Satisfacció a Fills d’Andorra per la transformació de la residència Sola d’Enclar en centre per tractar joves amb problemes

L’antic geriàtric, tancat des de fa tres anys, serà rehabilitat per poder oferir vint places per a l’assistència terapèutica a adolescents amb trastorns de conducta i addiccions

Comentaris

Signatura del conveni de lloguer entre el president del fons de reserva de la CASS, Josep Delgado (esquerra), i el ministre d\'Afers Socials, Xavier Espot.
Signatura del conveni de lloguer entre el president del fons de reserva de la CASS, Josep Delgado (esquerra), i el ministre d\'Afers Socials, Xavier Espot.
L’associació de familiars de joves amb trastorns de conducta o addiccions (Fills d’Andorra) celebra que ja estigui clar que l’antiga residència Solà d’Enclar, al carrer Gil Torres, a tocar de l’avinguda Santa Coloma, sigui finalment el lloc triat per acollir el centre on una vintena de nois i noies podran rebre el tractament específic que, ara per ara, no tenen. Diverses fonts de col·lectiu han mostrat la seva “satisfacció” per la posada en marxa del projecte que suposa la signatura del contracte d’arrendament de l’edifici.

Abans no acabi l’any, el centre residencial hauria d’estar en marxa. Aquesta és la previsió anunciada pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant l’acte públic de signatura del contracte de lloguer amb el president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació de la CASS (titular de l’immoble), Josep Delgado. La Residència Solà d’Enclar va acollir fins fa tres anys gent gran. Ara s’hi faran les obres oportunes per reconvertir-se en centre de tractament juvenil (on s’abordaran les necessitats terapèutiques i socioeducatives dels joves amb trastorns de conducta diagnosticats) i, també, per acollir altres activitats de caràcter social.

El Govern abonarà 50.000 euros de lloguer anual al fons de reserva de la CASS, titular de l’immoble, i preveu invertir un milió d’euros en les obres per reformar l’equipament

El Govern ja ha convocat el concurs per triar l’arquitecte que redacti el projecte de reforma de l’edifici per acollir el nou ús que se li vol donar. De fet, l’executiu va valorar diversos llocs on ubicar el centre de tractament de joves amb problemes de conducta. Es prioritzava trobar un immoble ja construït per tal d’accelerar la posada en funcionament del servei. I, si a més a més, l’edifici, com és el cas, és de titularitat pública, oli en un llum. En virtut de l’acord signat aquest dilluns, el Govern abonarà un lloguer anual de 50.000 euros al fons de reserva de la CASS. Aquesta renda, però, no es pagarà durant el primer any, en què s’hauran de fer unes obres de rehabilitació en què l’executiu espera haver d’invertir de l’ordre d’un milió d’euros.

El president de l’organisme depenent de la CASS, Josep Delgado, ha lloat la finalitat que se li donarà a l’immoble, que porta tres anys tancat des que els usuaris de la residència van ser traslladats al Cedre. I, a més a més, ha considerat que el ministeri d’Afers Socials abonarà com a renda està en preus de mercat. De la seva banda, el titular ministerial ha remarcat el fet que el Govern pugui complir un dels seus compromisos socials i que, amb la posada en marxa del centre en un edifici que disposa d’una superfície d’uns 2.100 metres es pugui oferir un tractament que fins ara només es podia fer a l’estranger i que no sempre es podia facilitar als nois i noies amb trastorns encara que estiguessin mèdicament formalment diagnosticats.

El nou servei, que fins ara només es rep a l’estranger, hauria de posar-se en marxa abans no s’acabi l’any i és una reivindicació de familiars de menors amb dificultats  

Fills d’Andorra fa temps que reclama un equipament com el que hi hauria d’haver en marxa abans no s’hagi acabat el 2018 i des que es va constituir ha remarcat que hi ha una problemàtica major del que pot semblar, sobretot, quant a addiccions de menors d’edat, que acaba derivant en problemes de conducta. O a l’inrevés. Ja hi ha alguns joves del Principat que estan ingressats en centres especialment catalans. Que el tractament es pugui oferir directament al país ajudarà tant als afectats com als seus familiars, segons que han posat de relleu els diversos consultats.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending