Stop Violències denuncia que dones d’Andorra paguen entre 300 i 1.000 euros per avortar a Catalunya

La presidenta del col·lectiu, Vanessa Mendoza, participa en una jornades feministes internacionals a Barcelona que debatien sobre maternitat i interrupció de l’embaràs

Comentaris

-
-

La fundadora i presidenta de l’associació andorrana Stop Violències, Vanessa Mendoza, ha denunciat aquest divendres durant unes jornades internacionals feministes que se celebren a Barcelona que a Andorra “sortim del país per anar a avortar: paguem entre 300 i 1.000 euros a Catalunya”. Les explicacions de Mendoza han frapat les assistents a un acte que tenia el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. 

Mendoza ha participat juntament amb altres activistes socials pels drets de les dones a Nicaragua, Colòmbia o Catalunya mateix en un debat sobre el ‘Dret a l’avortament, maternitat i interrupció de l’embaràs’. Malgrat que, òbviament, l’exposició de la psicòloga i ‘alma mater’ d’Stop Violències no presentava el dramatisme d’altres de les ponents -en alguns països centreamericans hi ha dones empresonades per haver avortat i hi ha fèmines que acaben perdent la vida en sotmetre’s a una interrupció de l’embaràs en pèssimes condicions-, el fet que la realitat andorrana sigui la que és a poc més de dues hores de Barcelona a sorprès i molt les assistents al primer acte de les jornades organitzades pel col·lectiu Cooperacció.

Que al Principat estigui penalitzat l’avortament, que no hi hagi dades sobre la qüestió o que la possibilitat legal de divorciar-se sigui relativament recent sorprenen l’auditori

Vanessa Mendoza ha posat sobre la taula, per exemple, que l’avortament està formalment penalitzat al Principat en qualsevol supòsit i que no hi ha cap dada formal sobre les dones que avorten fora del territori andorrà malgrat que és clar que hi ha nacionals i residents que acudeixen a centres, especialment catalans, per poder interrompre l’embaràs. La fundadora d’Stop Violència també ha sorprès la concurrència explicant que fins al 1993 formalment no estava permès el divorci a Andorra.

En un altre nivell, Sílvia Aldavert, de l’Observatori de Drets Sexuals i Reproductius (DSiR), ha posat de relleu que a Catalunya encara hi ha massa dones que avorten clandestinament. La representants del programa de l'Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears ha fet evident que tant a Centreamèrica com a Catalunya els avortaments clandestins són d'adolescents de famílies sense recursos. "És qüestió de classe", ha asseverat Aldavert.

Comentaris

Trending