Dos residents belgues moren en estavellar-se a tocar l’aeroport de la Seu amb l’avioneta amb què volaven

Georges Gilman, de 73 anys, era el propietari de l’ultralleuger que suposadament pilotava acompanyat del cirurgià vascular Philippe Gutwirth, de 64 anys, quan l’aparell s’ha precipitat poc abans de les 11 del matí

-
-

Dos residents belgues de 73 i 64 anys, un d’ells un conegut cirurgià vascular, han mort aquest matí en estavellar-se a tocar l’aeroport d’Andorra-la Seu l’avioneta amb què volaven. L’accident ha passat una estona abans de les 11 del matí i hauria ocorregut quan l’aparell intentava enlairar-se després de dos intents fallits per aterrar. Les condicions meteorològiques eren excel·lents i experts de la unitat tècnica de seguretat aèria dels mossos d’esquadra investiguen les causes de l’accident.

Un camioner que passava per les immediacions de l’aeroport urgellenc ha vist cop es precipitava al buit una avioneta blanca i els bombers de la Generalitat han rebut l’avís deu minuts abans de les 11 del matí. De seguida s’ha activat el dispositiu de rescat, en què hi han intervingut sis dotacions dels bombers catalans amb efectius del grup d’actuacions especials, tres més dels bombers d’Andorra, tres unitats del sistema d’emergències mèdiques (SEM) i efectius dels mossos d’esquadra i la guàrdia civil. De seguida s’ha comprovat que els dos ocupants de l’aparell matriculat a França com a ultralleuger eren difunts.

Georges Gilman, a l'esquerra, pilotant una avioneta. A la dreta, el doctor Philippe Gutwirth. | ALTAVEU

 

Els morts són el resident passiu a Escaldes Georges Gilman, de 73 anys, nacionalitat belga, propietari de l’aparell sinistrat i aparentment pilot del mateix, i el també resident belga Philippe Gutwirth, de 64 anys, i un conegut cirurgia vascular que visitava tant a l’hospital com en una consulta privada. Tots dos era habitual que volessis junts. Gilman, jubilat, era un amant de l’aviació, havia obtingut la llicència feia no massa anys i, segons fonts coneixedores de l’home, tenia encomanat un helicòpter. El pilot de l’ultralleuger sinistrat era propietari d’un dels hangars de l’aeroport de la Seu. 

El sinistre s’hauria produït quan el Pipistrel Sinius intentava enlairar-se després de dos intents fallits per aterrar i després de perdre força per anar massa vertical ha caigut en barrina

L’accident s’hauria produït, segons els primers indicis citats per fonts coneixedores dels fets, quan l’ultralleuger de la marca Pipistrel i model Sinius, de 100 CV i 285 quilos de pes net, es disposava a fer la maniobra d’aterratge. De fet, la mateixa maniobra s’hauria repetit en un parell d’ocasions. Segons les fonts consultades, properes a testimonis presencials, l’aparell hauria intentat aterrar un primer cop, ha rebotat contra la pista i s’ha tornat a enlairar. El pilot hauria tornat a provar seguidament un altre cop prendre terra. I per causes que caldrà determinar, li hauria passat el mateix.

Després d’aquest segon rebot, segons les fonts consultades, el pilot -el Pipistrel té doble comandament i tant es pot pilotar pel cantó dret com per l’esquerre o, fins i tot, per les dues bandes alhora segons fonts coneixedores de l’ultralleuger- hauria avortat la maniobra i hauria decidit accelerar per tornar-se enlairar. Però l’aparell ha agafat tanta verticalitat que ha perdut força (ha entrat en pèrdua, com es diu tècnicament) i en lloc de mantenir-se ferm en l’ascens, just quan sortia del recinte de l’aeroport, a pocs metres de la tanca, ha caigut en barrina picant de morro contra la muntanya.

Agents dels mossos i dels bombers treballant en el lloc de l'accident. | MOSSOS

 

Tal i com han explicat membres dels cossos de seguretat que participen en el rescat, els dos homes haurien mort pràcticament a l’acte i han quedat atrapats dins de l’aparell. Agents dels bombers i de la policia judicial han participat en assegurar el lloc perquè no pogués desaparèixer cap element que pugui explicar el succés. Agents de la unitat TEDAX de la policia catalana també s’han desplaçat fins al terme municipal de Montferrer per garantir que no hi hagué cap ensurt amb el carburant que encara restava dins de l’aparell. 

Tres dotacions dels bombers d’Andorra i efectius del grup TEDAX de la policia catalana han participat en les tasques de rescat dels cadàvers, atrapats entre la ferralla

Les fonts consultades han assegurat que les condicions per volar eren excel·lents. I que caldrà veure si l’ultralleuger ha patit algun problema de tipus mecànic o, per contra, el sinistre té l’origen amb una errada humana. El suposat pilot de l’avioneta sinistrada ja havia patit algun que altre ensurt fa un temps. I segons les fonts consultades, en alguna ocasió ja s’havia advertit de les condicions físiques de l’home que, per edat i pes, es considerava poc recomanable que volés malgrat que aquesta activitat s’havia convertit en una veritable passió del belga.

El jutge d’instrucció número 2 de la Seu d’Urgell ha encapçalat la comitiva judicial que s’ha traslladat al lloc dels fets per procedir a l’aixecament dels cadàvers. El fet ha causat una notable commoció. Hi ha força afició aeronàutica al Principat i en ser, especialment Georges Gilman, un habitual de l’aeroport, l’accident ha generat molt d’impacte. També a l’hospital hi ha consternació per la desaparició del doctor Philippe, que era justament així com es coneixia el segon dels finats en el malaurat accident. La investigació més de fons de l'accident començarà aquest dijous i anirà a càrrec de la Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil (CIAIAC) del govern espanyol.

Mossos i bombers en les immediacions de la zona on hi ha hagut el sinistre. | CATINFO
Una imatge de l'avioneta Pipistrel Sinius que s'ha estavellat aquest matí a tocar l'aeroport de la Seu.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending