Els sindicats clamen contra el possible estat d’emergència: “Som funcionaris i no terroristes”

Comentaris

El secretari general de l\'USd\'A i portaveu sindical, Gabriel Ubach, en una reunió amb representants del Govern.
El secretari general de l\'USd\'A i portaveu sindical, Gabriel Ubach, en una reunió amb representants del Govern.
Els sindicats de l’administració han posat el crit al cel davant el fet que el decret de serveis mínims que no reconeixen estableixi la possibilitat de declarar un estat d’emergència especialment als punts fronterers. “Som treballadors de l’administració, no som terroristes”, ha manifestat aquest dimecres, dia de la Constitució, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i portaveu sindical, Gabriel Ubach, que ha exigit a l’executiu que “demani disculpes públiques”.

En l’article 12 del decret de serveis mínims que de forma extraordinària el Govern va fer publicar aquest dimarts a la tarda s’hi diu: “Es delega al director general del Departament de Tributs i de Fronteres la possibilitat d’establir un procediment declaratiu d’emergència puntual en el cas de necessitat imperiosa, per tal de garantir la seguretat de les instal·lacions i la llibertat de circular lliurement pel territori nacional i d’entrar i sortir del país.” Ubach ha assegurat que el contingut d’aquest precepte “està fora de lloc” i per això ha demanat una rectificació.

Les organitzacions sindicals esperen una bona mobilització en les dues jornades d’aturades convocades per aquests dijous i divendres i consideren que les mesures que adopta l’executiu mostra que “està molt nerviós”

El portaveu sindical ha afirmat que els funcionaris, com a responsables que són, més enllà de palesar el seu malestar per la reforma de la Funció Pública i més enllà d’acollir-se al seu dret de vaga, “sabrem estar on ens pertoqui. Esperem que el Govern faci el mateix”. I ha insistit, just després de la marxa pacífica dels treballadors del Punt de Trobada, que “pràcticament invocar l’estat d’excepció està totalment fora de lloc”. El mateix passaria en el cas de l’advertència feta pel comú d’Escaldes en una carta enviada al comitè executiu de la Unió sindical de treballadors del comú escaldenc (Ustcee).

En la missiva ressenyada, la cònsol major d’Escaldes, Trini Marín, explica, entre altres coses, que el servei de circulació és un servei essencial i que cal que en tot moment hi hagi, almenys, un 40% del personal disponible. I que si no s’arriba a aquest mínim, el comú mobilitzarà funcionaris que estiguin exercint el seu dret a vaga. I si el funcionari mobilitzat no es presenta al seu lloc de treball, s’acudirà al batlle de guàrdia per tal que ho ordeni. També en aquest cas els sindicats consideren que s’està vulnerant drets sindicals i anant molt més enllà del raonable.

Totes dues qüestions, inclòs el decret complet de serveis mínims, es denunciaran des de la plataforma sindical de l’administració als organismes internacionals que representen els dreta laborals. Ubach ha assegurat que totes dues qüestions, el procediment d’emergència que es reserva Govern, i l’avís fet pel comú escaldenc ha enutjat encara més el funcionariat. L’hauria revoltat més. I tot plegat porta a pensar en un gran seguiment en les dues jornades d’aturada general convocades. “Són ells (referint-se a l’administració) els que estan molt nerviosos.”

-

Relacionat

Govern es reserva aplicar un ‘estat d’emergència’ a les fronteres davant l’eventual col·lapse que pugui generar la vaga general
Una manifestació a Andorra.

Relacionat

Concentracions, arrossada i xocolatada en les dues jornades de vaga general a la Funció Pública
Reunió aquest dilluns a l\'edifici administratiu de Govern.

Relacionat

Els funcionaris faran concentracions en els punts fronterers i davant de Govern durant la vaga de dijous i divendres
Un moment de la reunió d\'aquest dilluns a l\'edifici administratiu de Prat de la Creu.

Relacionat

Els sindicats de l’administració allargaran un mes el termini de preavís de mobilitzacions contra la reforma
Les delegacions governamental i sindical en anar cap a la sala on s\'havia de celebrar la reunió negociadora.

Relacionat

Govern i sindicats s’enroquen en les seves posicions i la vaga efectiva al funcionariat s’acosta una mica més

Comentaris

Trending