Els sindicats de l’administració no negociaran esmenes: o el Govern canvia la llei o s’engeguen les mobilitzacions

Els representants dels funcionaris temen que la proposta negociadora de Toni Martí sigui només una maniobra per guanyar temps i exigiran compromisos per escrit i firmats

Comentaris

Els sindicats de l’administració no negociaran possibles esmenes a introduir pel grup demòcrata. Els col·lectius sindicals volen que el Govern modifiqui la llei inicialment aprovada i introdueixi algunes de les propostes que ells consideren fonamentals abans que el text no entri a tràmit parlamentari. Alhora, exigeixen un compromís, tot sempre per escrit i firmat, dels parlamentaris que li donen suport que el text que entri al Consell General no canviarà aquells punts negociats.

Si aquestes condicions no s’assoleixen durant la reunió d’aquest dijous, les mobilitzacions s’iniciaran de forma immediata i unitària. Fonts sindicals han explicat que de l’executiu “no ens em fiem ni un pèl” i han recordat que les assemblees de tots els sindicats de la Funció Pública ja han donat el seu suport a la convocatòria de vaga i han expressat els seus dubtes en relació als serveis mínims.

De fet, dos dels col·lectius sindicals que han mantingut trobades formals per valorar les propostes de serveis mínims, el relatiu al món de l’ensenyament (SEP) i els dels duaners han refusat l’oferta feta pels respectius ministeris i consideren que estan lluny del 15% de treball efectiu que assegura el Govern que proposa. Durant l’assemblea dels duaners es va arribar a parlar de la possibilitat de fer vaga de zel o d’aturar el servei durant una setmana seguida. Un dels principals maldecaps que tenen els sindicats, asseguren les fonts, serà com fer respectar els serveis mínims si algú a qui li toqui treballar en virtut de les propostes que es puguin fer “està decidit a fer vaga i no hi ha una regulació ferma que estableixi res”. “Hi ha una cosa molt clara i és que els ànims estan molt calents. I cada dia més”. Temen que l’oferta de negociació del cap de l’executiu sigui només una maniobra per guanyar temps.

En aquest sentit, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i portaveu sindical, Gabriel Ubach, ha remarcat que “hi ha un acord unitari: tots anem a la vaga. I les accions que es puguin fer es faran el mateix dia”. Tot plegat està supeditat a l’evolució de la reunió d’aquest dijous malgrat que els sindicalistes són molt cautelosos atès que entre el que els va exposar el cap de Govern, Toni Martí, durant la reunió d’aquest dilluns al matí i el comunicat que va fer posteriorment l’executiu ja hi havia canvis notables. “El senyor Toni Martí, d’iniciativa pròpia, ens va dir que estava disposat a tractar aspectes de la llei. I ens va explicar que coses de les quals fa un mes no es podia parlar, ara sí que es poden tractar. De la jornada de 35 hores? Parlem-ne. De la jornada intensiva permanent? Parlem-ne. Dels quinquennis a un preu superior? Parlem-ne.”

En qualsevol cas, Ubach ha deixat clar que “nosaltres no negociarem ni disposicions ni reglaments ni esmenes. La llei ha d’entrar a tràmit parlamentar amb la filosofia i les connotacions que nosaltres creiem que ha de tenir. Potser estem parlant de vuit punts que s’han de revisar i han de formar part de l’acord. Però si aquest dijous no hi ha un compromís per escrit, un full de ruta clar del Govern i del grup demòcrata, nosaltres tirem endavant. Nosaltres sí que tenim un full de ruta clar”. El portaveu sindical ha assegurat que sense dilació a partir de dilluns de la setmana que ve s’iniciarà l’elaboració de les iniciatives legislatives populars que els sindicats van acordar impulsar. Alhora, el secretari general de l’USd’A ha assegurat que durant la reunió d’aquest dilluns es va deixar clar que també s’ha de parlar de la resta de lleis laborals, tot i l’oposició del ministre d’Interior i Justícia, Xavier Espot, que segons els sindicalistes no veuria bé que es lliguin les reivindicacions dels treballadors de l’administració amb la dels del sector privat.

Etiquetes

Un moment de la reunió mantinguda aquest dilluns entre representants governamentals i sindicals.

Relacionat

Govern obre la porta a fer canvis a la llei ja inicialment aprovada per incloure millores reclamades pels funcionaris
Un moment de la reunió entre la delegació sindical i el cap de Govern i els ministres a l\'edifici administratiu.

Relacionat

Una vaga (i unes pressions) que poden acabar davant l’ONU
Una imatge del comitè executiu del Sindicat de l\'Ensenyament Públic.

Relacionat

Els mestres demanen als pares que evitin portar els fills a l’escola els dies que hi hagi accions de protesta arran de la vaga
La taula presidencial amb diversos representants sindicals de l\'administració durant l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

Preavís d’accions amb 48 hores de temps, negociació de qualsevol proposta i moltes incògnites encara sobre la vaga de funcionaris
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, i el titular d\'Interior, Xavier Espot, saluden els representants sindicals.

Relacionat

Govern ‘passa llista’ per intentar saber qui farà vaga i aixeca un fort malestar entre el funcionariat
El cap de Govern, Toni Martí, entra a la sala on hi havia la reunió amb els representants sindicals.

Relacionat

Un altre maldecap per al Govern: ¿com es controlen els vaguistes?
Un moment de la reunió entre la delegació sindical i el cap de Govern i els ministres a l\'edifici administratiu.

Relacionat

Govern es treu de la màniga diverses millores per als funcionaris per evitar una vaga sense serveis mínims encara
La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, durant una compareixença pública.

Relacionat

Govern convoca els sindicats de l’administració dimarts per intentar consensuar els serveis mínims de la vaga
Funcionaris assistents a l\'assemblea general en la qual es va acordar la vaga.

Relacionat

Els sindicats de l’administració creuen que la tàctica de Govern davant la vaga és intentar dividir el funcionariat
Imatge de l\'assemblea general de funcionaris.

Relacionat

La vaga general dels funcionaris anirà del 19 de febrer al 19 de març

Comentaris

Trending