La Batllia acusa de blanqueig un metge espanyol que es va fer famós per una estafa amb unes pastilles per aprimar

Després de gairebé tres anys d’instrucció, la batlle processa el doctor Antonio Miguel Bogas i comissa prop de 70.000 euros que ja estaven dipositats a l’INAF

Comentaris

-
-
La Batllia acusa d’haver blanquejat diners a través d’un compte bancari del Principat un metge espanyol que els anys de la dècada de 1990 va provocar un dels escàndols sanitaris més sonats a l’Estat veí. El cordovès Antonio Miguel Bogas Cardeñosa va col·locar al mercat més de nou milions de pastilles que suposadament feien reduir pes i que, presumptament, estaven elaborades amb productes naturals. Tot va resultar ser una estafa. Les píndoles contenien substàncies prohibides, entre les quals, de tipus ansiolític i diurètic. I una dècada després que esclatés el cas el ‘doctor Bogas’ va ser condemnat a quatre anys i nou mesos de presó per un delicte contra la salut i també per desobeir les autoritats.

Ara, i després de gairebé tres anys d’instrucció, la batlle Maria Àngels Moreno acaba de processar Bogas Cardeñosa, que en l’actualitat té 65 anys, per un delicte de blanqueig de diners. Al seu dia, el metge no va poder fer front a la indemnització que havia de pagar a la única persona que es va presentar a Còrdova formalment com a perjudicada pels trastorns que li havien provocat les pastilles (elaborades sense cap mena de control tècnic degudament acreditat en un laboratori que en la composició del fàrmac hi posava, entre altres, diazepan i clordiazepròxid) perquè Bogas es va declarar insolvent.

Els diners ‘segrestats’ eren formalment titularitat d’una ciutadana d’origen rus amb qui el facultatiu havia compartit un compte corrent a Andbank

Ara, a Andorra se li comissen més de 69.000 euros que fa temps que estan dipositats a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) per fer front a l’eventual responsabilitat civil que es pugui derivar del delicte del qual està acusat. Els diners estaven sota la titularitat d’una ciutadana d’origen rus. Però la Batllia sospita que els diners són producte d’una activitat il·lícita i, a més a mes, el doctor cordovès, l’últim domicili conegut del qual era a una localitat costanera de Màlaga, havia compartit amb aquesta dona russa un compte corrent a Andbank, entitat que fa set anys ja va endegar un plet contra la parella per un deute de naturalesa bancària.

El processament es va acordar el 9 de gener i ha estat publicat aquesta setmana al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), tal com remarca aquest diumenge ‘Diari d’Andorra’, donada la impossibilitat de comunicar personalment per part de la Batllia la seva decisió a l’afectat. Tampoc no se’n sap l’adreça actual. En l’edicte signat per la batlle Moreno es deixa clar que el facultatiu no té cap domicili al Principat i, alhora, se’l declara en llibertat provisional en el marc de la causa que se segueix contra ell.

Antonio Miguel Bogas i les seves pastilles van ser tot un reclam, tot un ‘boom’, entre els anys 1981 i 1992. De fet, quan se’l va jutjar el 2002, el propi doctor va recordar que més de 30.000 persones havien pres les seves píndoles, entre les quals membres de cases reials o altres personalitats del món polític i que a ningú no els havia passat res. Pretenia treure ferro a les acusacions que es versaven contra ell, perquè Bogas va reconèixer que no havia seguit les composicions naturals que ell mateix havia registrat davant l’administració.

Comentaris

Trending