Marsol s’aferra al Consell d’Europa per exigir a Martí més diners per a la capital

La cònsol assegura que l’informe de l’ens europeu que representa els poders locals “confirma la posició d’Andorra la Vella” i recorda al cap de Govern que s’ha de fer cas als organismes internacionals

Comentaris

-
-
Marsol colla, com era d’esperar. La cònsol major d’Andorra la Vella treu pit després que l’òrgan que aglutina els poders locals al Consell d’Europa aprovés un informe que posa molt bona nota a la relació entre administració central i administracions locals però, en canvi, exhorta l’Estat a reconèixer l’estatut de capitalitat a Andorra la Vella. “El reconeixement del Consell d’Europa confirma la posició d’Andorra la Vella”, ha manifestat la mandatària comunal en una compareixença per valorar el congrés del món local celebrat a Estrasburg aquest dimecres. Marsol posa pressió perquè la capital rebi més transferències. Més encara quan la plantofada del Tribunal Constitucional als invents del cap de Govern, Toni Martí, obliga a repensar una part de la llei aprovada l’octubre.
La mandatària comunal, satisfeta per la valoració feta a Estrasburg, recorda que ara que s’està revisant per ordre del Constitucional la qüestió de les transferències és un bon moment per reconèixer la capitalitat

La cònsol s’ha mostrat aquest dijous “satisfeta” per l’informe del comitè de seguiment del Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa tant pel fet que reconegui “la situació que la democràcia a Andorra és efectiva” com perquè es reculli “la necessitat de dotar Andorra la Vella d’un estatus que reconegui la capitalitat”. Marsol s’ha mostrat convençuda que el Govern posarà fil a l’agulla i complirà aquesta recomanació, encara que de les paraules pronunciades per Martí a Estrasburg no hi hauria de poder confiar tant. El cap de l’executiu, que va recordar que al costat d’Andorra la Vella hi ha Escaldes, que és gairebé tant important, va dir que la capital “no és ni París ni Madrid”. “Tampoc Andorra no és ni Espanya ni França”, ha replicat Marsol.

La cònsol major ha recordat que el reconeixement de la capitalitat és una reivindicació que la corporació comunal ja ha plantejat en diverses ocasions, especialment durant la negociació de les lleis de transferències i competències, quan es va reivindicar que el fet que la capital tingués més població i que moltes persones hi treballin, obliga a donar molts serveis, la qual cosa comporta un cost que havia de ser compensat. Per atendre aquesta reivindicació, Marsol ha destacat que es va defensar poder comptar amb més transferències o d’una llei específica que serveixi per dotar una partida concreta al pressupost de l’estat per aquest concepte. 

La cònsol major d'Andorra la Vella ha recordat que la seva reivindicació no va ser recollida en el debat sobre les transferències i ara es mostra convençuda que el Govern serà “diligent”, com en d’altres ocasions, ha dit, amb les recomanacions dels organismes internacionals i “aviat” començarà a treballar en una llei que reconegui aquest estatus. Considera que la llei és una “bona fórmula”. A més, creu que aquest informe del Consell d’Europa “arriba en un bon moment” quan tot just s’estan debatent els canvis que cal fer a la llei de transferències arran de la sentència del Constitucional. Marsol està convençuda que com que el Principat “sempre fa els deures” que li encomanen els estaments internacionals, aquesta vegada passarà el mateix. I si no, insistiran des del comú de la capital perquè es faci cas al Consell d’Europa.



La mitjana a l’avinguda Tarragona ja és una realitat

La nova mitjana de 400 metres que s'ha construït al centre de la calçada de l'avinguda Tarragona, projecte inclòs dins la segona fase d'embelliment d'aquesta zona, ja està enllestida. Ocupa una amplada d'1,30 metres i compta amb gespa, arbres i enllumenat públic, i s'estén entre la rotonda dels Marginets i la de Prada Casadet. La cònsol d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha celebrat aquest dijous al matí que aquesta part de la fase d'embelliment s'hagi acabat més d'una setmana abans del previst, i sense causar durant els treballs importants afectacions al trànsit. "Li dóna un caire més urbà i més modern", ha manifestat. Ara falta acabar l'altra part d'aquesta segona fase de l'avinguda, que és la de millorar les voravies laterals i instal·lar-hi un carril bici en sentit nord, d'1,25 metres d'amplada, i que també comptarà amb una petita mitjana de 55 centímetres perquè quedi segregat i apartat de la carretera general.



 

-

Relacionat

El Consell d’Europa posa Martí entre Marsol i la paret
Una reforma comunal en l’aire

Relacionat

Una reforma comunal en l’aire
Toni Martí no vol sentir parlar de capitalitat però \'compensa\' Andorra la Vella amb el \'factor pernoctacions\'

Relacionat

Toni Martí no vol sentir parlar de capitalitat però 'compensa' Andorra la Vella amb el 'factor pernoctacions'

Comentaris

Trending