SDP denuncia l’elevada despesa del Govern en promoció turística sense que hagi tingut el retorn necessari

La formació progressista lamenta que el fet que Andorra Turisme hagi rebut pràcticament cent milions entre el 2012 i el 2017 no s’ha traduït amb un increment proporcional de les dades econòmiques

Comentaris

-
-
Socialdemocràcia i Progrés (SDP) lamenta que la inversió feta per l’administració central, especialment a través d’Andorra Turisme, en matèria de promoció turística no hagi tingut el retorn que a parer de la formació presidida per Jaume Bartumeu i liderada al Consell General per Víctor Naudi hauria hagut de tenir. Així, “els gairebé cent milions d’euros de diners públics gastats per Andorra Turisme no han permès recuperar el sector del comerç al detall, que segueix per sota del nivell del 2011, ni el sector de l’hostaleria, que ha baixat en capacitat hotelera, mentre el nombre d’assalariats i el seu salari mitjà han crescut per sota de la mitjana de la resta de sectors”.

Les conclusions emeses en comunicat per SDP parteixen de l’anàlisi de tot un seguit de dades. Així, per exemple, la formació progressista destaca que “entre el 2012 i el 2017, Andorra Turisme SAU ha rebut 96,5 milions d’euros de diner públic, una mitjana de 16,1 milions d’euros per any”, que és el doble del que es va invertir, per exemple, el 2009 (8,9 milions). També és remarca que l’any 2017, Andorra va rebre 8.152.148 visitants, “és a dir només uns 170.000 (2,1%) més que el 2011” i que “entre el 2012 i el 2017, Andorra ha rebut un total de 47,6 milions de visitants, és a dir una mitjana de 7,93 milions de visitants per any”. Tot això porta a percebre que “si de mitjana un visitant costava 1,12 euros al 2011, ara costa 1,98 euros ( 77%). Tot plegat, en aquests set anys de governs de DA, el nombre de visitants per any ha estat inferior, en mitjana, al nombre de visitants al 2011”.

El partit considera que els diners invertits des de l’administració no han permès recuperar ni el sector del comerç al detall ni l’hostaleria, que ha baixat en capacitat hotelera

Un altre factor que també remarca l’informe d’SDP, i que almenys de portes en fora hauria de ser positiu encara que la formació no ho destaca així, és el fet que s’hagi canviat la tendència. Vénen al Principat menys excursionistes, és a dir, visitants d’un dia, però, en canvi, augmenten el nombre de turistes. Aquests turistes, segons les dades dels progressistes, han fet una mitjana de 2,95 pernoctacions entre el 2012 i el 2017, quan al 2011 aquesta xifra se situava en 2,90. “No constatem cap canvi en el temps de pernoctació dels turistes que ens visiten”, clou SDP, que també remarca que han pujat les pernoctacions que es fan en aparthotels en detriment de les que es duen a terme en hotels encara que aquestes darreres continuen sent molt majoritàries (una relació de 15,6% conra el 64%).

SDP també destaca que entre el 2011 i el 2016 -en aquest cas són els paràmetres anyals que s’utilitzen- s’ha reduït el nombre d’hotels i aparthotels caient també el número de llits disponibles, que si al 2011 eren de 31.326, cinc anys després van quedar situats en 30.680. “Així doncs, tot i l’increment de turistes i pernoctacions, la capacitat hotelera ha disminuït”. Finalment es ressalta les qüestions relatives al número d’assalariats i al salari mitjà que s’abona en els sectors d’activitat econòmica més directament vinculats a la promoció turística. “Si bé el nombre d’assalariats de l’hostaleria ha augmentat per sobre de la mitjana, el seu salari mitjà ha crescut per sota de la mitjana. Pel que fa el comerç al detall, segueix bastant per sota de les xifres del 2011 i el seu salari mitjà ha crescut encara menys per sota de la mitjana que els treballadors de l’hostaleria.”

Tot plegat porta la formació progressista a afirmar, davant de les dades analitzades, que “no es veu una correspondència entre el nivell d’inversió realitzada a Andorra Turisme amb una millora de les dades turístiques i econòmiques aquests darrers sis anys. Per tant, doblar el pressupost d’Andorra Turisme no ha doblat el nombre de visitants ni tampoc el nombre de turistes. Tampoc no ha aportat una millora al sector turístic i comercial del país. Tot apunta doncs que, a la llarga, aquest pressupost esdevindrà insostenible per les arques públiques”

SDP reclama replantejar la política turística atès que “doblar el pressupost no aporta cap millora notable si no s’analitza l’eficiència de la inversió”

Per tant, SDP considera que és el moment de replantejar “quina ha de ser la política turística del nostre país. Amb les xifres a la mà, doblar el pressupost no aporta cap millora notable si no s’analitza l’eficiència de la inversió en turisme, perquè al capdavall, el que ha d’importar no és tant la quantitat sinó la qualitat. L’increment de turistes, excursionistes o visitants haurien d’incidir realment en un creixement del sector comercial i hoteler del país, repercutir directament en el nombre d’assalariats i en els salaris de les treballadores i treballadors”.

Comentaris

Trending