Entre 9.250 i 11.750 euros anuals per estudiar deu mesos al British College of Andorra

El centre es posa en marxa el setembre a la Comella amb una classe per nivell entre els 3 i els 11 anys i a banda de les mensualitats estableix una quota d’admissió de 2.500 euros més

Comentaris

Un moment de la segona reunió informativa que es va celebrar en un cèntric hotel de la capital. Drets, a l\'esquerra Rafael Valverde, i a la dreta, Howard Thomas.
Un moment de la segona reunió informativa que es va celebrar en un cèntric hotel de la capital. Drets, a l\'esquerra Rafael Valverde, i a la dreta, Howard Thomas.
La quota anual establerta pel British College of Andorra per al proper curs, en què començarà la seva activitat a l’alberg de la Comella, queda fixada en entre 9.250 i 11.750 euros segons les edats dels alumnes i en funció dels nivells d’escolarització que d’entrada s’oferiran, infantil i primària. Més el primer curs de secundària, el denominat Year 7 en el sistema britànic. Aquest cost inclou dinar i berenar. Però cal afegir-hi una quota d’admissió de 2.500 euros més el primer any que es transforma en una matrícula de 600 euros els següents cursos.

Les dades figuren en la documentació lliurada a aquelles persones que tenen interès en conèixer el projecte que lideren acadèmicament l’andalús Rafael Valverde i el britànic Howard Thomas, impulsors de centres de la mateixa naturalesa que el que comença a caminar al Principat a Còrdova i Gavà. Juntament amb els residents Jaume Torres i Juanjo Massó, tots quatre encapçalen el projecte que a poc a poc anirà transformant l’equipament comunal, atorgat en concessió a la firma British College Overseas. Les obres que es faran abans del setembre seran de poc abast. Però es preveu que en una segona fase tinguin un calat més gran i suposin construir de nou per dotar l’actual recinte de més dependències.

El col·legi plenament autoritzat pel British Council també tindrà l’aval del Govern d’Andorra i a l’aixopluc d’un conveni que s’aprovarà en breu farà quatre hores de català a la setmana

Valverde i Thomas es van mostrar molt entusiasmats amb el projecte, que van presentar anit davant una quarantena de pares en un cèntric hotel d’Andorra la Vella. Era la segona reunió d’aquestes mateixes característiques que es feien. L’objectiu, generar interès. Segons que va anunciar Rafael Valverde, aquest dimecres el consell de ministres hauria de donar el vistiplau al conveni que s’ha negociat entre el centre integrat en el denominat British Council i el ministeri d’Educació per tal que la formació que s’ofereixi tingui també l’aval estatal. Això suposarà oferir quatre hores de català a la setmana a nivell de primària, que en el cas de l’educació britànica va dels 5 als 10 anys. Això són sis nivells.

A partir del setembre, a la Comella s’hi oferirà infantil (3 i 4 anys, o el que és el mateix, nens i nenes nascuts el 2014 o el 2015) i l’esmentada primària. D’entrada hi haurà una classe per cada nivell -per tant, nou classes- i fins als 11 anys i amb un màxim de 25 escolars per aula. La pretensió dels impulsors de la iniciativa és acabar tenint un col·legi amb dues línies educatives completes, és a dir, dues classes des dels 3 fins als 18 anys.Els alumnes del centre es prepararan pels exàmens d’IGCSE i Advanced Level, sense descartar més endavant el Batxillerat Internacional. I la pretensió del centre és ser autoritzar per poder fer els exàmens a les mateixes instal·lacions arrendades al comú.

Tarifes i descomptes

Les tarifes establertes per al curs vinent, per tant, el primer que funcionarà el British College of Andorra són d’una admissió, una quota no reemborsable en inscriure’s, de 2.500 euros, que passa a ser de la meitat en cas d’un segon germà i dels següents. Aquesta admissió es transforma en una matrícula de 600 euros als cursos següents, quan l’alumne ja no és admès per primer cop. Aquest pagament inclou material escolar, llibres, assegurança d’accidents i de continuïtat.

I després hi ha les quotes ordinàries mensuals, deu en concret, que en el cas d’un segon germà o més gaudeixen d’un 20% de descomptes. Les mensualitat establertes per al proper curs són de 925 hores per a alumnes de 3, 4, 5 i 6 anys. Els escolars entre 7 i 10 anys hauran d’abonar 1.075 euros cada mes. Aquells que tinguin 11 anys i facin el primer curs de secundària, el Year 7, hauran d'abonar 1.175 euros el mes, la mateixa quota fins als 13 i entre 14 i 17 anys, si s'oferissin els cursos, el cost de la mensualitat seria de 1.275 euros.

