L’encreuament de camins de Ciutadans Compromisos: DA, tercera via o liberals

La plataforma que lidera amb solvència el comú de la Massana es troba immersa en un “embolic important” en vista a establir futures aliances a nivell estatal

Comentaris

-
-
Les futures aliances electorals comencen a passar factura en el sí de Ciutadans Compromesos (CC) de la Massana. Les diferents sensibilitats que hi ha a l’entorn de la formació que ostenta la majoria comunal massanenca està sent tot un escull alhora de trobar el millor soci nacional. Fins al punt que ara mateix hi ha tres línies clares: els qui voldrien un pacte amb Demòcrates per Andorra (DA), els que prefereixen aliar-se amb Liberals i els qui consideren que s’ha d’impulsar un nou partit d’abast estatal sense buscar pactes futurs.

Els contactes que s’han precipitat des del dia de la Constitució cap aquí -es a dir, fa un parell de setmanes- han començat a visualitzar que mantenir l’actual plataforma, l’organització que ha comandat amb molta solvència el comú de la Massana els darrers dos mandats, serà extremadament complicat. Bona part dels consellers comunals de CC, amb els dos cònsols -David Baró i Raül Ferré al capdavant- van assistir a una trobada amb representants d’Unió Laurediana (UL), en el que hauria estat el tret de sortida a la formalització d’una nova proposta política que no té perquè acabar anant sola als propers comicis generals. O que, potser anant sola, ja estigui predefinit que en les eventuals aliances postelectorals el soci privilegiat seria DA.

El bloc més important pretendria un acostament, anterior als comicis o postelectoral, amb els demòcrates; David Baró ho veuria bé però manté l’equidistància

Dins de CC hi hauria un bloc important proper als demòcrates tot i diferir, en algunes qüestions, amb la manera de gestionar el país els darrers anys, sobretot aquesta segona legislatura. Les fonts consultades, que han assegurat que dins la plataforma parroquial hi ha un “embolic important”, no han pogut ni quantificar quin suport té l’aliança possible amb DA, que això sí, seria l’opció majoritària en les preferències, ni si el pacte hauria de ser passant per una formació prèvia constituïda amb UL o sense haver de passar per cap pas amb anterioritat.

David Baró, sens dubte el gran baluard de CC, seria una de les persones properes a DA, de fet, a la constitució del que és actualment el partit de govern estatal ja hi havia estat més involucrat que no pas ara. Però no obstant això, el cònsol massanenc busca de mantenir una equidistància per intentar evitar el trencament de la plataforma massanenca. Almenys, perquè no hi hagi una fractura mentre el mandat comunal continuï vigent. I el mandat no acaba fins a final del 2019.

El conseller general Carles Naudi és qui més simbolitza la voluntat de constituir una nova formació que faci camí amb independència dels actuals partits

Després hi ha d’altres faccions. El conseller general escindit de Liberals Carles Naudi seria el gran valedor de l’opció de construir una nova alternativa i mantenir-se com a tercera via. Sense explorar aliances a no ser que en funció dels resultats electorals calgui cercar acords per consolidar la governabilitat del país. I encara els militants liberals de més recorregut -en principi i sense dubte des d’Amadeu Rossell, secretari general de la formació nacional i la parlamentària Judith Pallarès- tenen clar que no hi ha d’haver pacte amb DA perquè, al seu entendre, la gestió governamental realitzada està lluny del que caldria per al país.

Entre aquests liberals, però, no està del tot clar a qui caldria donar suport. En principi, és clar, voldrien seguir el camí amb Ld’A. Però hi ha alguns simpatitzants o afiliats a la formació que abans de pronunciar-se sobre eventuals aliances de CC voldrien saber que pensa fer la formació presidida per Jordi Gallardo a nivell estatal. I si l’estratègia passa per un acord amb el Partit Socialdemòcrata (PS) o, fins i tot, amb Socialdemocràcia i Progrés (SDP), o amb totes dues, probablement es decantarien pel camí defensat per Carles Naudi: una tercera via pura.

Etiquetes

-

Relacionat

Toni Martí flirteja amb la tercera via sorgida del ‘pacte d’Arinsal’

Comentaris

Trending