El jove resident mort a Síria tenia previst tornar a Andorra el 23 de gener però els bombardejos li ho van impedir

Samuel Prada es va quedar combatent amb l’exèrcit kurd després que les forces militars turques engeguessin l’operació ‘Branca d’Olivera’, fruit de la qual va acabar morint el 10 de febrer

Comentaris

-
-
El jove resident gallec Samuel Prada, mort fa deu dies combatent amb l’exèrcit popular kurd a Síria, tenia previst tornar cap a Andorra el 23 de gener. Però l’inici tres dies abans de l’operació militar turca que tres setmanes després li acabaria costant la vida li ho va impedir. Així ho ha explicat la mare del finat, Beatriz Prada, que regenta un restaurant al carrer Sant Antoni d’Escaldes, a la premsa gallega. Prada és ourensana com el seu fill. I, tot i que afligida, ha volgut destacar el caràcter noble i humanitari de ‘Sam’, com s’hi refereix. El noi, de 24 anys, està sent tractat com un veritable heroi. Tant pels seus familiars i companys del Principat com per les milícies kurdes. 

L’associació de voluntaris espanyols en la lluita contra els radicals jihadistes tenen previst celebrar aquesta tarda una missa funeral en memòria i homenatge a Prada León. La cerimònia religiosa s’ha de fer a les 7 d’aquesta tarda a la capella de Santiago Apòstol al carrer Catalina Suárez de Madrid. La missa ha estat àmpliament difosa per les xarxes socials, on l’allau d’elogis vers el jove criat i resident a Andorra es compten a centenars. Dissabte també es farà una altra missa, en aquest cas al punt del migdia (12 hores) a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes, la parròquia on estava censat Prada. 

D’actes religiosos de record se’n preveuen més. Com a mínim, n’hi hauria d’haver un a Ourense, la ciutat on va néixer el setembre del 1993 i on hi tenia encara moltíssims vincles, especialment amb la seva àvia materna i una nodrida representació de cosins. També s’homenatjarà Samuel Prada a la Bretanya francesa, on cobrarà més protagonisme Olivier François Jean Le Clainche, el combatent francès també de l’exèrcit kurd que va morir al costat del gallec resident al Principat. No es pot descartar que si finalment es pot repatriar el cadàver, ja sia a Espanya, ja sia a Andorra, es faci un acte de comiat més multitudinari.

El trasllat del cos cap a Occident no està clar quan es podrà arribar a fer. I, sembla, els tràmits van per llarg malgrat que tant els ministeris d’Exteriors andorrà com, sobretot, l’espanyol, estan fent gestions per poder traslladar el fèretre cap a on la família finalment disposi. Després d’uns primers dies d’incertesa -el noi va morir el 10 de febrer en una de les jornades més sagnants des que l’exèrcit turc va posar en marxa l’operació ‘Branca d’Olivera’ el 20 de gener-, sembla que és clar que el cadàver de Prada i el d’altres soldats morts les darreres setmanes estan sota el control de les unitats kurdes, en una zona al nord de Síria. Els bombardejos que hi ha, però, fan impossible segons quins moviments.

Beatriz Prada destaca al diari La Región d’Ourense que el seu fill, malauradament, ha mort “fent el que volia fer”. I explica que pràcticament tot i està al front de guerra parlava cada dia amb en Samuel. Concretament, abans de perdre la vida havien mantingut contacte el 8 de febrer i el jove forma al col·legi Sagrada Família i a l’institut de la Margineda li hauria explicat que estava molt bé i que no calia que s’amoïnessin per ell. Segons explica la mare del jove, de la mort del seu fill se’n va assabentar directament per responsables de les milícies kurdes. Fins a Andorra es van desplaçar per comunicar-li la luctuosa notícia. “Em van portar un ram de flors i una foto seva. He de reconèixer que es van portar molt bé”, afirma Beatriz Prada en declaracions recollides per l’esmentat rotatiu gallec.

Etiquetes

Comentaris

Trending