El síndic lamenta a Madrid que “el passat” d’Andorra encara provoqui “prejudicis” i fa un clam a favor del diàleg a Catalunya

Mateu fa ‘gira’ a la capital espanyola per parlar dels 25 anys de la Carta Magna andorrana i defensar que el Principat “està perfectament alineat amb els estàndards de transparència”

Comentaris

La taula presidencial de l\'acte protagonitzat, a Madrid, pel síndic general, Vicenç Mateu.
La taula presidencial de l\'acte protagonitzat, a Madrid, pel síndic general, Vicenç Mateu.
El síndic general, Vicenç Mateu, fa 'gira' a Madrid amb 'l'excusa' del primer quart de segle de la Constitució andorrana. En aquest marc ha defensat el procés d'homologació internacional realitzat pel Principat. Alhora, també ha afirmat que el conflicte independentista català és “un afer intern d’Espanya” que cal afrontar amb respecte “a l’Estat de dret i la Carta Magna, i és millor dialogar que discutir”.

El síndic general, Vicenç Mateu, ha lamentat aquest dimarts els mal que encara fa a Andorra “els prejudicis del passat”. I fent vots per la consecució d’un bon acord d’associació amb la Unió Europea (UE), ha clamat a favor del diàleg per resoldre la crisi entre Catalunya i Espanya en el marc “de l’Estat de dret i la Constitució”. Mateu ha participat aquest migdia en un acte organitzat a Madrid per la Casa de América i l’agència EFE. Mateu, un dels pocs polítics del Principat que ha reconegut obertament que té ganes de ser el successor de Toni Martí a Demòcrates per Andorra (DA), està ‘de gira’ per la capital espanyola. El mandatari parlamentari ha insinuat que serà el 2020 quan finalment el monarca espanyol, Felip VI, visiti el Principat.

El síndic ha participat en conferència sobre els 25 anys de Constitució andorrana i, en conseqüència, el primer quart de segle de relacions diplomàtiques amb el Regne d’Espanya. Mateu ha defensat que Andorra mai no va adoptar conscientment una “decisió estratègica per ser un paradís fiscal”, si no que el marc impositiu que tenia el país i que era suficient per garantir els ingressos que necessitava l’Estat el va dur cap aquell camí. La màxima autoritat parlamentària ha remarcat el canvi de concepte que ha sofert el terme paradís fiscal. Fa uns anys, unes dècades fins i tot, no tenir impostos era símbol de paradís. Ara no ho és el fet de no voler intercanviar informació fiscal.

No obstant això, Vicenç Mateu ha remarcat que Andorra “està perfectament alineada amb els estàndards de transparència i ja no és un paradís fiscal per a res”. El síndic general ha lamentat que notícies “del passat” com pot ser tot allò lligat als comptes de l’expresident català, Jordi Pujol, en bancs andorrans, comporten “prejudicis” cap al país que, en el seu parer, té molt clar cap a on ha d’anar. El principal “repte polític” és aconseguir tancar un acord d’associació amb la UE amb el suport de París i Madrid, amb els dirigents del qual el Principat hi manté “molt bones” relacions. També serà un repte, segons Mateu, l’organització de la Cimera Iberoamericana el 2020. Serà aquell un bon moment perquè visiti Andorra Felip VI, els serveis del qual ja havien mig previst una visita per al març d’enguany.

Però hi ha moltes circumstàncies que, finalment, no farien aconsellable la visita del monarca espanyol al Principat. Una, la situació que es viu entre Catalunya i Espanya i sobre la qual també s’ha preguntat a Vicenç Mateu. El síndic general ha usat les fórmules ‘acordades’ entre la classe políticament correcta andorrana. Així, Mateu ha remarcat que el procés independentista “és un afer intern d’Espanya” sobre el qual Andorra “no és ningú per donar lliçons de què cal fer”. No obstant això, ha remarcat que “cal respectar l’Estat de dret i la Constitució, i evidentment és millor dialogar que discutir”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending