El comú de la capital obre les portes de l’alberg de la Comella a 'The British College of Andorra'

La corporació adjudicarà aquest dimecres la concessió de l’equipament tancat des de fa un any a una societat liderada per dos financers experts en inversió i que té un ‘germà gran’ a Gavà

Comentaris

-
-
'The British College of Andorra'. Molt probablement aquesta serà la denominació amb què s’haurà de passar a conèixer, a partir del mes de setembre, l’actual alberg de la Comella. La majoria demòcrata del comú d’Andorra la Vella adjudicarà aquest dimecres la concessió de l’equipament tancat des de fa un any a la societat British College Overseas. La decisió ja està presa i només cal formalitzar-la. Formalment, el centre educatiu l’impulsen financers especialistes en inversió que tenen com a soci el promotor de The British College of Gavà. 

L’adjudicació, segons el plec de condicions, es farà per un termini de quinze anys ampliables a deu anys més. Per tant, un màxim de 25 anys. La concessionària haurà d’abonar un cànon de 40.000 euros més un lloguer mensual que estarà al tomb dels 3.600 euros. Molt probablement, l’adjudicació només tindrà el suport dels demòcrates. L’oposició, tant la liberal com la socialdemòcrata, no ha acabat de veure mai bé la privatització de l’alberg. El PS s’hi ha oposat frontalment. Els liberals no veuen bé la fórmula triada. 

El projecte no preveu alumnes internats amb la qual cosa hi ha molts dubtes sobre la capacitat d'atracció d'estudiants d'alt nivell estrangers

L’equip liderat per Conxita Marsol considera que l’aterratge de l’escola d’educació britànica al Principat és una molt bona opció per a la parròquia i per al país. Si es compleixen les previsions, la societat impulsora pretén iniciar ja l’activitat educativa el setembre d’aquest mateix any. Ho farà, d’entrada, amb línies d’infantil i primària. A poc a poc, i a mida que passin els anys i creixi l’alumnat s’ampliaran les línies educatives, les franges d’edat. La societat impulsora no preveu que s’hagin de fer grans obres de reforma per adaptar la instal·lació a un centre educatiu. 

Una de les qüestions que planteja molts dubtes, segons les diverses fonts consultades, és que no es preveuen escolars interns. Per tant, difícilment el nou col·legi servirà per atraure estrangers. Per atraure famílies adinerades que vulguin enviar els seus fills a aterrar el Principat. Encara que formalment no es pretén fer la competència al Col·legi dels Pirineus, a ningú no se li escapa que la situació per la qual passa l’escola de l’Aldosa de la Massana genera tants dubtes que podria perdre alumnat del país en benefici del nou centre si realment acaba rutllant.

Els impulsors

Formalment, els dos principals impulsors de la societat tenen un perfil i una vocació totalment financera, de gestió d’inversions. El soci minoritari és un advocat andalús amb dues dècades d’experiència en la gestió d’escoles internacionals britàniques a Espanya. La societat que s’adjudicarà la concessió de l’alberg de la Comella s’anomena British College Overseas SL i va ser inscrita al registre andorrà de societats fa tot just un mes. El 30 de gener. Els dos administradors mancomunats són Juanjo Massó i Jaume Torres. Malgrat que les fonts consultades asseguren tenir un interès directe en l’escola, també és cert que tant l’un com l’altre gestionen carteres d’altres persones, d’altres empresaris. I bé podria ser una inversió de tercers.

Juanjo Massó, Jaume Torres i Rafael Valverde (d'esquerra a dreta). | ARXIU

 

Massó té el 50% de l’accionariat de la societat a títol personal. Torres controla el 40% de les participacions de l’andorrana Espai de Coneixements, que alhora és titularitat de la consultora estratègica internacional ubicada a Andorra ANCEI. De fet, ANCEI i British College Overseas comparteixen domicili: el Centre Júlia. Finalment, el 10% de les accions de la que serà nova adjudicatària de l’equipament de la Comella és Rafael Valverde de Diego a través de la societat espanyola Mojave Echange. Valverde és també president d’Education in Excellence, que és la firma que controla The British College of Gavà, que serà el germà gran del centre andorrà.

Juanjo Massó Gil és un jove llicenciat en Administració i Direcció d’empreses a l’Institut Químic de Sarrà de la Universitat Ramon Llul que va ampliar formació financera al IEF i Esade. Ha treballat fonamentalment a CaixaBank (2004-2012) i des del 2015 és cofundador i membre del comitè d’inversió de la firma inbestMe. Jaume Torres Segura és soci–fundador d’ANCEI, una firma que presta consultoria estratègica internacional al Principat i que es va posar en marxa el 1995. Llicenciat i màster en Administració i Direcció d’Empreses per ESADE i presideix l’Associació d’Assessors Fiscals d’Andorra (AFISA). Massó i Torres, d’alguna manera, serien els inversionistes, els socis capitalistes.

L'advocat cordovès especialista en la gestió de centres educatius britànics des del 1998 és qui hauria d'aportar els coneixements en la matèria

Rafael Valverde de Diego seria qui hauria d’aportar, a priori, el ‘know how’ en relació a la gestió educativa. Valverde té gairebé 20 anys d'experiència en la gestió d'escoles internacionals britàniques a Espanya, gestió a la qual hi va aterrar des de l’advocacia. De fet, la societat a través de la qual participa al projecte del British College Overseas andorrà, la firma Mojave Echange es dedica a la compravenda i gestió de finques i a la intermediació en la prestació de serveis de consultoria i assessorament econòmic i jurídic financer. En aquest sentit, entronca amb Massó i Torres. 

A nivell d’experiència en gestió educativa, aquesta es va gestar com a membre fundador de l'escola British School of  Córdoba. L’any 1998 va tenir el càrrec de president de la junta directiva d’aquell centre de la seva ciutat d’origen fins el 2005. Després va fundar l’empresa British Education System amb la qual va liderar el conegut St George British Schools Group. Va ser president d’aquest grup fins el gener del 2012 i durant la seva presidència va inaugurar quatre escoles britàniques: a Màlaga, a Almeria, a Sevilla i a Madrid. Des del 2013 és el president d’Education in Excellence que regenta el British College de Gavà, que és el model que es vol implantar a l’alberg de la Comella.

Etiquetes

Una imatge de l\'alberg de la Comella, tancat des del febrer passat.

Relacionat

L’alberg de la Comella es perfila com la seu d’un col·legi britànic privat

Comentaris

Trending