El Consell d’Europa posa Martí entre Marsol i la paret

El Congrés de Poders Locals i Regionals aprova per una amplíssima majoria sol·licitar que l’Estat andorrà reconegui la capitalitat d’Andorra la Vella “sobretot en el repartiment de competències”

Comentaris

-
-
El Consell d’Europa ha deixat en fals aquest dimecres el cap de Govern, Toni Martí. O, potser, ha escoltat les pregàries de la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, i n’ha revaloritzat les seves demandes. Si com vulgui, el Congrés de Poders Locals i Regionals de l’esmentat organisme local ha recomanat al comitè de ministres de l'organització que convidi, que exhorti, l’Estat andorrà a atorgar un estatut especial a Andorra la Vella. Que l’empoderi com a capital. I ara Martí es troba entre el Consell d’Europa i Marsol. Tots dos, sense voler-ho, fent la pinça.

En l’informe ‘La democràcia local a Andorra’, el Consell d’Europa lamenta que Andorra la Vella no tingui un estatut de capitalitat que "instauri disposicions jurídiques diferents per tenir en compte la situació particular de la capital respecte a altres parròquies”. El text, aprovat per 52 vots a favor i una abstenció, recorda que Andorra la Vella és també la capital econòmica del Principat i que pot acollir prop de 40.000 persones, 40.000 dels residents, en moments puntuals. Els ponents, la turca Gaye Doganoglu i el txec Zdenek Broz, han assenyalat que el seu paper com a capital "no està prou reconegut per l'Estat, sobretot en el repartiment de transferències”. Curiosament, el que va reclamar Marsol durant la negociació de la reforma competencial.

La recomanació donada a Estrasburg fa costat a les reivindicacions dutes a terme per la cònsol major de la capital però el cap de Govern mira de treure-hi ferro: “No és ni Madrid ni París”

En el seu torn de paraula davant els assistents al 34è congrés dels poders locals europeus celebrat a Estrasburg, Toni Martí, lluny d’escoltar les recomanacions que se l’hi feien, ha recordat que Andorra la Vella no és “ni París ni Madrid”. Que el Principat és un país diguem-ne tan especial com petit. I que Andorra la Vella està enganxada a Escaldes-Engordany, la seva parròquia, la del cap, que té gairebé tanta activitat com la capital. Martí ha aprofitat per treure pit del nou marc de transferències. Destacant la solidaritat entre parròquies que comporta i passant de puntetes, és clar, per la sentència del Tribunal Constitucional que, en públic, defensa Martí que avala la reforma mentre, per darrera, el cap de Govern contribueix a apunyalar els magistrats de l’Alt tribunal.

Tornant a l’informe del Consell d’Europa, aquest feia una referència al fet que Andorra la Vella negociava amb el Govern i el Consell General un canvi de la legislació "per poder beneficiar-se d'una transferència especial de l'Estat en el context de la reforma de les lleis relatives a les transferències i competències”. Aquesta modificació ja s’ha aprovat, tot i el toc del Constitucional, i no contempla el plus de capitalitat, per dir-ho així, que Marsol, com altres antecessors seus en el càrrec de cònsol, reclama i han reclamat. Evidentment, l’informe va més enllà de la qüestió de la capital i destaca l’“estret diàleg” entre les administracions, ressalta “nivell globalment satisfactori de democràcia local, tal com mostra l’escàs nombre de conflictes de competències entre l’Estat i les col·lectivitats locals” i la conformitat general amb la Carta europea d'autonomia local, que el Principat va ratificar en 2011.

La institució europea posa, en general, bona nota a l’encaix que hi ha al Principat entre l’administració central i els organismes locals, amb escassa incidència del conflicte de competències

El comitè ha valorat de manera satisfactòria la "cultura de consulta i diàleg estret entre les autoritats centrals i locals del país", la seva proximitat i la representació de les parròquies al Consell General, però recomana establir formalment per llei el mecanisme de consulta de les autoritats locals. A més, recomana a les autoritats andorranes d’avaluar la possibilitat de signar i ratificar el protocol addicional de la Carta sobre el dret de participar als assumptes de les col·lectivitats locals. En l’informe també s’encoratja Andorra a continuar “els esforços de reforma sobre la base dels principis pertinents de la Carta”, tenint en compte que quan els avaluadors van fer la seva visita el país es trobava en ple debat sobre les modificacions a les lleis de competències i transferències.

El cap de Govern, Toni Martí, ha intervingut després del debat i ha assenyalat que al Principat hi ha "bona cooperació entre l'administració central i local, encara que existeixin conflictes de competències”. També ha destacat les reformes que s'han dut a terme els darrers anys i ha considerat que "obriran una nova etapa de col•laboració institucional". Segons Martí, la reforma institucional “allibera (els comuns) de competències que no els corresponen i que suposen un elevat cost”. Martí ha indicat que el nou sistema de repartiment de les transferències s'adequa millor a les exigències de solidaritat que emanen de la Carta de l'Autonomia Local. Ha recordat que amb la modificació, a més de la població i l'extensió que es contemplaven fins ara per al repartiment, també s'incorporen paràmetres com el nombre d'infants i gent gran, les pernoctacions de turistes, el volum d'activitat econòmica, la dispersió de la població, la xarxa de carreteres secundàries o la participació en societats públiques.

El cap de Govern també ha fet referència al grau de cooperació i solidaritat que existeix a Andorra entre l'administració central i les administracions locals, i ha assegurat que Andorra se sent orgullosa del pes institucional i polític que tenen els comuns. A més, ha subratllat que això no impedeix que totes les administracions actuïn amb visió global de país i en benefici de l'interès general. "Andorra és un país petit que vol obrir les portes a Europa", ha conclòs el mandatari, que en la primera part de la jornada ha mantingut trobades amb el secretari general del Consell d'Europa, Thorbjorn Jagland, i el president de l'Assemblea Parlamentària, Michele Nicoletti.

Comentaris

Trending