Govern tem que l’associació pro-sahrauí ‘passi’ de les recomanacions i vulgui fer entrar infants a Andorra sí o sí

Afers Exteriors assegura que està disposat a subvencionar un programa de cooperació internacional per tal de poder finançar un projecte in situ als camps de refugiats

Comentaris

-
-
El ministeri d’Afers Exteriors alerta l’Associació d'Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps) que ni se li passi pel cap portar aquest estiu al Principat nens sahrauís saltant-se la legalitat vigent i les recomanacions que s’han anat fent. I com que el Govern entén que almenys enguany no serà possible ja complir els requisits establerts, ofereix a canvi “una subvenció de programa o projecte de cooperació internacional per finançar un projecte in situ als camps de les poblacions sahrauís”.

Afers Exteriors explica la problemàtica sorgida entorn al programa ‘Vacances en pau’, que permetia l’arribada a Andorra des del 2007 els mesos de juliol i agost de diversos nens sahrauís, en una resposta a una pregunta formulada pel conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Gerard Alís. El ministeri posa de relleu que el programa ha anat a menys (“un grup de nens, cada any menys nombrós (20 nens el 2007 i 7 nens el 2017) arribava fins a Andorra acollits per famílies andorranes per una estància d’aproximadament dos mesos (juliol-agost)”) i que l’arribada d’infants sahrauís ja va ser excepcional el 2016 i el 2017.

En una àmplia explicació del procediment s’exposa que era la cobertura legal espanyola la que permetia que Andorra pogués acollir els infants sahrauís. Però producte de canvi de normatives i del reforç i control de les fronteres, les condicions van canviar. L’expedició de visats era cada cop més restrictiva. “El Govern espanyol va explicar (el 2016) que no era possible incloure aquests nens al Programa ja que la solució que havien adoptat es limitava al territori espanyol. Es va donar l’opció però que les famílies andorranes es poguessin acollir al programa espanyol, amb el benentès que aquest es limita al territori espanyol”, diu la resposta publicada al Butlletí del Consell General.

El ministeri respon una pregunta parlamentària del PS sobre la situació que impedeix portar nens al país si aquests no disposen de passaports individuals i visats per Espanya

“El 2017 va ser el darrer any en què Espanya va col·laborar de manera excepcional en l’expedició dels visats corresponents, i va comunicar que a partir d’ara només podrien expedir visats sobre passaports individuals.” Per tant, calia que cada nen sahrauí tingués, tingui, el seu passaport propi. I és que la proposta feta pel Govern andorrà de signar un memoràndum d’entesa (MOU) amb Espanya que donés cobertura legal al procediment no va reeixir. Les autoritats espanyoles no volien enganxar-se eventualment els dits.

Així les coses, “la ministra d’Afers Exteriors d’Andorra va comunicar a la presidenta de l’ADSAPS durant una reunió el 23 d’octubre del 2017, el Programa ‘Vacaciones en Paz’ no es podrà fer extensiu a Andorra si els infants, d’acord amb les indicacions d’Espanya, no són portadors d’un passaport individual amb el visat corresponent atorgat per Espanya”. De la resposta governamental es desprèn que malgrat que l’executiu va avisar el Front Polisari que podia molt ben ser que una entitat andorrana sol·licités passaports per a un seguit d’infants, aquest pas no s’hauria donat.

“En resposta a un correu electrònic de la presidenta de l’Adsaps dirigit al ministeri d’Afers Exteriors el passat 28 de febrer del 2018 en el què aquesta adjunta una llista de noms corresponents a menors d’origen sahrauí i on indica el destí -Andorra- la ministra va enviar-li una carta el 26 de març del 2018 on li reitera els punts mencionats més a munt. A més, se li indica que no podran entrar en territori andorrà menors sense la documentació legal requerida. Aquesta carta se li avança per correu electrònic el 27 de març del 2018.”

Per tot plegat, i segons es desprèn de la resposta que inclou el Butlletí del Consell General, el que tem el Govern és que l’Adsaps vagi per lliure i tiri pel dret. I l’entitat pugui “fer cas omís de les recomanacions i voler fer entrar els menors sahrauís a Andorra”. Com a contrapartida, “el ministeri d’Afers Exteriors preocupat per la situació que viu el Sàhara Occidental, ofereix la possibilitat de sol·licitar una subvenció de programa o projecte de cooperació internacional per finançar un projecte in situ als camps de les poblacions sahrauís”.

Etiquetes

-

Relacionat

La problemàtica que impedeix que aquest estiu Andorra aculli infants sahrauís arriba al Consell General

Comentaris

Trending