Unes 400 persones segueixen la marxa en què el Punt de Trobada exigeix el mateix tracte que reben altres empreses

La caminada, de vuit quilòmetres, ha transcorregut sense incidències ni cap alteració viària; els organitzadors esperen que l’acció serveixi per sensibilitzar el Govern sobre les seves demandes

Comentaris

Els manifestants enfilant el carrer Doctor Vilanova, recta final de la marxa.
Els manifestants enfilant el carrer Doctor Vilanova, recta final de la marxa.
Prop de 400 persones de mitjana han participat en la marxa pacífica organitzada pels treballadors del centre comercial Punt de Trobada per reclamar “justícia” i un tracte igualitari respecte d’altres hipermercats per part del Govern. I que es tradueix en la construcció d’una rotonda que doni accés a l’establiment lauredià i l’arribada d’una línia regular d’autobús fins al centre. La caminada, de vuit quilòmetres, ha transcorregut sense incidències ni alteracions viàries, i ha anat, tal i com estava previst, des de l’hipermercat fins a la Plaça del Poble d’Andorra la Vella. Això sí, ha aplegat moltes menys persones de les que l’organització esperava.

Els participants, la immensa majoria vestits amb peces de roba blanca i llaços del mateix color, lluïen pancartes amb inscripcions com ara “Volem Justícia”, “Volem Bus” o “Volem Rotonda”. I han fet la major part del canvi en silenci. Pràcticament no ha estat fins al carrer Doctor Vilanova d’Andorra la Vella, ja encarant l’arribada a la plaça, que no s’han sentit crits i algun xiulet. Crits que anaven en el mateix sentit que les pancartes, que una vegada al punt final s’han multiplicat de forma molt important atès que alguns dels rètols havien estat traslladat en vehicles. Entre els manifestants hi havia presència de components de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i de Podem Andorra. La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i conjuntament amb ella la plataforma de sindicats de l’administració també han donat suport a “les reivindicacions socials i laborals” dels treballadors de l’E.Leclerc de Sant Julià, segons el seu secretari general i portaveu, Gabriel Ubach.

Els empleats de l’E.Leclerc lauredià demanen la construcció d’una rotonda que doni accés a l’establiment i una línia regular d’autobús que arribi fins al centre comercial de Sant Julià

Els organitzadors s’han mostrat satisfets del desenvolupament de l’acte i han assegurat que esperen que la marxa “funcioni” quant a la consecució de les seves demandes, que també tenen a veure, i molt, amb l’espasa de Dàmocles que suposa una demanda de desnonament de les instal·lacions construïdes sobre un terreny de la família Mallol i que ha estat acceptada en primera instància. Una de les portaveus dels empleats, majoritaris juntament amb familiars seus en l’acte de protesta, Beni Torres, s’ha referit a la qüestió del desnonament per via d’un conflicte que mantenen els Cachafeiro amb els propietaris del terreny i amb Pyrénées, que pretén agafar el comandament de les instal·lacions del centre comercial, i ha afirmat que “esperem que això se solucioni” encara que ha admès que els treballadors “n’estem una mica al marge”.

En tot cas, és clar, Torres ha reconegut que “estem patint per al nostre futur” i ha remarcat que al Punt de Trobada hi treballen 432 persones -al tomb de la meitat de les quals s’haurien afegit a la marxa, segons algunes fonts properes a l’empresa- i que seria “un problema social important” que es dugui a terme el desnonament que hi ha sol·licitat davant els tribunals. Els portaveus dels treballadors, però, han preferit centrar-se en les demandes de la línia d’autobús i de la rotonda, i han deixat en mans “de l’empresa i dels advocats” les altres qüestions. Tal i com han posat de relleu en la lectura del manifest, l’accés al centre comercial va ser una realitat fins a l’octubre del 2016 quan, “d’un dia per l’altre”, es va suprimir. I a aquesta manca d’accés directe Beni Torres ha atribuït el fet que “ens estan baixant molt les vendes”.

La participació no ha arribat a l’inicialment esperada malgrat que els organitzadors consideren que han pogut complir les previsions i “continuarem lluitant fins que se’ns esgotin les forces”

Durant la lectura del manifest a la Plaça del Poble s’ha remarcat el simbolisme del dia escollit per mostrar el seu malestar -just en el 25è aniversari de l’aprovació de la Constitució andorrana- i els assistents han reivindicat l’andorranitat de l’empresa i els seus propietaris i la plena integració al país dels seus empleats. Durant el discurs, s’ha deixat clar que “no som especial ni ho pretenem ser, però tampoc no volem ser menys que els altres”, en referència a altres centres comercials de Sant Julià mateix que els darrers anys han vist com se’ls construïa una rotonda davant mateix per facilitar l’entrada als establiments mentre que al Punt de Trobada s’hi suprimien l’històric gir a l’esquerra i la línia de bus que hi arribava.

La marxa no ha aconseguit finalment el suport esperat malgrat que els organitzadors han assegurat ser 600. Aquesta xifra, però, ni de bon tros s’ha assolit a l’inici de la caminada ni, tampoc, en la concentració final on hi ha hagut la lectura d’un mateix manifest en català, castellà i portuguès, el més celebrat. La policia ha xifrat en unes 400 persones l’assistència mitjana durant el trajecte, que en la seva major part ha transcorregut pel voral de la carretera. Però tot i això la portaveu dels treballadors, que ha xifrat la participació a l’entorn del previst, ha assegurat que “continuarem lluitant i no pararem fins que no se’ns esgotin les forces”.

 

El Punt de Trobada o com s\'aproxima una \'dura\' batalla judicial

Relacionat

La marxa dels treballadors del Punt de Trobada espera superar el miler de participants i ja té recorregut
Un cartell convocant a la marxa enganxant en un fanal de l\'avinguda Tarragona d\'Andorra la Vella.

Relacionat

La convocatòria de la ‘Marxa’ del Punt de Trobada s’estén per tot el Principat
-

Relacionat

Els treballadors del Punt de Trobada estan disposats a ocupar la calçada per avisar del “problema social” que suposaria tancar el centre comercial

Comentaris

Trending