Ni el Pas serà un ‘outlet’ ni el comerç va bé

El ministre de Turisme no pot fer res més que reconèixer que el sector comercial minorista està “estancat”: no creixen les vendes, no hi ha més establiments i tampoc no es creen llocs de treball

Comentaris

-
-
Ni el Pas de la Casa es convertirà en un ‘outlet’ ni el comerç minorista del Principat no funciona. Ni es ven més, ni es posen en marxa més comerços, ni es creen llocs de treball. Aquest podria ser un resum del ‘passament de comptes’, de l’estat de la situació, del pla estratègic del turisme de compres. El Consell Andorrà per a la Competitivitat del Comerç s’ha reunit aquest dimarts per avaluar per on es passa. I al ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, no li ha tocat cap més remei que reconèixer que el sector comercial al detall està “estancat”. Això sí, segur que algun dia, potser en un parell o tres d’anys segons el titular ministerial, la tendència canviarà. 

El que no canviarà mentre continuï restant vots serà la idea de descartar la proposta de convertir el Pas de la Casa en un centre comercial ‘low cost’. La del Pas barat va ser una de les propostes estrella que va abanderar Francesc Camp de la ma de la consultora comercial Maria Segarra, la mestressa d’Intueri Consulting, l’empresa que es va oferir a fer un pla comercial per a Encamp i el comú la va contractar per la via directa en una adjudicació que ha generat polèmica i encara està en l’aire. Segarra, per cert, que és la coordinadora de l’esmentat consell i avui ha hagut de sentir com l’‘outlet’ passa a millor vida. Un dels grans opositors de la proposta era l’excònsol encampadà Jordi Mas. I a DA no li interessa tenir el polític i empresari -a qui Toni Martí li va oferir la presidència del partit ara abans del nomenament d’Eric Jover- de cul. 

Jordi Torres Arauz (esquerra) i Maria Segarra (dreta) durant la reunió del Consell Andorrà per a la Competitivitat del Comerç.| ANA

 

Francesc Camp ha assegurat que el pla comercial que fa pràcticament un any que està en marxa avança a “bon ritme”. I que de la seixantena de propostes llançades, dues terceres parts, és a dir, 39, ja estan “en curs d’execució”. La resta s’haurien d’implantar els propers dos o tres anys i haurien de servir per redreçar la situació del sector comercial. Camp ha manifestat que el comerç al detall està “estancat” però s’ha mostrat “convençut” que un cop estiguin implementades tot el conjunt d’actuacions “el comerç tornarà a créixer”. Són accions centrades en els següents eixos de treball: oferta comercial, oferta de turisme, espai urbà, gestió i relació amb l’administració pública, formació, i comunicació i comercialització de l’oferta. 

El responsable ministerial ha explicat que les xifres indiquen que des de fa uns anys el comerç al detall “no baixa, però tampoc creix” (a diferència del comerç a l’engròs). Estan estancades les vendes, el nombre de comerços (entre 1.300 i 1.400), i el nombre d’assalariats (entre 5.300 i 5.400). D’aquí ve, manté Camp, la importància que el sector públic i el privat treballin conjuntament en el Pla estratègic del turisme de compres i es desenvolupin com abans millor totes les accions previstes.

Les reunions amb els empresaris de la vila encampadana han evidenciat que la idea del 'low cost' no agrada gens

Quan es va presentar el pla estratègic, una de les accions que va generar més controvèrsia va ser la idea de convertir el Pas de la Casa en zona ‘outlet’. Camp, que defensava aquesta proposta igual com va liderar la de la font lluminosa, per posar un altre exemple, no ha tingut més remei que exposar durant la reunió al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, que durant les reunions mantingudes amb els empresaris del Pas han constatat que la idea no agrada, motiu pel qual queda “descartat” el concepte ‘low cost’ tal com s’havia plantejat inicialment. 

En qualsevol cas, pel que sí que se seguirà apostant és per augmentar la varietat d’oferta comercial a la localitat, en decadència els darrers anys, ha assegurat el ministre. Per aquest motiu, s’estan mantenint reunions amb empresaris que gestionen marques importants a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, per tal que obrin negocis al Pas de la Casa. “Però no és fàcil”, per temes de superfície disponible i condicions laborals. Fer més atractiva l’oferta comercial del Pas de la Casa més enllà de l’alcohol, el tabac i l’alimentació, passa també per millorar els accessos, l’oferta d’oci i seguir amb l’embelliment del poble, ha recordat Camp.

Etiquetes

Comentaris

Trending