Tribunals

El polític i periodista reclamat per Finlàndia sol·licita l’asil polític a Andorra

Ilja Janitskin considera que al seu país mai no se li garantiria un judici just alhora que tampoc se sentiria segur allí atès que tant els jihadistes com grups d’extrema esquerra l’han amenaçat

Altaveu

El polític i periodista finlandès Ilja Janitskin ha sol·licitat l’asil polític a les autoritats andorranes perquè “jo mai no tindré un judici just a Finlàndia” alhora que creu que sempre serà perseguit i la seva vida se sentirà amenaçada al seu país natal. Janitskin està a l’espera de la decisió del Tribunal Superior sobre el recurs de la fiscalia contra la decisió del Tribunal de Corts de denegar la petició d’extradició sol·licitada per Hèlsinki. 

Encara en arrest domiciliari i sense permís ni tan sols per poder anar al gimnàs, Janitskin afirma que més enllà de tenir clar que no seria mai jutjat justament al seu país -manté que totes les acusacions que es fan contra ell són fabulacions a partir de proves prefabricades-, l’editor del diari electrònic mv-lehti explica que “per mi tampoc no és segur estar a Finlàndia perquè tant jihadistes com persones d’extrema esquerra han llançat amenaces contra la meva vida”.

A més a més, “he posat al descobert tants casos de corrupció a Finlàndia que ja sigui els política, ja sigui la policia, em perseguiran permanentment sense importar el motiu pel qual ho facin”. Ara cal veure com evoluciona la seva petició, atès que malgrat l’asil polític és un dret abstracte que la Constitució pot arribar a reconèixer, no està clar en l’ordenament jurídic andorrà com s’ha de tramitar la petició i quines condicions cal que es donin perquè efectivament les autoritats del Principat hagin d’atendre la demanda. Ni de quina manera ho han de fer.

Janitskin, que encara està en ple tractament per combatre un doble càncer que se li va extirpar a l’estómac ja al centre hospitalari andorrà poc després de ser detingut -l’arrest es va produir a principi d’agost després que Finlàndia activés una alerta roja a través de l’Interpol-, assegura que voldria quedar-se a fer vida al Principat i reprendre la seva activitat professional ordinària.