Albert Garcia Miñambres // Científic

“No veig que el laboratori de Grifols pugui suposar cap risc per a la població”

Va néixer el 16 de març del 1990 a Andorra, però des del 2013 està a Melbourne, Austràlia. Graduat en la Universitat Autònoma de Barcelona, té un màster en Patogènesi i tractament de la SIDA i un doctorat en cribratge de nous fàrmacs per prevenir el contagi el VIH. Alguns resultats d’aquesta investigació van ser publicats en revistes de prestigi del món científic. Actualment, i des del 2017, Albert treballa a una farmacèutica com a científic sènior, on desenvolupa assajos de laboratori utilitzant cultius cel·lulars per a caracteritzar nous productes per assaigs clínics.

Albert Garcia treballant al seu laboratori.
Albert Garcia treballant al seu laboratori.

Fa uns dies, Govern anunciava l’arribada a Ordino d’un centre de recerca d’immunologia, de la mà de la farmacèutica Grifols. Amb l’objectiu de ser referent mundial, estarà especialitzat en el desenvolupament de tractaments per a trastorns del sistema immunitari. Aquesta notícia no solament ha ressonat dins les fronteres nacionals. Ha traspassat oceans i ha arribat fins a Melbourne, on viu aquest andorrà.

Com se’n ha assabentat de la implantació del centre de recerca d’immunologia de Grifols a Ordino?

Quasi com arriben hui en dia totes les notícies, aquesta iniciativa em va arribar pel xat familiar.

Què en sap o en coneix del projecte de Grifols a Andorra?

Ara per ara, només he pogut saber-ne el que s’ha fet públic. Que es tracta d’un projecte que té com a propòsit construir un nou centre d’investigació i que té com a data de termini l’any 2023. Caldrà esperar per informar-me millor.

“Amb farmacèutica o no, l’objectiu per a tot professional en el món de la investigació clínica és de millorar el benestar de les persones”

Què creu, des de la seva visió, que suposa per al país?

Penso que es tracta d’un projecte molt potent. Una oportunitat molt interesant pel país per diversificar l’economia i aportar no només negoci, també cultura i riquesa en l’àmbit científic, que ja tocava també adreçar. També m’agradaria aclarir, sobretot per les persones que no veuen amb bons ulls que aquest centre estigui associat a una farmacèutica és que, amb farmacèutica o no, l’objectiu per a tot professional en el món de la investigació clínica és de millorar el benestar de les persones. De manera personal, estic molt emocionat de veure aquest projecte fer-se realitat.

Què hi considera que s’hi farà al centre?

Ara mateix crec que no tinc suficient informació per saber quin tipus d’investigació es durà a terme. El que he pogut veure és que es centrarà, principalment, en l’àmbit de la immunologia i en el tractament del càncer i malalties infeccioses. Em puc aventurar a dir que, potser, faran investigació utilitzant una teràpia actual anomenada CAR T-cell, on s’utilitzen cèl·lules immunitàries (Limfòcits T) per destruir de manera específica cèl·lules canceroses. D’altra banda, un centre d’investigació a Andorra obre moltes portes a oportunitats que, fins ara, no hi estaven disponibles. Hi haurà estudiants de doctorat en l’àmbit científic, conferències, més relacions internacionals i col·laboracions amb altres centres fora del país... Tot això, és una aglomeració de riquesa que Andorra podrà gaudir amb aquest projecte i, per suposat, aprofitar-se.

 “El que caldrà és tenir procediments en el lloc per a evitar qualsevol mena d’alliberament al medi ambient dels productes desenvolupats en el laboratori”

S’ha plantejat que, depenent de l’activitat que s’hi faci, pot existir “risc per a la població”, que n’opina al respecte?

He pogut llegir que hi ha una mica de intranquil·litat en relació al nivell de bioseguretat del centre. No puc dir quin tipus de centre serà en aquest aspecte, però la meva experiència personal treballant, ara per ara en un centre de bioseguretat 2, i amb experiència al meu doctorat i màster en centres de bioseguretat 3 i 4, no hi veig cap risc per a la població. El que caldrà és tenir procediments en el lloc per a evitar qualsevol mena d’alliberament al medi ambient dels productes desenvolupats en el laboratori. Però això és una pràctica comuna a qualsevol centre d’investigació, ja sigui a Andorra, Barcelona o Melbourne.

Què es diu al sector d’aquest projecte?

He de dir que, al viure tan lluny, es possible que se’m perdi una mica la difusió.  Però n’estic segur que a Barcelona i, potser, a altres centres d’Europa n’estan ben assabentats i esperant aquest projecte. Jo, personalment, em comprometo a fer la meva pròpia difusió del que està passant al meu país i continuaré informant-me dels projectes científics que es volen començar i com són rebuts a Andorra.

Com ho rep vostè, com a persona que treballa en aquest àmbit fora d’Andorra?

Estic molt content, amb moltíssima il·lusió. Sobretot, amb moltes ganes de veure aquest projecte tirar endavant. Quan vingui a visitar la família, me’n alegra molt saber que podré també gaudir de la bona ciència que sortirà d’aquest centre.

“Les oportunitats econòmiques i acadèmiques que Andorra gaudirà d’aquest projecte són fantàstiques”

Perquè pensa que aquesta proposta científica sí ha estat avalada pel Govern i altres no? Què ha faltat a la resta o què té aquesta de diferenciadora?

Hi ha hagut altres propostes en l’àmbit de la biotecnologia i, en el passat, aquestes idees no van tenir el suport esperat de totes les institucions. Però, aquesta oportunitat té molt de pes. És un projecte avalat per una farmacèutica tan ben posicionada com és Grifols. Ajuntar-ho amb les oportunitats econòmiques i acadèmiques que Andorra gaudirà d’aquest projecte és fantàstic. També, penso que la pandèmia que hem viscut, i estem vivint, està desafiant el model econòmic que s’ha gaudit al país, per tant, ara toca diversificar i aportar més opcions.

Com ha estat la seva experiència com a científic andorrà al país? Quines coses hi canviaria?

A Andorra no hi ha gaire opcions per a investigadors. El que sí he trobat és ganes de crear un espai per divulgar idees científiques, per presentar treball i per mantenir contacte entre el principat i els investigadors que estem treballant a fora. De fet, mantinc contacte amb la societat andorrana de ciències, on van organitzar fa un parell d’anys uns debats científics on hi vaig poder participar.

Veu una possibilitat per retornar al país?

Abans d’aquest projecte, em resultava impossible. Ara, amb el centre fent-se realitat, ho veig més factible. Senzillament, tenir la possibilitat de tornar a l’abast de la mà ja és molt emocionant.

Alguna cosa que consideri important a dir sobre el projecte de Grifols?

Simplement que, a nivell personal, tan aviat com comencin a organitzar les primeres conferències científiques, compraré el meu vol cap a Andorra per participar.

Comentaris (3)

Trending