L’impacte sanitari i econòmic del coronavirus, el que més preocupa els ciutadans

Més de 1.600 persones han respost els darrers vuit dies una enquesta activada pel Col·legi de Psicòlegs a través de les xarxes socials

Comentaris

-
-
Dos de cada tres persones que han respost una enquesta promoguda pel Col·legi de Psicòlegs (Copsia) a través de les xarxes socials asseguren que les principals preocupacions que els genera la crisi del coronavirus és l’impacte sanitari i econòmic de la mateixa. També amoïna la repercussió que tindrà tot plegat ja sigui en els llocs de treball o en els estudis. L’enquesta ha estat contestada per 1.672 persones, que ho han fet els darrers vuit dies.

L’objectiu principal del Copsia ha estat valorar quines són les necessitats psicològiques dels ciutadans d’Andorra durant aquest confinament per tal de preveure i planificar accions futures des del mateix col·legi i des de l’àmbit de la psicologia. A l’enquesta també s’han valorat alguns aspectes econòmics i psicosocials per incloure altres variables que també puguin estar afectant a l’estat emocional de la població. 

De les dades més rellevants en una primera interpretació feta pels psicòlegs, es remarca que la primera font de preocupació són les conseqüències de la crisi sanitària de la Covid-19 sobre la salut (un 62,4% dels enquestats situen aquest factor com la principal preocupació personal); en segon lloc, les conseqüències econòmiques (per a un 62,2% dels enquestats); i, en tercer lloc, el 33,8% de les persones que han contestat temen les conseqüències laborals (perdre la feina, els ERTO…) o en els estudis (pèrdua del curs, incertesa sobre les POB/Selectivitat/Bac).

La majoria de les persones que han respost l’enquesta han estat dones (72,6%). En concret, 1.279 dones han participat de la consulta mentre que 460 han estat homes. S’han obtingut respostes de participants entre els 12 i els 91 anys d’edat, sent la mitjana d’edat de 45,2 anys. Per parròquies, s’ha seguit una xifra equiparable al volum de població que té cadascuna: Canillo: 4,3% (n = 73); Encamp: 11,3% (n = 190); Ordino: 7,3% (n = 123); La Massana: 12,6% (n = 212); Andorra la Vella: 30,1% (n = 505); Sant Julià de Lòria: 13% (n = 218); Escaldes-Engordany: 21,3% (n = 358).

Més enllà d’això, els psicòlegs recorden que van iniciar el 17 de març un torn d’ajuda psicològica per atendre a tota la població que ho necessiti arran de tota la situació que provoca la Covid-19. En aquest sentit, s’han rebut fins al darrer dia d’abril 238 demandes. El col·lectiu encoratja “la gent que truqui al 80 90 31 o enviï un e-mail al copsia@copsia.ad per tal d’actuar en la primera fase d’estrès emocional”.

Etiquetes

Comentaris

Trending