L’activista polític reclamat per Finlàndia torna a estar empresonat esperant l’extradició

L’endemà mateix que el Tribunal Superior donés via lliure a l’entrega a les autoritats finlandeses, es va revocar la ‘semillibertat’ d’Ilja Janitskin i se’l va enviar de nou a la Comella

Comentaris

La petició d’extradició de Janitskin la firma… la ministra de Transports i Comunicacions
La petició d’extradició de Janitskin la firma… la ministra de Transports i Comunicacions
L’editor i activista polític finlandès Ilja Janitskin torna a estar empresonat. Després que la sala penal del Tribunal Superior anul·lés la decisió del Tribunal de Corts que desestimava l’extradició del finès i, per tant, donava via lliure a l’entrega de l’home a les autoritats d’Hèlsinki, es va revocar a Janitskin la mesura d’arrest domiciliari amb control monitoritzat i se’l va tornar a enviar a la Comella. I així romandrà fins que es faci efectiu el lliurament.
Hèlsinki té trenta dies per venir a buscar l’editor de la revista electrònica mv-lehti i, de fet, ja hauria comunicat que ho farà durant el termini que li permet la normativa

Des que el TS va acordar l’extradició, les autoritats finlandeses tenen trenta dies per venir a buscar el reclamat. Les fonts consultades han assegurat que tot està preparat perquè no calgui esgotar el termini. Janitskin està acusat d’una muntanya de delictes al seu país, encara que ell sempre ho ha negat tot i ha assegurat que tot es tracta d’un muntatge i d’una cacera de bruixes. Janitskin liderava una plataforma política euroescèptica, contrària a l’OTAN i molt crítica amb la immigració i els refugiats. 

Detingut a Andorra l’agost passat una vegada Interpol va activar una alerta vermella, va estar uns mesos a la presó -amb un pas intermedi per l’hospital, on va haver de ser intervingut d’un càncer a l’estómac- i després se li va decretar la mesura intermèdia, l’arrest domiciliari, que se li ha revocat just ara per evitar una possible fuga i poder garantir així l’entrega a Finlàndia ordenada per les autoritats judicials. Just l’endemà que se li comuniqués la sentència del TS, el Tribunal de Corts el va citar, se li va comunicar que se li revocava la ‘semillibertat’, se’l va detenir i ja se’l va traslladar novament al centre penitenciar.

La defensa de l’exjugador de hoquei gel ja ha presentat un incident de nul·litat contra la darrera resolució i manté activa la petició d’asil, a la qual el Govern no ha respost

Mentre es procedeix a fer efectiva l’extradició, la defensa de Janitskin ja ha presentat un incident de nul·litat contra la sentència del TS adduint que la sala s’ha extralimitat en la interpretació de la llei d’extradició. I recordant que Hèlsinki no va procedir a formalitzar la reclamació de la manera adequada. L’objectiu és acudir al Tribunal Constitucional, encara que tot plegat difícilment evitarà que es formalitzi l’extradició. Alhora, es manté vigent però sense cap resposta per part del Govern, la demanda d’asil polític feta per l’editor de la revista electrònica mv-lehti. 

És just aquest portal una de les iniciatives impulsades per Janitskin, que des de fa anys vivia a Espanya i des de principis del 2017 es va traslladar al Principat, que més incomoda els governants finlandesos. La petició d’asil formulada segurament quedarà en un calaix. No hi haurà ni tan sols una resposta. A més, legislativament hi ha un buit legal. De ben segur que abans es durà a terme el trasllat de l’activista polític cap a Hèlsinki.

Comentaris

Trending