Sentinelles del canvi climàtic

[Podcast] [a Fons] Els estanys d'alta muntanya són molt sensibles al canvi climàtic. És per aquest motiu que s'hi fan estudis per conèixer-los millor i definir accions per protegir-los

Investigadors sentinelles Estanys

Un dels molts projectes de l'eix Muntanya d'Andorra Recerca i Innovació és el de fer seguiment dels llacs d'alta muntanya per millorar el coneixement sobre el seu funcionament ecològic i identificar amenaces. El projecte, en marxa des de fa dos anys, va ser batejat com a Llacs sentinella. Un equip de l'Altaveu mèdia ha acompanyat els científics en el treball de camp per tal de monitorar aquests espais naturals. Expliquem l'experiència en l'episodi d'aquesta setmana de l'Altaveu a Fons.

 

Listen on Podcast Addict Listen on Amazon Music Listen on Google Podcasts Listen on Spotify Listen on Apple Podcasts

Estudis recents han mostrat que aquests ecosistemes són altament sensibles al canvi climàtic. Un dels objectius finals és definir accions de gestió per preservar-los, com per exemple podria ser regular-ne el bany, ja que una de les conseqüències més evidents és que l'augment de les temperatures ha fet que canviessin els hàbits dels humans amb relació a aquests espais naturals.

Per fer aquest estudi on es vol conèixer el passat i el present dels llacs, s'ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional de recerca científica de França, el CNRS, que des de fa 10 anys ja està fent aquest treball de camp als llacs del Pirineu francès. Un equip de l'Altaveu mèdia va poder acompanyar els investigadors a l'estany forcat del Madriu i veure com és tot el procés per monitorar un estany d'alta muntanya. Les conclusions, però es faran esperar. Com aprendrem en l'episodi de l'Altaveu a Fons d'aquesta setmana, la ciència necessita temps i no entén de presses. Per posar un exemple: caldrà esperar dos anys per obtenir les primeres dades sobre l'evolució tèrmica del llac a partir dels dispositius que s'hi van instal·lar aquest novembre.

Si podem avançar dades d'algun llac de l'Ariege, ja que allà fa 10 anys s'hi treballa, i l'estiu del 2022 ha estat del tot anòmal. La temperatura d'algun llac era 9 graus superior a la d'altres anys. Si és un fet puntual o una tendència, el temps i els estudis, ho diran.

 

Comentaris

Trending