El servei de menjador va inclòs en el preu i és obligatori en tan què activitat de convivència; els alumnes hauran de vestir d’uniforme i seguir jornades que aniran de 9 del matí a 5 de la tarda

Les mensualitat inclouen el servei de menjador i un petit berenar. Quedar-se a dinar al centre és obligatori perquè es planteja com una activitat més de convivència i educació en valors, una qüestió que Howard Thomas, màxim responsable pedagògic del grup i director general de la societat Education in Excellence va remarcar molt. L’hora del dinar pot incloure algunes activitats paral·leles a les lectives i pretén fomentar l’adquisició d’hàbits saludables i conductes adequades. Del menjador se n’encarregarà una empresa externa que, no obstant això, cuinarà a les instal·lacions de la Comella.

L’equipament està en perfectes condicions i és molt adaptable per a infants, segons que van destacar els tècnics que estan treballant en el projecte de transformació de l’alberg en col·legi. S’han entrat ja els projectes necessaris amb l’objectiu d’obtenir els permisos pertinents i es disposarà de tres mesos ben bons per poder executar uns treballs que s’haurien de poder dur a terme en 45 dies. La primera fase de la reforma, la que s’executarà abans del setembre, pretén fonamentalment dividir els espais interiors i ajustar-los a les necessitats d’una aula. El menjador, per exemple, no cal ni tocar-lo.

En una segona fase que inicialment se situa al següent curs, s’hauria de viure un creixement longitudinal de l’equipament. Edificant en espais que no ho estant ara o, com a mínim, créixer en planta per poder dotar el col·legi, per exemple, de gimnasos o biblioteques. Hi haurà serveis que s’hauran de prestar fora necessàriament. Per exemple, els escolars faran piscina, perquè l’activitat física té un valor important en el trajecte curricular de l’escola. I es garanteixen cinc dies d’esquí per curs. No pas l’esquí escolar pròpiament dit.

La ‘directora ballarina’

La segona de les reunions informatives va servir perquè Howard Thomas, autèntic animador de la trobada i responsable de tota l’explicació pedagògica, presentés la qui serà la directora del centre, actualment professora a Còrdova, Lisa Mason-Jones, una antiga ballarina reconduïda cap al món de la docència, al qual fa més de 20 anys que es dedica i que té “moltes ganes d’integrar-se a la comunitat andorrana” més enllà de l’educativa. Mason-Jones vindrà acompanyada del seu marit, Paul, també professor a Còrdova, esportista i professor de guitarra.

Lisa Mason-Jones, directora. | ARXIU

 

Thomas va destacar molt el fet que els ensenyants tinguin aptituds, coneixements, a afegir a la seva activitat principal de docència. I va explicar que s’està duent a terme el procés de selecció dels professors que exerciran al centre. Tots han de ser nadius i amb un mínim de tres anys d’experiència en una aula. I com més afegits aportin al seu currículum, millor. 

El director general d’Education in Excellence va explicar que la jornada lectiva anirà de 9 del matí a 5 de la tarda de dilluns a divendres i que els alumnes han d’anar degudament uniformats. Durant la jornada hi ha dos espais de descans de mitja hora més l’hora de dinar en què també es permet reposar els escolars. Fins als vuit anys, totes les classes excepte les de català es fan en anglès perquè els escolars agafin suficient nivell. L’objectiu principal del centre és que el professor s’adapti a l’alumne i que cada escolar suposi el seu propi motor, en paraules de Thomas, que considera que els deures tenen un valor essencial, que l’infant pugui treballar a casa amb els pares, però que no se’ls ha de carregar. 

Maqueta de com quedaria el centre integrant les instal·lacions actuals de l'alberg i l'ampliació que es pretén fer a l'equipament en una segona fase. | BCA

 

Així, fins i tot el temps per als deures està pautat: 30 minuts a la setmana als 5 anys, 45 minuts als 6, una hora als 7 i a partir d’aquí, una hora més per cada any de més que es tingui. El programa tipus de primària constarà, aproximadament, de 5 hores d’anglès a la setmana, 4 hores de català, 5 hores de matemàtiques, entre 2 i 3 de ciències, 2 més d’humanitats, d’informàtica, d’educació física i de disseny i tecnologia. També dues hores d’educació personal, social i saludable i de francès o espanyol, s’haurà de triar la llengua. Finalment, una hora d’art i una altra de música.

Els estudiants no estan disposats en fileres de taules o pupitres si no en petits grups que interactuen entre ells. “Treball, visió, ambició i bon equip”, va remarcar Howard Thomas com alguns dels conceptes i valors que vol aportar la nova escola que aterra al Principat i que “serà la millor de tot Andorra segur”, va afirmar modest. “No només es pretén que l’alumne sigui exitós acadèmicament si no també en la seva vida”, va reblar Lisa Mason-Jones. El setembre, segons el programa, s’alça el teló.

 

Els responsables de la societat i del centre educatiu amb la cònsol d\'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Relacionat

El col·legi britànic de la Comella assegura tenir ja més de vint preinscripcions 
-

Relacionat

El comú de la capital obre les portes de l’alberg de la Comella a 'The British College of Andorra'

Comentaris

Trending