitalari, inicialment, pels seus propis mitjans, poc després de les cinc de la tarda i adduint que es trobaven malament i explicant que havien consumit una planta que ells entenien que es tractava d’api salvatge. La intoxicació ha començat a fer efecte molt ràpidament.

Els professionals sanitaris han activat tots els protocols escaients a l’efecte tot seguit, i han posat en alerta des de l’àrea de vigilància epidemiològica a experts de la policia per tal que es prenguin les mesures adients i s’investigui fil per randa tot el que ha passat més enllà del control i seguiment mèdic que s’està duent a terme. El combat d'aquesta intoxicació és molt complex perquè no hi ha un antídot clar. S'ha d'intentar espolsar totes les toxines d'elevada perillositat que incorpora la tora.



La tora blava o acònit blau (Aconitum napellus) es considera la planta més tòxica d’Europa i la podem trobar als Pirineus amb certa habitualitat. Això es deu a la presència de dues substàncies potencialment molt tòxiques com l’aconitina i la pseudoaconitina que produeixen efectes cardio i neurotòxics. És tan alta la toxicitat que amb només 1mg es podria produir la mort en una persona dèbil o en nens. En adults, dosis d’entre 5 i 8 mg també són mortals i sense massa contemplacions i temps de reacció. Les parts més tòxiques de la planta són les fulles i l’arrel, on s’acumula més aconitina però l’alta toxicitat es contempla a qualsevol part de la planta, fins i tot quan és seca.


 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending