Naturlandia tanca per revisar les mesures de seguretat després de l'incident que ha obligat a abatre un os

Comentaris

Naturlandia tanca per revisar les mesures de seguretat després de l\'incident que ha obligat a abatre un os
Naturlandia tanca per revisar les mesures de seguretat després de l\'incident que ha obligat a abatre un os

Naturlandia tanca portes temporalment mentre revisa tots els elements de seguretat del parc d'animals. La mesura s'ha pres després de l'incident que ha obligat a abatre un dels ossos del parc que havia superat fins a tres nivells de protecció i ja havia causat la mort, com a mínim, d'una ovella. El plantígrad s'ha hagut de sacrificar perquè hi havia en risc, segons l'ecoparc lauredià, un dels operaris del complex. Davant la possibilitat que l'animal es regirés contra l'home en sentir-se amenaçat, un altre dels operaris del parc ha disparat a matar. Actualment del parc d'animals de la Rabassa de Sant Julià se n'encarreguen quatre persones, totes elles amb permís d'arma i autoritzacions per disparar amb munició i armament divers.

L’os abatut després que se’l descobrís fora del tancat dins del qual hauria d’estar era un dels dos plantígrads que ja havien nascut al parc. L’animal ha estat abatut perquè els tècnics del parc d’animal han considerat que hi havia un risc massa elevat per a les persones, en aquest cas per als propis conservadors, concretament un dels quals n'estava fent el seguiment abans d'intentar controlar-lo. L’arma anestèsica s’ha arribat a carregar però no ha estat utilitzada atès que no s’haurien donat les condicions òptimes per fer-ho. L'arma de foc que s'ha emprat per abatre l'animal ha estat requisada tot i que estava totalment legalitzada i registrada, un fet que com a mínim ha causat sorpresa entre els professionals que treballen al parc. El plantígrad abatut tenia quelcom més de dos anys i pesava una mica més de 140 quilos.

Cap dels animals, segons fonts properes al parc, hauria mostrat durant tot aquest temps símptomes anormals. Cert és que tot i ser considerats adults, els dos ossos més joves -n'hi ha tres de més grans donats pel parc cantàbric de Cabárceno- estarien en una fase de pubertat que els fa ser més actius en tots els sentits. El plantígrad s’ha localitzat fora de la zona destinada a aquests animals però sempre dins de la perimetral del parc quan els operaris del recinte han començat la jornada, a les 9 del matí, i es disposaven a iniciar el recompte dels tancats. Les fonts consultades han afirmat que les úniques persones que haurien estat en risc haurien estat els cuidadors, atès que ni per l’hora ni pel dia (els dimecres el parc està tancat) no hi havia cap visitant.


Un operari hauria disparat a matar en observar que un altre conservador estava en risc de ser atacat per l'animal mentre el cap del parc i el veterinari carregaven l'arma anestèsica


Malgrat que algunes fonts asseguren que la fugida de l’animal s’hauria degut a una eventual negligència humana, altres fonts han explicat, i aquesta és la posició que manté el comú, que l’animal hauria gratat per sota la tanca electrificada i, en un segon nivell, ha arrencat una malla metàl·lica. En tot cas, la versió de Naturlandia emesa en un comunicat sosté la fatalitat com a causa de la fugida, encara que altres fonts han assegura que hi ha una manca de manteniment atesa la falta de recursos que hauria fet que els tancats no revestissin, en alguns punts, de les condicions òtpimes. De fet, Naturlandia ha explicat que l'os s'hauria aprofitat de l'existència d'un forat en una tanca per superar un dels primers filtres que tenen els plantígrads. No obstant això, fins ara, les proteccions del recinte no havien experimentat cap mena de problema. En tot cas, la investigació en marxa haurà d’aclarir totalment els fets. Fins i tot el cap de Govern, Toni Martí, i la ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó, han participat  aquesta tarda en una reunió de seguiment de l’afer, segons ha anunciat el propi portaveu de l'executiu, el ministre Jordi Cinca. 

Segons experts en aquest tipus d’animals, reconduir un os cap a dins del tancat és impossible. El plantígrad hauria atacat mortalment, com a mínim, una ovella. Vist que els operaris i cuidadors han hagut de destinar tots els seus recursos a refer la part malmesa de la tanca i annexos, fins ara hauria estat impossible fer un recompte exhaustiu de totes les zones per assegurar que no hi ha cap més víctima de la fugida de l’os. No obstant això, a la cabana animal se li haurà de fer un seguiment escrupolós en els propers dies i setmanes per veure si hi ha alguna alteració. Els animals, en situacions de perill, pateixen d’estrés, que els suposa un bloqueig renal que els pot comportar la mort.

Una vegada l’os ha estat localitzat fora del seu tancat, s’ha posat en marxa el protocol establert per aquests casos. S’ha provat de carregar l’arma anestèsica però veient que l’animal se situava, segons les fonts consultades, a menys de 30 metres dels cuidadors i amb una actitud defensiva que, alhora, es convertia en amenaçant per als humans. I davant el dubte de la seva reacció, s’ha optat per disparar amb foc i abatre l’animal. El protocol establert continua actiu i en marxa. Els informes que s'estan acabant d'elaborar per banders i Medi Ambient formen part d'aquest treball seguint el mandat establert quan es va autoritzar el parc que gestiona Camprabassa.

El responsable del parc animaler ha activat els mecanismes protocolaritzats immediatament i la direcció de Naturlandia i el comú de Sant Julià han posat ràpidament els fets en coneixement de la policia, del departament de Patrimoni Natural i dels banders, aquests darrers ja no han estat a temps d’actuar atès que l’animal ja s’havia abatut. Aquesta tarda s’ha de fer una reunió d’avaluació i seguiment del cas, segons que ha explicat el ministre portaveu, Jordi Cinca, per adoptar les mesures i accions escaients a prendre per restablir el normal funcionament. S'ha de veure quina repercussió tindrà aquest incident sobre un projecte la viabilitat del qual ja està clarament en entredit.

Comentaris

Trending